Fotbal international

Starurile fotbalului feminin. Echipa națională a SUA are cele mai multe jucătoare de top

28.09.2019 | 01:08
Starurile fotbalului feminin Echipa nationala a SUA are cele mai multe jucatoare de top
Megan Rapinoe, cea mai bună fotbalistă din lume. Sursă foto: hepta.ro

Alex Morgan, Megan Rapinoe sau Julie Ertz au fost adevărate staruri în întreaga lume în această vară, peste 60.000 de spectatori asistând la finala câștigată de SUA cu 2-0 împotriva Olandei, un nou record de asistență în istoria fotbalului feminin.

Record de titluri mondiale

Echipa națională de fotbal feminin din SUA a luat ființă la mijlocul anilor 80, iar de atunci progresul a fost rapid și constant deopotrivă. Așa cum le place americanilor să domine în majoritatea domeniilor de activitate, fotbalul feminin nu a făcut excepție, iar triumful din acest an este cel de-al patrulea reușit de SUA la Campionatul Mondial, record în istoria competiției. Primul succes a venit chiar la ediția inaugurală, în 1991, în China, când americancele au luat aurul cu victorii pe linie, așa cum s-a întâmplat și acum.

SUA a mai triumfat la edițiile din 1999 și 2015. De altfel, de când există Cupa Mondială, SUA s-a calificat de fiecare dată la turneul final și niciodată nu a terminat mai jos de locul 3. Cea mai mare dezamăgire a fost trăită în 2003, când a găzduit competiția, dar a pierdut în semifinale, 0-3 cu Germania. Americancele au, totodată, și 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice, însă la ultima ediție au clacat, terminând pe locul 5 la Rio, în 2016.

Megan Rapinoe, câștigătoare a Campionatului Mondial de fotbal feminin. Sursă foto: hepta.ro
Megan Rapinoe, câștigătoare a Campionatului Mondial de fotbal feminin. Sursă foto: hepta.ro

Paradoxul american

Este bine cunoscut faptul că oamenii din SUA au gusturi total diferite față de europeni când vine vorba de sporturile preferate. Fotbalul american, baschetul, hocheiul pe gheață, golful și sporturile cu motor sunt la putere în rândul americanilor. Fotbalul masculin „european”, soccerul, nu este urmărit mai deloc în State, însă, iată că fotbalul feminin din această țară s-a ridicat la cel mai înalt nivel în întreaga lume. Iar totul s-a construit în mai puțin de 40 de ani. Înainte de 1970, fotbalul feminin nu exista pe vastul teritoriu al SUA.

Totuși, modificări importante s-au produs cu adevărat după anul 2000, când și-au făcut apariția mai multe cluburi de fotbal feminin, iar 10 dintre ele au format prima ligă profesionistă de fotbal feminin din SUA. Americanii țin foarte mult la valori precum egalitatea între sexe, iar politicienii au făcut tot posibilul ca fotbalul feminin să crească. Liga de fotbal feminin din SUA este cea mai puternică la ora actuală din întreaga lume. Toate jucătoarele care au luat parte la Cupa Mondială evoluează pentru echipe din SUA.

Naționala de fotbal feminin a Statelor Unite. Sursă foto: hepta.ro
Naționala de fotbal feminin a Statelor Unite. Sursă foto: hepta.ro

Câți bani a încasat SUA pentru triumful de la Cupa Mondială

Deși nivelul premiilor oferite de FIFA s-a dublat în comparație cu ediția din 2015, Cupa Mondială de fotbal feminin rămâne mult în urma competiției similare dedicate bărbaților. Astfel, fondul total de premiere pentru ediția din acest an a fost de 60 de milioane de dolari, iar SUA, din postura de campioană, s-a ales cu 4 milioane de dolari.

În comparație, Cupa Mondială de fotbal masculin din Rusia a avut premii totale de 400 de milioane de dolari. Fetele din naționala SUA s-au ales însă și cu o donație importantă din partea unuia dintre sponsori, care i-a oferit fiecărei jucătoare din lot nu mai puțin de 32.000 de dolari pentru prezența la Cupa Mondială din acest an.

Alex Morgan, cel mai bine plătită fotbalistă din lume

Frumoasa Alex Morgan (30 ani) atrage toate privirile atât pe teren, cât și în afara sa. Chiar dacă este una dintre cele mai valorase fotbaliste din lume și o prezență constantă în reclame, prezentări de modă ori pictoriale, încasările sale nu se compară cu cele ale fotbaliștilor de top. Astfel, Alex Morgan este cea mai bine plătită fotbalistă din întreaga lume, însă veniturile sale, cu tot cu banii obținuți din contractele de publicitate, se ridică la numai un milion de dolari, întreaga sa avere, conform Forbes, fiind de numai 3 milioane de dolari. Comparând cu fotbalul masculin, Alex Morgan este plătită asemenea unui jucător de la o echipă care se luptă pentru evitarea retrogradării în Serie A sau La Liga!

Alex Morgan alături de Megan Rapinoe. Sursă foto: hepta.ro
Alex Morgan alături de Megan Rapinoe. Sursă foto: hepta.ro

Cifrele sale sunt însă uimitoare, marcând 107 goluri în 169 de meciuri disputate pentru SUA și contribuind la două titluri mondiale. A înscris chiar și împotriva României, într-un amical câștigat de SUA cu 8-1 împotriva noastră, în 2016. 

  • „Sunt atât de mândră de conaționalele mele din echipa de fotbal a SUA! Sunt mult peste o groază de bărbați care practică acest sport, chiar dacă sunt plătite mult mai puțin decât aceștia” – Hillary Clinton
  • 107 goluri a marcat vedeta numărul 1 a maericanilor, Alex Morgan în 169 de meciuri pentru echipa națională