News

Șoferii români, umiliți de fermierii francezi. Au ajuns să se ascundă prin parcări de frica protestarilor: “Am vazut cazuri cand o furau”

Șoferii din România au căzut în mijlocul protestului fermierilor francezi, astfel că au ajuns să se ascundă prin parcări pentru că jandarmii nu îi ajută.
30.01.2024 | 07:10
Soferii romani umiliti de fermierii francezi Au ajuns sa se ascunda prin parcari de frica protestarilor Am vazut cazuri cand o furau
ADVERTISEMENT

Doi soți din Cluj au povestit cum au fost atacați de față cu oamenii legii. Au rămas fără marfă, distrusă sau furată de agricultori, însă nu pot să își recupereze pagubele de la firmele de asigurări, pentru că polițiștii nu le-au dat niciun document doveditor.

Șoferii români, umiliți de fermierii francezi

Jandarmii au asistat pasivi la momentul în care fermierii le-au dat jos marfa din camion și au călcat-o cu tractorul.. Parisul este înconjurat de mii de tractoare și camioane care au blocat zece autostrăzi și drumuri, iar peste 15.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru a-i opri pe protestatarii care vor să ajungă pe Champs Elysee.

ADVERTISEMENT

Nicolae și Romina Badea au văzut cu ochii lor dezastrul de lângă Paris. Cei doi soți sunt din Cluj și împart același TIR, conform Observatornews.ro. Au nimerit fără voia lor într-un blocaj pe Autostrada 7, undeva în sudul Franței, când zeci de protestatari i-au scos din mașină și le-au distrus marfa.

“Mă uitam uimit la ceea ce se întâmplă, nu-mi venea să cred. Ne-au spus să fim paşnici, să cooperăm, pentru a nu ne fi pusă viaţa în pericol”, a declarat Nicolae Badea. Jandarmii erau prezenți, însă nu au intervenit, preferând doar să se uite. TIR-ul clujenilor nu a fost singurul vandalizat, mulți alții căzând victimă fermerilor furioși.

ADVERTISEMENT

Fiind şi jandarmii, au luminat cu lanterna în camioanele respectiva să vadă protestatarii ce fel de marfă au şi ce scrie pe etichete. Marfa era data jos şi călcata cu tractoarele”, a completat Badea.

Șoferii români se ascund prin parcări de fermierii francezi

Acum, șoferii din România au ajuns să se ascundă de fermeri și mulți dintre ei refuză cursele spre Franța. “Am văzut foarte multe camioane descărcate în mijlocul autostrăzii, cu jandarm lângă ei, acolo și nu puteau să facă nimic pentru că erau prea porniți, erau prea mulți și nu putea să facă nimic.

ADVERTISEMENT

Aruncau pur și simplu marfa în mijlocul autostrăzii, o distrugeau sau o parte, am văzut cazuri când o luau, o furau!”, as-a plâns și Cosmin Vicenţiu, un alt şofer de TIR. Între timp, fermierii francezi își văd de proteste, nemulțumiți de faptul că nu sunt plătiți suficient și sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului.

Mai mult, fermierii sunt revoltați că Franța, care este cel mai mare producător agricol din UE, importă prea mult din alte țări. Fermierii au blocat deja accesul pe 10 drumuri mari, majoritatea autostrăzi, care duc spre Paris, în timp ce MAE le recomandă românilor să fie foarte atenți atunci când călătoresc în Franța.

ADVERTISEMENT

Recomandările MAE pentru românii plecați în Franța

Recomandările generale pentru cetăţenii români care se afla în astfel de situații este să respecte îndrumările autorităţilor locale. MAE a emis alerte de călătorie pentru cetăţenii români care urmează să călătorească în Franţa”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt MAE.

La rândul lor, taximetriștii nu au rămas indiferenți acestui protest, supărați de faptul că guvernul francez a dat o lege care vizează folosirea taxiului la comun de către pacienții care merg la spitale, în special cei din zona rurală.

“Sunt nemulţumiri legate de taxe, sunt nemulţumiri legate de birocraţie. Avem nevoie de timp pentru a vedea cum putem simplifica acest proces”, a comentat protestul Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii.

ADVERTISEMENT