News

Sporul de informații clasificate, acordat și pentru funcționarii din Parlament. Lista completă a bugetarilor care primesc bani să-și țină gura

Legea salarizării dă libertate multor instituții de stat să acorde sporul de informații clasificate pentru angajați, deși confidențialitatea este înscrisă în fișa postului lor.
05.01.2024 | 19:11
Sporul de informatii clasificate acordat si pentru functionarii din Parlament Lista completa a bugetarilor care primesc bani sasi tina gura
Senatorul Ioan Chirteș vrea ca funcționarii din Parlament să primească sporul de informații clasificate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sporul de informații clasificate ar putea fi acordat altor două categorii de bugetari, în eventualitatea adoptării unui proiect de lege depus în Parlament de către senatorul PNL Ioan-Cristian Chirteș. Este vorba de funcționarii publici parlamentari și de angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Ei s-ar alătura astfel unui șir lung de instituții în care primești bani doar pentru că respecți o sarcină elementară din fișa postului, anume să-ți ții gura în ce privește informațiile clasificate.

Tipuri diferite de clasificare

Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul public a fost foarte generoasă în ce privește instituțiile statului care pot acorda sporul de informații clasificate, un fel de plus la leafă ca „să nu dai din casă”. Însă modul în care au fost selectate aceste instituții și variațiile între acestea a cuantumului maxim în care plusul la salariu poate fi acordat nu este întrutotul clar.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației actuale, informațiile clasificate se împart în două categorii distincte – secrete de stat și secrete de serviciu. Primele sunt informații a căror divulgare poate prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării şi care sunt structurate pe trei niveluri de secretizare: secret, strict secret, secret de importanță deosebită. Secretizarea se face de către Guvern, pe baza propunerilor făcute de instituțiile care dețin aceste informații.

Informațiile secrete de serviciu sunt cele a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat. Listele cu informaţii secrete de serviciu se stabilesc de conducătorii unităţilor deţinătoare de astfel de informaţii. Teoretic, angajații statului care au de-a face cu acest gen de informații sunt plătiți inclusiv ca să nu le divulge. Totuși, Legea salarizării a inclus o serie de sporuri ca să potolească eventuala pornire irepresibilă a unui bugetar de a-și ușura cugetul de asemenea secrete în fața unor persoane neautorizate. Numai că unii dintre ei primesc mai mult, iar alții mai puțin.

ADVERTISEMENT

Sporul de informații clasificate, acordat diferențiat

Astfel, personalul din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Națională a Penitenciarelor și serviciile secrete primesc sporul de informații clasificate la nivelul maxim, de până la 25%, dar numai dacă au de-a face cu secrete de stat. Pentru secretele de serviciu nu se acordă niciun spor. Asta înseamnă că un spion de la SRI sau SIE are din start leafa majorată cu un sfert pentru o condiție primordială în meseria sa, anume discreția.

Însă Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) și Curtea de Conturi sunt chiar mai avantajate deoarece sporul de până la 25% se acordă indiferent dacă este vorba de secrete de stat sau secrete de serviciu. La Curtea de Conturi, locurile de muncă și mărimea concretă a sporului se stabilesc, în funcție de certificatul/ avizul de securitate obținut, prin hotărâre a plenului Curții.

ADVERTISEMENT

Pentru alte instituții se pare că este mai puțin importantă discreția astfel că sporul de informații clasificate este mai mic. De exemplu, personalul diplomatic și consular beneficiază de o indemnizație de până la 15% din salariul de bază pentru cifrul de stat, după ce primesc autorizație de acces la informații clasificate. Același cuantum se aplică și la Consiliul Concurenței, indiferent de natura informațiilor clasificate, precum și la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Agenția Națională de Integritate. De acest sistem al acordării banilor ca să nu bârfești ce vezi la muncă s-au lipit și magistrații care primesc un spor de 5% „pentru păstrarea confidențialității”, pe lângă cel pentru „risc și solicitare neuropsihică” de până la 25%.

Prin proiectul senatorului Chirteș, sporul de informații clasificate este extins, în cuantum de până la 15% la alte două categorii, deși acestea se află în situații cumva diferite. Liberalul invocă faptul că atât personalul CNSAS, cât și funcționarii publici parlamentari au de-a face, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu informații clasificate, însă nu primesc sporul aferent.

ADVERTISEMENT

Pentru respectarea principiului echității în aplicarea Legii salarizării, propunem introducerea sporului și în salarizarea personalului din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității”, spune Ioan Chirteș în expunerea de motive, după care folosește o argumentație similară pentru funcționarii publici parlamentari.

Privilegiații și „orfanii” sistemului bugetar

Numai că funcționarii publici parlamentari sunt printre privilegiații aparatului bugetar, ceea ce nu se poate spune despre angajații CNSAS. Primii sunt printre beneficiarii de pensii speciale care au reușit să scape cu ele netăiate după reforma făcută în toamna trecută. De asemenea, beneficiază deja de celebrul „spor de antenă”, de 15%, pentru condiții vătămătoare de muncă.

În schimb, lucrurile stau altfel la CNSAS, unde salariile sunt mai mici față de alte categorii de bugetari ceea ce a făcut ca instituția să aibă probleme în a-și păstra angajații. Cei care au rămas au inițiat chiar un protest în cursul lunii noiembrie a anului trecut în care au cerut majorarea salariilor de bază.

Drenarea personalului CNSAS către Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi a României, Ministerul de Externe, Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor și instituții subordonate (ANAF, Autoritatea Vamală Română) a luat amploare în ultimii ani. Timp în care n-am mai putut atrage, în compensație, nici măcar pe cei tineri, proaspăt absolvenți de facultate”, se spunea într-un apel al salariaților instituției.

În revendicările lor nu era trecut însă sporul de informații clasificate, ci banalul, pentru majoritatea bugetarilor, spor de condiții vătămătoare, întrucât au de-a face cu dosare prăfuite în ținute în halele de la Popești-Leordeni. Se pare că angajații CNSAS nu au probleme în a-și ține gura cu privire la informațiile confidențiale de la serviciu, ca alți bugetari. Ce-i drept, soluția propusă de Chirteș le-ar mări salariile cu același 15% care este prevăzut pentru sporul de condiții vătămătoare

ADVERTISEMENT