News

Șoseaua care e la fel de spectaculoasă ca Transalpina şi Transfăgărăşan e aproape gata. E cel mai scump drum județean din România

În câteva luni este de aşteptat să fie dat în folosinţă şi lotul 2 din Transpuseana, şosea a cărei construcţie depăşeşte 70 de milioane de euro.
09.03.2024 | 15:11
Soseaua care e la fel de spectaculoasa ca Transalpina si Transfagarasan e aproape gata E cel mai scump drum judetean din Romania
Transapuseana oferă peisaje care-ţi taie respiraţia Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Transapuseana promite să fie una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, la concurenţă cu Transfăgărăşanul şi Transalpina. Avantajaţi de vremea bună, drumarii au reînceput luna trecută munca, iar până la finalul lucrărilor nu mai este mult.

Lotul 2 va fi finalizat în prima jumătate a acestui an

Transapuseana este cel mai scump drum judeţean din România, valoarea totală a procesului de modernizare ridicându-se la 73 de milioane de euro, pe 78 de kilometri. Drumul străbate Ţara Moţilor, între Aiud şi zona Bucium – Abrud (DN 74).

ADVERTISEMENT

Primul lot al acestui traseu a fost deja recepţionat, încă de la finalul anului trecut. Este vorba de o porţiune de 43 km, între autostrada A10, zona adiacentă municipiului Aiud, şi localitatea Ponor.

În prezent se lucrează intens la lotul 2, Ponor – Bucium, despre care constructorii promit că va fi gata în prima jumătate a acestui an. Asta în ciuda faptului că lucrările sunt complexe, presupunând, între altele, construcţia a şapte poduri.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce lucrările de modernizare se apropie de final, cu atât este mai mare interesul românilor pentru această zonă şi nu puţini sunt cei care sunt interesaţi să-şi cumpere o casă de vacanţă în frumosul ţinut al Ţării Moţilor, acum că vor ajunge mult mai uşor acolo.

“Valoarea terenurilor a explodat, nu doar că s-a dublat, s-a triplat, sunt terenuri care acum costă foarte mult şi au început să se construiască şi foarte multe case de vacanţă şi pensiuni. Noi credem că acest drum va revitaliza zona”, dezvăluie Marius Haţegan, vicepreşesinte al Consiliului Judeţean Alba.

ADVERTISEMENT

Cât de spectaculoasă este această porţiune de drum reiese şi din opiniile celor care au fost deja în zonă. Astfel, este foarte interesant de observat entuziasmul turiştilor, pe măsură ce constructorii au avansat cu lucrarea.

În urmă cu şase luni, un turist posta pe reţelele de socializare despre Transapuseana: “Presimt că va fi monumentală și emblematică pentru Munții Apuseni. Dacă acum doi ani era de abia la început, anul acesta au început să apară căsuțe noi și pensiuni în construcție (…) Atenție maximă la viteză. Panorama este superbă”.

ADVERTISEMENT

În schimb, deja în urmă cu două săptămâni, în ciuda vremii potrivnice, zona merita să fie vizitată. “Porțiunea asfaltată merita din plin. Finalul, catre Bucium,are portiuni multe de drum în construcție, si, din cauza topirii zăpezii este mocirlos. De preferat (pentru turiști) ca la semnul cu drum închis sa întoarceți”, a scris o altă persoană care fost pe Transapuseana.

ADVERTISEMENT