News

Sondaj CURS: PSD ar ieși pe primul loc la alegerile parlamentare. Cum stă opoziția în preferințele românilor

Un sondaj realizat recent arată că PSD a urcat în preferințele românilor și ar obține aproape 40% din voturi, dacă în această perioadă ar fi alegeri parlamentare.
23.01.2023 | 21:24
Sondaj CURS PSD ar iesi pe primul loc la alegerile parlamentare Cum sta opozitia in preferintele romanilor
PSD este în topul preferințelor românilor pentru alegerile parlamentare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, dacă alegerile parlamentare ar fi duminica viitoare, 36% dintre români ar vota cu PSD, arată sondajul realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 10-20 ianuarie 2023.

Cifrele celui mai recent sondaj CURS

Un alt membru al coaliției de guvernare, PNL se află de asemenea în creștere, în timp ce partidele din opoziție au scăzut de la ultimul sondaj făcut în noiembrie anul trecut.

ADVERTISEMENT

36% dintre respondenți ar vota PSD, în timp ce PNL este cotat cu 22%, AUR – 14%, USR – 8%, UDMR – 5%, PMP – 4%, iar PUSL – 4%.

Datele publicate de instituția de sondaje CURS, coordonată de Iosif Buble, par să indice că ar fi posibilă o alianță PSD-AUR, care ar aduna cumulat 50% din mandatele parlamentare și ar asigura, la limită, majoritatea în forul legislativ.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, aceasta ar fi de 40%, conform aceluiași sondaj.

Avansul Partidului Social Democrat față de cifrele sondajului realizat în decembrie este de cinci procente de la 31%, la 36%.

Partidul Național Liberal a câștigat două procente, de la 20 la 22%, în vreme ce Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a coborât cu două procente în preferințele respondenților, de la 16 la 14%.

ADVERTISEMENT

O altă formațiune care a pierdut procente față de sondajul din noiembrie 2022 este Uniunea Salvați România, care a coborât de la 12% la 8%.

Datele sondajului din ianuarie mai arată că instituția Armatei se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor – 67%, fiind urmată de Pompieri (63%) și Biserică (63%). La polul opus se află partidele politice, unde doar 9% dintre români au încredere în acestea.

ADVERTISEMENT

În acelaşi sondaj, românii au mai susţinut că pensiile speciale ar trebui eliminate (83%), dar şi că România trebuie să susţină Republica Moldova în criza energetică (63%).

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat sondajul de opinie prin metoda faţă-în-faţă. Volumul eşantionului a fost de 1.067 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT