News

Sondaj INSCOP. PSD, lider detașat în preferințele electoratului. Ce se întâmplă cu PNL și AUR

Conform celui mai recent sondaj de opinie INSCOP, PSD este lider detașat în preferințele electoratului. Care este evoluția PNL și AUR în ochii cetățenilor.
28.02.2023 | 23:19
Sondaj INSCOP PSD lider detasat in preferintele electoratului Ce se intampla cu PNL si AUR
PSD, lider în intenția de vor a românilor. PNL și AUR, duel pentru poziția a doua. Sondaj INSCOP. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un sondaj  de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Partidului Național Liberal (PNL) arată o hartă a preferințelor politice aproape neschimbată în țara noastră. PSD conduce detașat, iar liberalii și cei de la AUR duc o luptă crâncenă pentru locul secund.

PSD, lider în intenția de vor a românilor. PNL și AUR, duel pentru poziția a doua. Sondaj INSCOP

Formațiunea politică în fruntea căreia se află Marcel Ciolacu păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu aproape 32 de procente, o valoare apropiată celor din cercetările realizate la sfârșitul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Din această cercetare sociologică reiese că partidele de guvernământ, PSD și PNL, precum și cele din opoziție, AUR și USR, au câștigat câteva procente în februarie, față de luna decembrie.

Liberalii sunt foarte departe în clasament de colegii din Executiv de la PSD, având puțin peste 22%. Partidul lui George Simion este cotat la 18,2% din preferințe, iar USR-ul lui Cătălin Drulă trece de 11%.

ADVERTISEMENT

În rest, niciun alt partid apărut în sondaj nu trece pragul electoral de 5%. Doar UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele considerate noi, precum sunt Forța Dreptei, desprinsă din PNL și REPER, desprins din USR, stau foarte slab. Ele nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului.

Așadar, la întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa următoarele partide politice, dvs. cu candidații cărui partid ați vota?”, răspunsurile au fost următoarele:

ADVERTISEMENT
  • 31,7% – PSD
  • 22,3% – PNL
  • 18,2% – AUR
  • 11,2% – USR
  • 4,6% – UDMR
  • 2,9% – PMP
  • 2,4% – Pro România
  • 1,5% – Partidul SOS România
  • 1,4% – Partidul Verde
  • 3,9 % – alte partide

Din aceeași cercetare sociologică mai aflăm că circa 47% dintre români afirmă că ar merge cu siguranță la urne dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. La polul opus, aproximativ 21% spun că sigur nu ar vota, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de INSCOP Research, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Sondajul de opinie INSCOP Research a fost realizat la nivel naţional, la comanda PNL, în perioada 5-19 februarie. Are o eroare maximă admisă a datelor de ±1,79 %, la un grad de încredere de 95%.

Datele cercetării au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eșantionului simplu aleator fiind de 3.000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

ADVERTISEMENT