News

Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau

În Sectorul 6 din București se află singurele cartiere din Capitală care sunt gemene. Nu există limite între ele, ci doar un numitor comun.
28.04.2024 | 14:00
Singurele cartiere din Bucuresti care sunt gemene Nu exista limita intre ele si oamenii nu stiu exact unde stau
Crângași și Giulești, singurele cartiere din București care sunt gemene. Între ele nu există limită. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Nu mulți sunt aceia care știu faptul că, în Sectorul 6, se află singurele cartiere din Capitală care sunt gemene. Între acestea nu există nicio limită, fapt pentru care pot există cetățeni care își ”revendică” apartenența la oricare dintre ele.

Crângași și Giulești, singurele cartiere din București care sunt gemene. Între ele nu există limită

Sectorul 6 din București este alcătuit din cartierele Giulești, Drumul Taberei, Militari, Crângași și Ghencea. Conform celor mai noi date din recensământul realizat în 2023, aici locuiesc circa 325.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

În această parte de vest a municipiului București întâlnim o situație unică la nivel de Capitală. Aici găsim singurele cartiere care sunt ”gemene”. Ce înseamnă asta? Ei bine, nu se știe exact unde începe un cartier și unde se termină celălalt.

Se află în această interesantă ipostază cartierele Crângași și Giulești. Într-un interviu pentru publicația b365.ro, istoricul Răzvan Voinea încearcă să ofere un răspuns la întrebarea ”Unde începe cartierul Crângași și unde se termină Giuleștiul?”

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere al hărților, trebuie spus că limitele acestor cartiere sunt neclare. Aparent, zona documentată are câteva granițe clare: Căile ferate de la NE, Lacul Morii, căminele din Regie și zona de case din parcelarea Belvedere. În interiorul acestor granițe se află două cartiere: Crângași și Giulești.

Granița dintre cele două cartiere este practic invizibilă. Tocmai de aceea, unii cetățeni care locuiesc în zonă spun că stau în Crângași, alții că stau în Giulești, explică Voinea.

ADVERTISEMENT

Este o discuție destul de importantă. Pe harta austriacă din 1792 apar două denumiri: Ciurel și Crângași. Deci vorbim de două sate distincte, Ciurelul fiind poziționat în zona stavilarului de acum al Lacului Morii, iar Crângașiul se află mai spre vest.

În același timp, mai apare și Giuleștiul. Granițele acestea dintre cartiere sunt invizibile, unii spun că stau în Crângași, alții că stau în Giulești. Vatra satului Crângași a dispărut în timpul amenajărilor Lacului Morii, acolo era Crângașiul vechi. Ce a rămas, sunt blocurile din imediata vecinătate a satului. Cu cât mergem spre calea Giulești, cu atât locuitorii se identifică cu apartanența la Giulești, ei spun că sunt giuleșteni”, spune istoricul.

ADVERTISEMENT

Delimitările celor două cartiere, Crângași și Giulești

Cartierul Crângași este identificat ca fiind format din zona de blocuri dintre Străzile Mehadiei/George Vâlsan, Strada Ceahlău și Șoseaua Virtuții, precum și din zona de case dintre Strada Popovăț și Ștrandul Ciurel.

Dacă e să vorbim de Giulești, acesta este situat în zona de nord-vest a capitalei. Este delimitat în partea de est de bd. Constructorilor, în nord – de Calea Giuleşti şi strada Butuceni, în nord-est – de liniile de cale ferată Triajul 16 Februarie, în nord-vest – de calea ferată dinspre Roşiorii de Vede, iar în sud şi sud-vest – de râul Dâmboviţa şi Lacul Morii.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii