News

Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru cu mercur. “Poate avea consecințe serioase pentru sănătate”

Ministerul Mediului spune ce trebuie să faci dacă spargi un termometru cu mercur și avertizează că un astfel de incident poate avea consecințe serioase pentru sănătate
14.12.2021 | 17:24
Ce trebuie sa faci daca spargi un termometru cu mercur Poate avea consecinte serioase pentru sanatate
Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru de mercur? sursă foto: Facebook.com/Mediu.Romania
ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului explică ce trebuie să faci dacă spargi un termometru cu mercur și avertizează că un astfel de incident poate avea consecințe serioase atât pentru sănătate, cât și pentru mediu.

Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru cu mercur

Chiar dacă nu se întâmplă în fiecare zi să spargi un termometru cu mercur, este mai bine să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru a nu risca să pui în pericol atât sănătatea ta, cât și cea a persoanelor dragi.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Ministerului Mediului spun că mercurul este un element chimic care devine lichid la temperatura camerei și care se evaporă cu ușurință, emanând gaze toxice.

“Deși în termometre se află o cantitate mică de mercur (până la 3 grame), spargerea unui termometru cu mercur este un incident ce poate avea consecințe serioase pentru sănătate și pentru mediu și astfel, nu trebuie neglijat”, precizează aceștia.

ADVERTISEMENT

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să aerisești cât mai repede camera și să închizi ușile interioare astfel încât vaporii să nu se răspândească și în alte camere. Apoi, ventilează pentru cel puțin 15 minute înainte de a te apuca de curățat.

De asemenea, pentru cel puțin 24 de ore, este recomandat să nu folosești un aspirator pentru a curăța mercurul, deoarece acesta va duce la evaporarea substanței și va crește nivelul de expunere la toxicitate. Specialiștii spun că mercurul nu ar trebui să fie îndepărtat de pe podea sau de pe covoare cu mătura, fiindcă aceasta va sparge boabele de mercur în picături mici, care se vor răspândi cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului mai recomandă să nu torni mercurul în sistemul de canalizare al locuinței, să nu calci peste boabele de mercur, nici măcar cu pantofii, să nu intri în cameră pe perioada aerisirii, să nu lași în încăpere copii sau animale de companie și să arunci orice material absorbant care a intrat în contact cu mercurul, precum haine, covoare sau tapițerie.

Cum poți să cureți mercurul dintr-un termometru

Reprezentanții Ministerului Mediului explică cum poți să cureți mercurul de pe suprafețele netede, precum lemn, parchet, gresie sau linoleum.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, trebuie să folosești mănuși groase de cauciuc și să aduni picăturile de mercur cu ajutorul unui carton, efectuând mișcări lente. Trebuie să te asiguri că aduni toate bobițele, iar pentru a fi sigur că nu ai scăpat nimic poți folosi o lanternă.

Ulterior, trebuie să pui resturile de mercur într-un prosop sau într-o cârpă, pe care o vei sigila apoi într-o pungă. O altă variantă ar fi să le pui într-o sticlă de plastic.

La final, șterge suprafața cu o cârpă umedă, pe care trebuie să o sigilezi.

Un lucru foarte important pe care îl precizează Ministerul Mediului este să nu arunci recipientele în care ai colectat mercurul și nici materialele folosite la curățat la pubela de gunoi menajer. În schimb, trebuie să contactezi serviciile locale de mediu sau de salubritate și să le ceri îndrumarea pentru depozitarea în siguranță a acestora.

ADVERTISEMENT