News

Spaniolii se simt sufocați de turiști. Măsura extremă la care a recurs Primăria din Barcelona

Un traseu popular din Spania a fost șters de pe hărțile online pentru că locuitorii din zonă nu mai suportă turiștii care supraaglomerează orașul.
18.04.2024 | 11:57
Spaniolii se simt sufocati de turisti Masura extrema la care a recurs Primaria din Barcelona
Spaniolii se simt sufocați de turiști. Măsura extremă la care a recurs Primăria din Barcelona. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba despre drumul spre faimosul Park Guell al lui Gaudi din Barcelona, acolo unde oamenii care trăiesc în cartierul La Salut nu mai au răbdare cu turiștii. Conform presei din Spania, traseul autobuzului care duce spre parc a fost șters de pe Google și Apple, pentru a descuraja turiștii care vor să vină și să viziteze zona.

Spaniolii se simt sufocați de turiști, în special în Barcelona

Dacă unele țări sau orașe și-ar dori să aibă măcar un sfert din turiștii din Barcelona, iată că spaniolii sunt disperați de numărul prea mare de turiști și vor să-i descurajeze pe aceștia din a le mai vizita orașul. Astfel, locuitorii au reușit să obțină acceptul Google și Apple de a scoate de pe internet hărțile cu traseul unui autobuz care duce spre parc.

ADVERTISEMENT

Problema acestui cartier ar fi că e mult prea aproape de Park Guell, complexul arhitectural proiectat de celebrul Antoni Gaudi. Localnicii s-au plâns inclusiv că nu mai au loc în autobuze, care sunt pline de turiști mai mereu. Asta, în condițiile în care parcul este vizitat de 9 milioane de oameni în fiecare an, conform The Guardian.

Se pare că autoritățile au eliminat inclusiv traseul autobuzului 116 de pe Google Maps și Apple Maps, pentru ca turiștii să nu mai folosească acest autobuz. Desigur, turiștii pot să viziteze în continuare zona, însă dacă vor simți că se află într-un mediu ostil și nu sunt doriți acolo, probabil mulți vor renunța la această destinație.

ADVERTISEMENT

Măsura nu ar fi rămas fără ecou, pentru că autobuzul este acum mult mai liber, iar locuitorii din zonă sunt în final liniștiți. Mulți spun că înainte de această măsură nu puteau să se urce în autobuz din cauza aglomerației, însă acum lucrurile par să reintre în normal. Mai mult, primăria vrea să elimine orice referință la autobuzul 116 de pe internet, ca turiștii să nu știe de el.

Spaniolii organizează mișcări de protest anti-turism

Pe de altă parte, premierul spaniol Pedro Sachez a comentat ironic situația și a sugerat, printre altele, că poate următoarea mișcare ar trebui să fie ”eliminarea întregului Park Guell de pe Google Maps”. Problema spaniolilor cu turiștii e veche și e valabilă din Insulele Baleare până în Canare, Barcelona sau Malaga.

ADVERTISEMENT

Așadar, există tot mai multe manifestații ostile turismului din Spania, a doua destinație turistică din lume. De exemplu, oamenii din Tenerife au ieșit în stradă și au protestat împotriva construirii a două hoteluri în zonă, pentru că numărul de turiști care vin în zonă este exagerat de mare, cred oamenii.

”Insulele Canare nu mai pot. Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată”, au transmis reprezentanții organizației Insulele Canare se epuizează. În Insulele Canare, doar anul trecut, au venit 19 milioane de vizitatori. O cifră aproape de 10 ori cât populația zonei, motiv de supărare pentru localnici.

ADVERTISEMENT

Situații similare sunt în Malaga, Barcelona sau alte orașe, unde turiștii vor fi întâmpinați cu mesaje ostile, lipite prin orașe. ”Întoarce-te acasă!”, ”Aici înainte era casa mea”, sunt doar câteva exemple. Mai mult, pe unele plaje au fost instalate panouri cu mesaje false care îi descurajează pe turiști. Aceștia pot afla, în mod eronat, că acolo pot să dacă pietre sau că în apă există meduze foarte periculoase.

ADVERTISEMENT