News

Un nou drum de vis se deschide în România. Transapuseana e șoseaua care va străbate peisaje de poveste

Săptămâna trecută au reînceput lucrările la Lotul 2 al şoselei care străbate Ţara Moţilor, Transapuseana. Drumul va fi gata anul acesta.
18.02.2024 | 14:38
Un nou drum de vis se deschide in Romania Transapuseana e soseaua care va strabate peisaje de poveste
Transapuseana, drumul spectaculos care străbate Ţara Moţilor Foto: Facebook / Istvan Sas
ADVERTISEMENT

De anul acesta România va avea o nouă şosea spectaculoasă, care va face concurenţă deja faimoaselor Transfăgărăşan şi Transalpina. Denumită iniţial Transalpina de Apuseni, Transapuseana va fi finalizată până la sfârşitul lui 2024.

Lotul 2 din Transapuseana are 35 km şi va fi finalizat în câteva luni

Transapuseana este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România, cu o valoare a proiectului de peste 73 de milioane de euro, bani proveniţi preponderent din fonduri europene, în procent de 80%.

ADVERTISEMENT

Drumul are o lungime totală de 78 de kilometri şi străbate Ţara Moţilor, făcând legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).

Primul lot, dintre Aiud şi Ponor, în lungime de 43 de kilometri, a fost recepționat în luna decembrie a anului trecut, în timp ce Lotul 2, dintre Ponor și Bucium, lung de 35 de kilometri, va fi finalizat în prima jumătate a acestui an.

ADVERTISEMENT

Cristian Panea, directorul companiei care construieşte şoseaua, confirmă că pe Lotul 1 au fost finalizate lucrările de consolidări, podurile și podețele dalate, rigolele pentru drenarea apelor pluviale, marcajul rutier (mai puțin în zona Aiud) și turnarea ambelor straturi de asfalt, cu excepţia zonei Aiud.

De altfel se mai lucrează doar la amplasarea indicatoarelor rutiere, bornelor kilometrice, separatoarelor de hidrocarburi și a podețelor de acces.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte Lotul 2, se lucrează la şapte poduri din 13, iar lucrările de consolidări s-au finalizat în proporție de 90%. “S-au finalizat consolidările la alunecarile de teren și s-a asfaltat primul strat de binder pe aproximativ 18 km.

Până la sfârșitul anului se vor mai asfalta aproximativ 10 km, în total fiind 28 km din 35. Estimăm să realizăm și 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, a declarat Cristian Panea, pentru ziarul Unirea.

ADVERTISEMENT

Anunțul reluării lucrărilor la tronsonul 2, după pauza cauzată de vremea rea, a fost făcut la sfârşitul săptămânii trecute de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. “Am fost la Bucium, unde am reluat lucrările la Transapuseana, drumul care ne deschide comunități tradiționale autentice și peisaje spectaculoase. Ne apropiem de momentul în care vă veți putea bucura de tot ceea ce poate oferi această frumoasă zonă din județul nostru”, a scris acesta pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT