Life

Sistemul care e mai rapid decât orice Wi-Fi. Tehnologia pe care o ai și tu în casă crește viteza de internet de 100 de ori

Sistemul mai rapid decât orice Wi-Fi, care crește viteza la internet de 100 de ori. Este tehnologia pe care o ai și tu în casă.
27.01.2024 | 17:14
Sistemul care e mai rapid decat orice WiFi Tehnologia pe care o ai si tu in casa creste viteza de internet de 100 de ori
Sistemul care e mai rapid decât Wi-Fi și crește de 100 de ori viteza la internet. Sursa foto: Freepik, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost dezvoltat sistemul care este mai rapid decât orice Wi-Fi, iar viteza la internet poate crește de 100 de ori. Noua tehnologie are numeroase avantaje pentru cei care o folosesc.

Sistemul care e mai rapid decât orice Wi-Fi. Crește viteza la internet de 100 de ori

Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani, mai ales atunci când vine vorba de telecomunicații. Multe persoane își doresc ca viteza la internet să fie cât mai mare. Pentru a obține acest lucru, experții lucrează la diferite modalități.

ADVERTISEMENT

Un nou tip de tehnologie de comunicare prin lumină vizibilă (VLC) a fost dezvoltat de către experți. Este mai rapid decât Wi-Fi, ba chiar ar putea, într-o zi, să înlocuiască acest sistem.

Acest nou tip de tehnologie poate să transmită datele prin intermediul luminilor convenționale, care sunt regăsite în casele și birourile din toată lumea.

ADVERTISEMENT

În timp ce tehnologia Wi-Fi utilizează undele radio electromagnetice pentru a transmite date, tehnologia Li-Fi (Light fidelity) folosește surse de lumină și poate avea viteze de 100 de ori mai mari decât Wi-Fi.

Acest sistem de rețea poate integra lumina infraroșie sau ultravioletă. VLC este o tehnologie unidirecțională, care utilizează dar lumina dun spectrul vizibil. Li-Fi încorporează Wi-Fi și VLC, după cum susțin unii experți, notează useit.ro.

ADVERTISEMENT

Deși VLC este mult mai rapid decât Wi-Fi, nu este folosit la scară largă deoarece sursele de lumină trebuie să fie mereu aprinse. Nu este o tehnologie care poate fi folosită în exterior și trebuie să vadă receiver-ul.

Dacă este folosit un sistem VLC cu lumină albă obișnuită, stabilitatea și precizia transmiterii datelor sunt reduse din cauza unor posibile interferențe.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează, de fapt, Li-Fi

Wi-Fi funcționează prin intermediul undelor radio, mai ales a semnalelor emise  de un dispozitiv, cum ar fi un router sau un hotspot mobil. Acestea este mereu activ și funcționează pe o rază de acțiune mai mare.

Li-Fi funcționează prin emiterea de impulsuri de lumină de la un bec LED, special conceput. Acest bec își modulează luminozitatea și permite transmiterea de date binare către un receptor, potrivit HighSpeedInternet.com.

Lumina pâlpâie la o rată de 100 de milioane de ori pe secundă, iar schimbările de lumină nu pot fi distinse de ochiul uman. Poți conecta un receptor la computer sau la un alt dispozitiv Wi-Fi, care va capta toate semnalele luminoase și le va transforma în date de internet.

Mai mult, receptorul poate să trimită semnale înapoi prin lumină. Acest lucru va permite încărcarea și descărcarea datelor pe site-uri web și servere. Un bec Li-Fi trebuie să fie aprins constant pentru a putea transfera date.

Intensitatea becului poate fi redusă și să fie posibil, în continuare, să te bucuri de internet. Trebuie să fie suficient de luminos astfel încât receptorul să recepționeze modulațiile de lumină codificate cu datele binare.

Totodată, e bine să ai și alte lumini în apropiere, precum lumina soarelui. Aceasta intră pe fereastră, fără să afecteze conexiunea Li-Fi. Acest sistem este foarte avantajos deoarece oferă posibilitatea de a accesa internetul de mare viteză atunci când alte conexiuni nu sunt disponibile.

Un avantaj al conexiunii Li-Fi este faptul că este mai greu pentru hackeri și programe malware să o găsească. Lumina oferă conexiune la internet în zonele unde rețelele celulare și radio sunt limitate. Astfel, este potrivită mai ales pentru fabrici, spitale sau săli de clasă.

ADVERTISEMENT