Life

Singurul cuvânt din limba română care are în componență 5 consoane consecutive. Îl folosești foarte des

Singurul cuvânt din limba română care conține 5 consoane consecutive. Este folosit des în viața de zi cu zi și nici nu ți-ai dat seama.
12.11.2023 | 11:49
Singurul cuvant din limba romana care are in componenta 5 consoane consecutive Il folosesti foarte des
ADVERTISEMENT

Singurul cuvânt din limba română care are în componență 5 consoane consecutive. Este folosit foarte des în viața de zi cu zi.

Singurul cuvânt din limba română care are în componență 5 consoane consecutive

Singurul cuvânt din limba română care are în componență 5 consoane este optsprezece, un numeral care este folosit des în viața de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Consoanele p, t, s, p, r sunt cele care fac din acest cuvânt unul special. Mulți nu știau acest aspect, deși este un cuvânt foarte uzual având în vedere că determină o cantitate.

Cele mai lungi cuvinte din limba română

Sunt o mulțime de aspecte interesante ale limbii române, iar unele dintre ele sunt referitoare la cuvintele lungi care există în vocabular.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai lungi cuvinte din limba română este “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, cu un total de 31 de litere.

Cu toate acestea, merită menționat că acest cuvânt este rar utilizat și a fost creat mai mult în scopuri de lungime și complexitate, mai degrabă decât pentru a descrie o condiție comună.

ADVERTISEMENT

Este un termen medical care nu este folosit deloc de oamenii normali în vorbirea comună, ci de doctori. El înseamnă „o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor”.

Alte cuvinte lungi din limba română sunt: neumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza – 31 de litere, electroencefalografie – 20 de litere, anticonservatorism – 17 litere, dezoxiribonucleoproteina – 23 de litere, hipopotomonstrosesquipedaliofobie – 33 de litere.

ADVERTISEMENT

Un alt cuvânt interesant este unul care conține litera J de patru ori. Jejunojejunostomie este cuvântul acesta special. El este, de asemenea, un termen medical. Conform dex, jejunostomie înseamnă „deschidere operatorie a unei anse jejunale la piele”.

Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „H” este hemistih. De el am învățat la școală atunci când studiam poeziile și rima. DEX ne învață că hemistih este „una din cele două jumătăți ale unui vers, separate prin cezură”.

ADVERTISEMENT