O nouă șosea spectaculoasă din munții României este aproape de inaugurare. Transapuseana care, cum îi spune și numele, străbate culmile Munților Apuseni concurează ca frumusețe cu deja cunoscutele Transfăgărășan și Transalpina.
”Transalpina de Apuseni” sau drumul județean DJ 107I, va avea o denumire oficială. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, spune că instituția pe care o conduce a făcut demersuri pentru a proteja marca ”Transapuseana”.
De acum înainte, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni va purta acest nume. Vestea și mai bună este aceea că lotul 1 al drumului este aproape finalizat. Peste mai puțin de două săptămâni, pe 15 decembrie, va avea loc recepția pe cei 43 de kilometri ai lotului 1 din DJ 107I Aiud – Bucium.
”Lotul 1 este finalizat aproape în totalitate, cu excepția unei porțiuni de aproximativ 2 kilometri din municipiul Aiud care va fi gata în cursul acestei săptămâni.
A fost turnat asfalt pe o lungime de 45,5 kilometri, până dincolo de Ponor. Pe lotul 1 mai este nevoie și de amplasarea stațiilor de autobuz”, a spus Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, pentru Ziarul Unirea.
În ceea ce privește lotul 2, întins pe 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, el va fi finalizat în prima parte a anului 2024. Pe această porțiune se lucrează la 7 poduri din 13 și s-au finalizat în proporție de 90% lucrările de consolidări.
”S-au finalizat consolidările la alunecarile de teren și s-a asfaltat primul strat de binder pe aproximativ 18 km. Până la sfârșitul anului se vor mai asfalta aproximativ 10 km, în total fiind 28 km din 35. Estimăm să realizăm și 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, au precizat cei de la CJ Alb pentru presa locală.
Conform sursei citate, modernizarea DJ 107 I – Transalpina de Apuseni reprezintă cea mai mare investiție pe un drum județean din România. Valoarea totală a proiectului este de peste 73 de milioane de euro. Sursele de finanțare sunt fondurile europene.
Drumul are o lungime totală de 78 km și face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) și zona Bucium – Abrud (DN 74). Șoseaua din Apuseni traversează locuri cu semnificații și semnificații turistice unice.
Autoritățile locale spun că drumul va asigura conexiunea dintre localități și va crea noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii, una dintre cele mai sărace din România.