Life

Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei” de care s-a ales praful. De la rezervări cu un an înainte, a ajuns acum pustie

O stațiune românească supranumită cândva ”Perla Moldovei” a ajuns de nerecunoscut. E pustie, deși cu ani în urmă nu mai găseai loc de cazare.
17.06.2023 | 07:00
Statiunea romaneasca supranumita candva Perla Moldovei de care sa ales praful De la rezervari cu un an inainte a ajuns acum pustie
Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei”. Sursă foto: Wikimapia, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ai mai auzit până acum de stațiunea românească supranumită cândva ”Perla Moldovei”. Înainte turiștii își făceau rezervările cu un an înainte și nu mai găseau locuri. Acum însă, aceasta a devenit pustie.

Stațiunea românească supranumită cândva “Perla Moldovei” de care s-a ales praful

În ultima parte din secolul al 19-lea, ”Perla Moldovei” era destinația preferată a multor persoane. Inclusiv medicii din Europa au ajuns să își mute cabinetele acolo. Erau atrași de apele tămăduitoare din zonă, dar și de izvorul de acolo.

ADVERTISEMENT

Soarta stațiunii a ajuns să se schimbe radical după Revoluția din 1989. Iar ani mai târziu, totul a devenit pustiu și nimic nu își mai amintește de ce a fost vreodată. Este vorba despre Stațiunea Slănic Moldova, care de altfel se regăsește și într-un documentar realizat în anii ’70.

”Perla Moldovei” era centrul de interes al turiștilor germani. Deși locul oferă și acum numeroase beneficii, având un aer curat și ape minerale, nimeni nu mai alege să vină aici. Primarul din Slănic Moldova știe însă ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Acesta a povestit într-un interviu acordat pentru Observator că privatizarea avea să schimbe totul. Numeroase hoteluri au fost cumpărate de o singură persoană, iar mai apoi, nimeni nu a mai făcut absolut nimic.

Ce a distrus, de fapt, stațiunea?

”Privatizarea a adus şi proprietari care nu au înţeles ce înseamnă managementul turistic. Stațiunile s-au privatizat la pachet. 18 hoteluri din Slănic le-a cumpărat o singură entitate şi dacă acea societate a făcut management rău, normal ca staţiunea s-a dus la vale”, a spus Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova.

ADVERTISEMENT

Cum era în trecut ”Perla Moldovei”. Slănicul și-a atins apogeul chiar între cele două mari războaie. Nu mai puțin de 30.000 de turiști veneau în fiecare sezon aici. Și românii adorau stațiunea în anii ’80.

Cei din zonă care încă mai au pensiuni își amintesc și acum cât de aglomerat era. Nu se găseau camere, iar acum, nimeni nu le mai calcă pragul. ”La noi, aici, era rând la poartă înainte şi chiar după Ceauşescu, în ’90, ’91, ’92, veneau mulţi aici şi Strigau “bă, aveţi camere?” Şi striga lumea la poartă. Nu găseau camere, aşa de aglomerat era în staţiune”, au spus Rodica și Pavel Avădanei, proprietarii primei pensiuni deschise.

ADVERTISEMENT

Primarul din Slănic Moldova speră însă ca situația să se redreseze. Acesta își dorește ca zona să se dezvolte, iar succesul de altă dată să revină. Rămâne de văzut însă când se va finaliza planul și dacă ”Perla Moldovei” va mai fi ce a fost odată.

ADVERTISEMENT