Cartierul din București ce poartă numele unui nobil maghiar. Majoritatea locuitorilor de aici nu știu cine a fost și ce a făcut acesta. Iată despre ce zonă din Capitală este vorba.
Mulți locuiesc în cartierul Berceni din București, dar puțini cunosc semnificația numelui acestuia. De fapt, el a fost „botezat” după un grof transilvănean, iar întâmplarea este una destul de neobișnuită.
Prima atestare documentară a cetăţii Bucureştilor datează de la 20 Septembrie 1459 și este păstrată într-un hristov al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, unul dintre conducătorii ce au avut parte de o moarte crudă.
Astfel că, acesta consolida lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag și încă unui proprietar al cărui nume nu se mai cunoaște, proprietatea lor și erau scutiți de la plătirea dărilor.
Petre Panaitescu, istoric, este de părere că domnitorul a mutat capitala Țării Românești la București, între anii 459-1461. Iar atunci când vorbim despre Berceni, există o teorie interesantă.
Groful răsculat Miklos Berceni ar fi luat decizia să-și așeze tabăra de husari, în drumul său spre turci, la sud de București, chiar în aria unde acum este situat cartierul cu același nume.
Între 1703-1711, în timpul răscoalei curuților împotriva dominației habsburgice, care a fost condusă de de principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea, regele Franței, Ludovic al XIV-lea nu a vrut să ajute partea ungară, astfel că armata s-a împrăștiat.
Astfel că, ceata de husari condusă de groful Miklos Berczeny s-ar fi refugiat în București. Acolo, domnitorul Constantin Brâncoveanu le-ar fi dat o bucată de pământ și așa a luat naștere satul Berceni, denumit după nobil.
Cei care contestă teoria susțin că o localitate cu același nume există și în Prahova și că denumirea ar reveni, de fapt, din oiceiul strângerii birurilor de către turci, căci numele celor care se ocupau cu așa ceva era birci, notează evenimentulistoric.ro.