Sport

Sir Alex Ferguson revine după 9 ani la Manchester United. Ce funcție a primit omul care a adus 38 de trofee pentru “diavoli”

Manchester United se reinventează și l-a cooptat pe Sir Alex Ferguson, dar și alte personaje cheie care au făcut din club o legendă, pentru a readuce clubului strălucirea de altă-dată.
30.07.2022 | 10:58
Sir Alex Ferguson revine dupa 9 ani la Manchester United Ce functie a primit omul care a adus 38 de trofee pentru diavoli
Sir Alex Ferguson revine la Manchester United într-un grup de consilieri care se va implica activ în reorganizarea activității clubului. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sir Alex Ferguson a transformat Manchester United, între 1986 și 2013, într-o legendă a fotbalului englez. De la retragerea sa însă, gruparea de pe Old Trafford n-a mai reușit să obțină vreun titlu alături de cele 20 (record pentru Premier League).

Acum, clubul își caută o nouă identitate. Și, iată, o face nu doar cu un nou antrenor, Erik ten Hag. Ci a decis să-l readucă, după aproape un deceniu, pe Ferguson. Cel care, alături de alte nume grele, David Gill, Bryan Robson, și directorul sportiv John Murtough, vor compune un grup care vor oferi soluții pentru reorganizarea activității.

ADVERTISEMENT

”El conducea tot”, spune Wayne Rooney despre Alex Ferguson

În cei 26 de ani în care a condus Manchester United, Sir Alex Ferguson i-a adus clubului un număr record de trofee: 38. Dar nu este totul. Lucru pe care îl scoate în evidență și fosta glorie a echipei, Wayne Rooney.

”Mereu m-am gândit la Manchester United ca la un club special, un club foarte diferit față de toate celelalte. E nevoie de timp pentru a reveni acolo unde merită.

ADVERTISEMENT

Sir Alex Ferguson a fost un adevărat conducător pentru United. A avut o relație excelentă cu jucătorii, cu oamenii din staff, cu oamenii de la academie, el conducea tot.

Când un astfel de om părăsește clubul, se produce o schimbare importantă. Pe Alex Ferguson este imposibil să-l înlocuiești, iar noi, jucătorii cu experiență, știam încă din acel moment că va urma o perioadă foarte dificilă pentru club.

ADVERTISEMENT

Louis van Gaal și Jose Mourinho sunt antrenori foarte buni, dar nu cred că s-au implicat la academie. La Mourinho, cel puțin, a fost o diferență colosală între prima echipa și jucătorii din cadrul academiei, ceea ce nu se întâmpla niciodată în era Ferguson”, a spus Rooney pentru Daily Mail.

Think-task, soluția de redresare

Ei bine, tocmai aceste aspecte, legate de Academie, dar și cele legate de organizarea lui Manchester United, sunt vizate de noua structură gândită de Richard Arnold, noul director executiv al clubului.

ADVERTISEMENT

Căci Sir Alex Ferguson a rămas apropiat de club și-n perioada lui Ed Woodward, predecesorul lui Arnold. Însă avea mai degrabă o poziție simbolică.

Acum, lucrurile se schimbă. Arnold a gândit un ”think-task”. Grup de lucru care se va ocupa de organizarea activității generale la Manchester United. Și care va avea rolul să-i ofere cele mai bune soluții pentru a readuce clubului strălucirea de odinioară.

Sir Alex Ferguson va lucra cu actualul director sportiv John Murtogh. Pentru a avea reperele legate de activitatea curentă a echipei mari.

Dar și cu David Gill. Cel care i-a fost alături în perioada în care era manager, timp de 16 ani, ca director executiv. Și care, acum, face parte din comitetul executiv al UEFA. Și este, de asemenea, trezorier al organismului de conducere al fotbalului european, precum și președinte atât al comitetului de finanțe, cât și al comitetului de compensare.

Un al membru al echipei este emblematicul căpitan al echipei, Bryan Robson, actualmente ambasador al clubului. A cărui bogată experiență poate fi, de asemenea, de autor.

ADVERTISEMENT