Life

Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei” de care s-a ales praful. De la rezervări cu un an înainte, a ajuns acum pustie

O stațiune românească supranumită cândva ”Perla Moldovei” a ajuns de nerecunoscut. E pustie, deși cu ani în urmă nu mai găseai loc de cazare.
17.06.2023 | 07:00
Statiunea romaneasca supranumita candva Perla Moldovei de care sa ales praful De la rezervari cu un an inainte a ajuns acum pustie
Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei”. Sursă foto: Wikimapia, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ai mai auzit până acum de stațiunea românească supranumită cândva ”Perla Moldovei”. Înainte turiștii își făceau rezervările cu un an înainte și nu mai găseau locuri. Acum însă, aceasta a devenit pustie.

Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei” de care s-a ales praful

În ultima parte din secolul al 19-lea, ”Perla Moldovei” era destinația preferată a multor persoane. Inclusiv medicii din Europa au ajuns să își mute cabinetele acolo. Erau atrași de apele tămăduitoare din zonă, dar și de izvorul de acolo.

ADVERTISEMENT

Soarta stațiunii a ajuns să se schimbe radical după Revoluția din 1989. Iar ani mai târziu, totul a devenit pustiu și nimic nu își mai amintește de ce a fost vreodată. Este vorba despre Stațiunea Slănic Moldova, care de altfel se regăsește și într-un documentar realizat în anii ’70.

”Perla Moldovei” era centrul de interes al turiștilor germani. Deși locul oferă și acum numeroase beneficii, având un aer curat și ape minerale, nimeni nu mai alege să vină aici. Primarul din Slănic Moldova știe însă ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Acesta a povestit într-un interviu acordat pentru Observator că privatizarea avea să schimbe totul. Numeroase hoteluri au fost cumpărate de o singură persoană, iar mai apoi, nimeni nu a mai făcut absolut nimic.

Ce a distrus, de fapt, stațiunea?

”Privatizarea a adus şi proprietari care nu au înţeles ce înseamnă managementul turistic. Stațiunile s-au privatizat la pachet. 18 hoteluri din Slănic le-a cumpărat o singură entitate şi dacă acea societate a făcut management rău, normal ca staţiunea s-a dus la vale”, a spus Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova.

ADVERTISEMENT

Cum era în trecut ”Perla Moldovei”. Slănicul și-a atins apogeul chiar între cele două mari războaie. Nu mai puțin de 30.000 de turiști veneau în fiecare sezon aici. Și românii adorau stațiunea în anii ’80.

Cei din zonă care încă mai au pensiuni își amintesc și acum cât de aglomerat era. Nu se găseau camere, iar acum, nimeni nu le mai calcă pragul. ”La noi, aici, era rând la poartă înainte şi chiar după Ceauşescu, în ’90, ’91, ’92, veneau mulţi aici şi Strigau “bă, aveţi camere?” Şi striga lumea la poartă. Nu găseau camere, aşa de aglomerat era în staţiune”, au spus Rodica și Pavel Avădanei, proprietarii primei pensiuni deschise.

ADVERTISEMENT

Primarul din Slănic Moldova speră însă ca situația să se redreseze. Acesta își dorește ca zona să se dezvolte, iar succesul de altă dată să revină. Rămâne de văzut însă când se va finaliza planul și dacă ”Perla Moldovei” va mai fi ce a fost odată.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul