Este vorba, desigur, despre un spital din mediul rural din Botoșani, unde zeci de comune nu mai au medic de familie de zeci de ani. Spitalul din Dărăbani, căci despre el e vorba, a fost închis pentru că singurul medic cu vechime de acolo și-a luat concediu, astfel că asistentele și ceilalți angajați l-au urmat.
Oamenii de la țară par blestemați în România, astfel că sunt împăcați cu gândul că există zone în țară unde nici măcar medicii de familie nu mai sunt de găsit. Conform Adevărul, cât timp a fost închis spitalul din Dărăbani, oamenii au făcut naveta 60 de kilometri spre Dorohoi, unde e cea mai apropiată unitate sanitară.
Reprezentanții ministerului au transmis că respectivul spital are un singur medic, care și-a luat concediu de odihnă două săptămâni, astfel că asistenții și ceilalți angajați au decis să profite de situație și să plece în concediu, astfel că pe ușa spitalului s-a pus lacătul, iar situația a scandalizat inclusiv autoritățile.
”Este și de râs, dar și de plâns. Spitalul din orașul Darabani s-a închis două săptămâni pentru că a plecat personalul medical în concediu de odihnă! Doamne ferește!”, a transmis Costel Nazare, primarul din Concești, o comună vecină cu Dărăbani. Directorul Spitalului Județean ”Mavromati”, medicul Monica Adăscăliței, a intervenit în această situație, pentru că spitalul ar aparține de ”Mavromati”.
Spitalul din Dărăbani are oricum program doar până la ora 14:00 pentru că nu există medici să facă gărzi, mai ales că medicii tineri fug de spitalele din mediul rural. Lucru de înțeles, în condițiile în care aceste spitale sunt fie departe de orașe, fie nu au aparatură performantă în dotare.
Situația nu mai miră pe nimeni, în condițiile în care și spitalele din orașe ajung capcane ale morții, cum e și exemplul spitalului ”Mavromati”, cel de care ține spitalul din Dărăbani. Spitalul infam responsabil de moartea Alexandrei Ivanov, tânăra gravidă care a fost lăsată să moară după 7 ore de chin pe un pat de spital, timp în care a fost ignorată de medici.
Între timp Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani a sancționat acest Spital Județean cu 42.272 de lei, amenda fiind aplicată pentru “pentru nerespectarea obligaţiei contractuale prevăzute la art.7, lit.d din Contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti”.
“Conform Foii de observaţie, în intervalul de timp 00,45 – 07,35 nu au fost acordate pacientei Alexandra Ivanov serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, fiind încălcate de către furnizorul de servicii medicale obligaţiile contractuale prevăzute în Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS”, se arată în documentul oficial.
Monica Adăscăliței, managerul interimar al SJU, a anunțat că va contesta amenda. “Această sancţiune nu ştiu dacă este chiar justificată, dar e dreptul celor de la Casa de Asigurări să ne sancţioneze, iar noi să contestăm. Dacă vom avea dreptate, vom câştiga. Dacă nu, vom pierde şi vom plăti această amendă, de 0,5% din contract. În urma discuţiilor cu juriştii spitalului, considerăm că această decizie poate fi contestată. Instanţa ne va spune dacă avem dreptate sau nu”, a declarat Monica Adăscăliţei.