News

Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau

În Sectorul 6 din București se află singurele cartiere din Capitală care sunt gemene. Nu există limite între ele, ci doar un numitor comun.
28.04.2024 | 14:00
Singurele cartiere din Bucuresti care sunt gemene Nu exista limita intre ele si oamenii nu stiu exact unde stau
Crângași și Giulești, singurele cartiere din București care sunt gemene. Între ele nu există limită. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Nu mulți sunt aceia care știu faptul că, în Sectorul 6, se află singurele cartiere din Capitală care sunt gemene. Între acestea nu există nicio limită, fapt pentru care pot există cetățeni care își ”revendică” apartenența la oricare dintre ele.

Crângași și Giulești, singurele cartiere din București care sunt gemene. Între ele nu există limită

Sectorul 6 din București este alcătuit din cartierele Giulești, Drumul Taberei, Militari, Crângași și Ghencea. Conform celor mai noi date din recensământul realizat în 2023, aici locuiesc circa 325.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

În această parte de vest a municipiului București întâlnim o situație unică la nivel de Capitală. Aici găsim singurele cartiere care sunt ”gemene”. Ce înseamnă asta? Ei bine, nu se știe exact unde începe un cartier și unde se termină celălalt.

Se află în această interesantă ipostază cartierele Crângași și Giulești. Într-un interviu pentru publicația b365.ro, istoricul Răzvan Voinea încearcă să ofere un răspuns la întrebarea ”Unde începe cartierul Crângași și unde se termină Giuleștiul?”

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere al hărților, trebuie spus că limitele acestor cartiere sunt neclare. Aparent, zona documentată are câteva granițe clare: Căile ferate de la NE, Lacul Morii, căminele din Regie și zona de case din parcelarea Belvedere. În interiorul acestor granițe se află două cartiere: Crângași și Giulești.

Granița dintre cele două cartiere este practic invizibilă. Tocmai de aceea, unii cetățeni care locuiesc în zonă spun că stau în Crângași, alții că stau în Giulești, explică Voinea.

ADVERTISEMENT

Este o discuție destul de importantă. Pe harta austriacă din 1792 apar două denumiri: Ciurel și Crângași. Deci vorbim de două sate distincte, Ciurelul fiind poziționat în zona stavilarului de acum al Lacului Morii, iar Crângașiul se află mai spre vest.

În același timp, mai apare și Giuleștiul. Granițele acestea dintre cartiere sunt invizibile, unii spun că stau în Crângași, alții că stau în Giulești. Vatra satului Crângași a dispărut în timpul amenajărilor Lacului Morii, acolo era Crângașiul vechi. Ce a rămas, sunt blocurile din imediata vecinătate a satului. Cu cât mergem spre calea Giulești, cu atât locuitorii se identifică cu apartanența la Giulești, ei spun că sunt giuleșteni”, spune istoricul.

ADVERTISEMENT

Delimitările celor două cartiere, Crângași și Giulești

Cartierul Crângași este identificat ca fiind format din zona de blocuri dintre Străzile Mehadiei/George Vâlsan, Strada Ceahlău și Șoseaua Virtuții, precum și din zona de case dintre Strada Popovăț și Ștrandul Ciurel.

Dacă e să vorbim de Giulești, acesta este situat în zona de nord-vest a capitalei. Este delimitat în partea de est de bd. Constructorilor, în nord – de Calea Giuleşti şi strada Butuceni, în nord-est – de liniile de cale ferată Triajul 16 Februarie, în nord-vest – de calea ferată dinspre Roşiorii de Vede, iar în sud şi sud-vest – de râul Dâmboviţa şi Lacul Morii.

ADVERTISEMENT