News

Situație bizară la Penitenciarul Iași. Cum a ajuns un deținut să ceară ordin de protecție împotriva colegilor de celulă

O situație bizară a fost raportată recent la Penitenciarul Iași. Cum a ajuns un deținut să ceară ordin de protecție împotriva colegilor de celulă
06.08.2021 | 22:09
Situatie bizara la Penitenciarul Iasi Cum a ajuns un detinut sa ceara ordin de protectie impotriva colegilor de celula
Situație bizară la Penitenciarul Iași. Cum a ajuns un deținut să ceară ordin de protecție împotriva colegilor de celulă. Sursa foto (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

O situație extrem de ciudată a fost consemnată recent la Penitenciarul de Maximă Siguranță din municipiul Iași.

Un deținut a ajuns să ceară, în mod oficial, emiterea unui ordin de protecție împotriva colegilor de celulă.

ADVERTISEMENT

Situație bizară la Penitenciarul Iași. Un deținut cere ordin de protecție. Care este motivul

Persoana privată de libertate, aflată încarcerată la Penitenciarului Iași, a decis să apeleze la judecători din motive de integritate fizică.

Presa locală informează că deținutul le-a cerut magistraților să emită un ordin de protecție împotriva colegilor de celulă.

ADVERTISEMENT

Viorel U. acuză faptul că ar fi agresat de colegii din cameră. Din păcate pentru el, judecătorii din cadrul Judecătoriei Iași au respins cererea formulată de către deținut.

”Instanța admite excepția inadmisibilității cererii de emitere a ordinului de protecție.

Respinge ca inadmisibilă cererea de emitere a ordinului de protecție formulată de reclamantul Viorel Uță, în contradictoriu cu pârâții Bogdan G., Tiberius L. și Daniel R.”, au precizat judecătorii ieșeni, conform Bzi.

ADVERTISEMENT

Ce acuzații aduce deținutul colegilor de celulă de la Penitenciarul Iași

Procesul intentat de Viorel U. lui Bogdan G., Tiberius L. și Daniel R. a început pe data de 20 iulie 2021.

În ultimele zile ale lunii trecute, cei 4 deținuți au fost audiați prin videoconferință la locul de detenție, respectiv în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași. Încă de la început, reclamantul a cerut recuzarea președintelui completului de judecată, solicitare ce a fost respinsă.

ADVERTISEMENT

”Eu cer, în contradictoriu cu pârâții, Bogdan G., Tiberius L. și Daniel R, emiterea unui ordin de protecție, motivat de faptul că pârâții m-au bătut în decursul anilor 2020-2021 de mai multe ori. În prezent, eu stau în cameră cu pârâții și nu vreau să iau și alte bătăi”, a menționat Viorel Uță în fața judecătorilor ieșeni.

În ceea ce-i privește, ceilalți deținuți au susținut că solicitarea lui Viorel U. nu poate fi admisă, în contextul în care ordinul de protecție, potrivit legislației, este emis împotriva unui membru de familie.

Toodată, procurorul a cerut admiterea excepției inadmisibilității, având în vedere faptul că Legea nr. 127/2003 prevede în mod expres relațiile ocrotite, respectiv relațiile de familie. Mai mult, unul dintre cei chemați în judecată a afirmat că, de fapt, reclamantul are unele probleme de integrare.

Motivarea judecătorilor din Iași în acest caz

Judecătorii din Iași care s-au ocupat de acest caz au considerat că nu poate fi admisă cererea lui Viorel U. Magistrații au expus și motivele.

”Un ordin de protecție se poate emite dacă se comite un act de violență de natură să pună în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei, de către un membru al familiei.

Articolul 5 din lege definește noțiunea de ‘membru de familie’, aceasta cuprinzând:

  • a) ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție astfel de rude;
  • b) soțul / soția și / sau fostul soț / fosta soție;
  • c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc;
  • d) tutorele sau o altă persoană care exercită drepturile față de persoana copilului;
  • e) reprezentantul legal sau o altă persoană care îngrijește persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepția celor care îndeplinesc aceste atribuții în exercitarea sarcinilor profesionale”, au menționat magistrații ieșeni, conform sursei citate.
ADVERTISEMENT
Tags: