News

Statele Unite, „păcălite” de Kalașnikov. Uzinele de armament din Rusia vând netulburate arme americanilor, în ciuda sancțiunilor

Statele Unite par să fi fost „păcălite” de concernul Kalașnikov. Astfel încât uzinele de armament din Rusia vând netulburate arme americanilor, în ciuda sancțiunilor, potrivit unei investigații ucrainene.
04.05.2022 | 19:44
Statele Unite pacalite de Kalasnikov Uzinele de armament din Rusia vand netulburate arme americanilor in ciuda sanctiunilor
Statele Unite, „păcălite” de Kalașnikov. Uzinele de armament din Rusia vând netulburate arme americanilor, în ciuda sancțiunilor
ADVERTISEMENT

Cotidianul Ekonomiceskaia Pravda a publicat o anchetă despre felul în care cunoscutul producător de arme Kalașnikov, parte a concernului de stat „Rostec”, vinde în continuare arme în Statele Unite, în ciuda sancțiunilor la care a fost supusă compania după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Armele concernului de stat rus sunt vândute pe piața americană sub o altă marcă, mai spune publicația.

Cum vinde „Kalașnikov” arme în Statele Unite, ocolind sancțiunile

După ocuparea Crimeei și a unei părți din Donbas, în 2014, liderii lumii au impus sancțiuni împotriva unor cetățeni ruși, a companiilor din sectorul militar-industrial și a întreprinderilor conexe. Sancțiunile au fost adoptate de SUA, UE, Canada și multe alte țări, și au vizat inclusiv compania rusă „Kalașnikov”, parte a concernului de stat „Rostec”.

ADVERTISEMENT

Activele concernului au fost blocate în străinătate, iar persoanelor fizice și juridice din țările occidentale li s-a interzis să coopereze cu compania Kalașnikov. În 2018, firma s-a plâns chiar că a pierdut până la 90% din piața mondială a armelor civile din cauza sancțiunilor. Cu toate acestea, după cum se vede, armele fabricate de concernul Kalașnikov sunt încă vândute în Statele Unite, în ciuda sancțiunilor.

Este vorba despre pistolul pneumatic AV-46, care apare pe site-urile magazinelor americane. Iar specialiștii în arme au recunoscut imediat IJ-46 rusesc, care este vândut sub marca Baikal. Dar astfel de pistoale sunt fabricate numai de Uzina Mecanică Izhevsk (IMZ) din Udmurtia, care face parte din concernul supus sancțiunilor. De asemenea, uzina produce obuze de artilerie ghidată, drone și alte arme pe care Rusia le folosește acum în războiul împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns armele Kalașnikov pe piața americană

Pistoalele sunt la fel, dar producătorii sunt „diferiți”, explică ziarul ucrainean manevra. Acesta scrie că vânzătorii americani de arme nu se ascund, ei vând pistoale IJ-46M, produse în Rusia, dar susțțin că aceste arme nu sunt produse de Uzina Mecanică Izhevsk și, prin urmare, pot fi importate și vândute legal în Statele Unite.

„Air Venturi a purtat discuții despre producția și achiziționarea emblematicului pistol pneumatic AV 46-M de la Alfa Precision, un nou fabricant non-militar din Rusia”, se arată pe pagina de prezentare a unui magazin online. Iar utilizatorii americani de pe un forum specializat spun că pistolul AV 46-M este livrat într-o cutie de carton, fără instrucțiuni scrise și fără piese de schimb.

ADVERTISEMENT

AV 46-M arată ca originalul IJ-46M, doar culoarea mânerului și inscripția pe butoi fiind schimbate. Anterior scria IJ, acum scrie „Fabricat în Rusia de Alfa Precision”. Nu există alte diferențe între pistoale, mai scrie Ekonomiceskaia Pravda.

O companie misterioasă cu un singur angajat

Există puține informații din surse deschise despre compania Alfa Precision, care se presupune că ar produce AV 46-M. Firma are site-uri în rusă și franceză, precum și mai multe pagini pe Facebook. Doar una este înregistrată în Franța, celelalte fiind înregistrate în Rusia.

ADVERTISEMENT

Versiunea franceză a site-ului Alfa Precision vinde o gamă largă de produse „Baikal”, fără a se limita la arme de sport sau cu aer comprimat. În special puști, mitraliere și carabine IMZ. În Franța, firma vinde puști Ijevsk Baikal. Cunoscătorii de arme vor găsi pe site-ul francez al companiei același IZH-46, care, însă, în prezent nu este de vânzare.

Alfa Precision (LLC „Alfa Precision”) a fost înregistrată în Ijhevsk în 2016 la adresa: strada Țvetocinaia, nr. 6. Este vorba de o clădire de locuit cu mai multe etaje situată la câteva blocuri de uzina IMZ. Iar la numărul angajaților apare o singură persoană. Și nu există nicio referire, pe site-ul rusesc al Alfa Precision, la producția de pistoale. Se menționează că societatea produce și vinde numai semifabricate, ceea ce nu s-ar putea face într-o clădire rezidențială.

Clienților magazinului online Alfa Precision li se indică să plaseze comenzile la antreprenorul individual Sokolov Oleksei Valeriovici, despre care se știe doar că este originar din Starii Martianov, Udmurtia și că locuiește în Izhevsk, iar în 2015 a fost în armată. Pe LinkedIn, el spune că a lucrat ca manager de vânzări la Alfa Precision. Despre șeful firmei se știu și mai puține. Potrivit datelor oficiale, este vorba de un anume Mihail Kozlov.

Pe lângă Ijevsk, „Alpha Precision” a deținut, din 2017,  compania „Alpha Precious” în orașul Viatskie Poliani, regiunea Kirov, cu adresă de înregistrare pe strada Lenina, 333A, camera 2. Întâmplător, în același oraș și pe aceeași stradă se află magazinele fabricii „Molot”, care produce 26 de tipuri de puști și sisteme antitanc „Metis”. Televiziunea de stat din Rusia spunea, în 2015, că această companie a fost retrasă din concernul Kalașnikov, dar nu a scăpat de sancțiuni, fiind inclusă de SUA pe listă în 2017, ca asociată cu concernul Kalașnikov.

Acoperire pentru „Kalașnikov”

Kalașnikov și Alfa Precision nu își fac publice conexiunile, iar vânzarea drepturilor de a produce pistoale IJ-46 nu a fost anunțată. Există informații pe site-ul IMZ conform cărora armele sunt produse în fabrica din Ijevsk, lucru confirmat de site-ul Rostec. Mai ales că același fabricant a deschis, în trecut, un proces pentru patentul asupra AK-47 cu rudele inventatorului Mihail Kalașnikov.

Așa că, mai spun jurnaliștii ucraineni, este puțin probabil ca o companie din industria de apărare să permită cuiva să-i vândă pistoalele fără permisiune. Ekonomiceskaia Pravda consideră că firma cu un angajat din Ijevsk nu este o folosire frauduloasă a mărcii, ci o modalitate de eludare a sancțiunilor.

Jurnaliștii ucraineni notează că Alfa Precision ar putea fi de interes pentru Office of Foreign Assets Control (OFAC ), o divizie a Departamentului Trezoreriei SUA care reglementează sancțiunile. În plus, țările UE ar trebui să impună sancțiuni Alfa Precision pentru a preveni astfel de cazuri în viitor, mai scrie Ekonomiceskaia Pravda, care adaugă că „Rusia, care exportă terorism în țările vecine, nu ar trebui să exporte și arme”.

Publicația notează că nu este prima dată când concernul Kalașnikov și Uzina Mecanică Ijevsk (IMZ) se află în centrul unui scandal legat de sancțiuni și că în trecut aceeași companie a folosit Uzina Mecanică Lipețk (LMZ), care nu a intrat sub sancțiunile occidentale în 2014, pentru a comanda echipamente de la producătorii străini. De asemenea, concernul Kalașnikov a folosit LMZ pentru a cumpăra utilaje de prelucrare a metalelor pentru IMZ.

ADVERTISEMENT