Life

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu, cea mai tragică poveste de dragoste din cultura românească: ”O prea mare iubire ucide”

Poetul Ștefan Augustin Doinaș și iubirea vieții lui, balerina Irinel Liciu, poveste de dragoste cu sfârșit tragic. Ea și-a pus capăt zilelor după moartea poetului.
26.04.2023 | 09:00
Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu cea mai tragica poveste de dragoste din cultura romaneasca O prea mare iubire ucide
Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Ștefan Augustin Doinaș s-a născut pe data de 26 aprilie 1922, iar anul acesta se împlinesc 21 de ani de când a trecut în neființă. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români din perioadei comuniste, cunoscut pentru versurile sale profunde. Viața sa a fost marcată de controverse politice, însă povestea de dragoste pe care a trăit-o cu soția sa este demnă de scenariul unui film. Sfârșitul tragic al poveștii de iubire dintre cei doi a rămas pe veci întipărit în amintirile oamenilor.

Cum s-au cunoscut Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu

Ştefan Augustin Doinaş și Irinel Liciu s-au cunoscut în ‘50, în Bucureşti. El era încă un poet necunoscut, originar din Arad. Ea era vedeta Bucureştiului, balerină la Operă. Frumoasa balerină avea studii făcute la Moscova și Leningrad.

ADVERTISEMENT

Doinaș și-a întâlnit sufletul pereche pe vremea când stătea în gazdă la un balerin. O perioadă bună a privit-o pe scena Operei pe grațioasa balerină şi a făcut o obsesie pentru ea. Pe bună dreptate, ea era considerată “Femeia fatală a Bucureştiului”. Dar, la scurt timp s-a îndrăgostit iremediabil de talentatul poet.

La începutul anului 1957, Doinaş era condamnat la închisoare politică. Motivul a fost unul absurd. Nu a denunțat un coleg de la revista ”Teatru“, care vorbea despre extinderea revoluției maghiare și în România. Doinaș a fost eliberat în februarie 1958. La vremea respectivă se spunea că eliberarea sa ar fi avut legătură cu Irinel Liciu, prietenă cu fiicele lui Gheorghiu Dej.

ADVERTISEMENT

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu s-au iubit 42 de ani

Cei doi au fost împreună timp de 42 de ani. Cu toate că își adora soția, se spunea prin cercurile bucureștene că poetul ar fi avut o slăbiciune pentru femei. Tocmai de aceea, Irinel a fost de multe ori tentată să-l părăsească, dar nu a făcut-o. Ștefan Augustin Doinaș știa cum să o împace. Îi scria soției sale o poezie să o îmbuneze iar ea uita de greșelile lui.

„Ani de zile, după căsătorie, am fost prinţ consort. Nevastă-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerină la Opera din Bucureşti, pur şi simplu m-a întreţinut. Am trăit pe spinarea ei.

ADVERTISEMENT

Aveam interdicţie de a publica şi toate uşile îmi erau închise. Mergeam să îmi aştept soţia la Operă, după repetiţii, iar portarul mă striga ‘domnul Irinel“, a declarat regretatul poet într-un interviu citat de adevarul.ro.

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu, împreună și după moarte

Pe data de 25 mai 2002, poetul de 80 de ani a murit pe masa de operație, în urma unui infarct. Acesta se lupta de ani buni cu o boală cruntă. O zi mai târziu, soția sa, care avea 74 de ani a realizat că viața nu mai are rost fără el. S-a îmbrăcat frumos, s-a machiat și s-a așezat la biroul lui Ștefan Augustin Doinaș.

ADVERTISEMENT

A scris câteva cuvinte pe o foaie de hârtie, care au rămas în memoria tuturor. ”Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”. Apoi, jumătatea îndrăgitului poet a luat un pumn de somnifere și a plecat să îi fie alături celui care i-a fost alături aproape jumătate de veac.

Cei doi soți au fost decoraţi post-mortem. Doinaș, cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Cruce, și Irinel, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincioşilor. Au fost coborâți împreună în mormântul de la Bellu.

După impresionanta poveste de dragoste și moarte împărtășită de ei, pentru prima dată în istorie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut o excepție canonică. Acesta a dat dezlegare ca Irinel Liciu să fie înmormântată creştineşte, în pământ sfințit, chiar dacă și-a pus capăt zilelor.

Cele mai faimoase opere ale lui Ștefan Augustin Doinaș

Doinaș este cunoscut pentru poezia sa profundă și plină de însemnătate. Printre cele mai faimoase opere ale sale se numără “Lampa lui Aladin”, “Poezie și modă poetică”, “Orfeu și tentația realului”, “Lectura poeziei”. Unul dintre cele mai frumoase poeme românești scrise vreodată, “Mistrețul cu colți de argint”, îi aparține tot lui Doinaș.

Doinaș a fost, de asemenea, un traducător talentat, traducând opere ale unor autori precum Goethe și Friedrich Nietzsche, în limba română. Ștefan Augustin Doinaș a fost un poet remarcabil, care a lăsat în urmă atât opere semnificative cât și o poveste de iubire cu final tragic.

“Un bun traducător dispune de un fel de vocaţie parodică sau cameleonică: putinţa de a lua, firesc, culoarea (de a împrumuta modul de expresie poetică) originalului pe care “se aşează”.

A transforma în bun al limbii tale un original aparţinând altei limbi, altei culturi – iată în ce constă talentul de a traduce versuri. Încât eu cutez să fac chiar o afirmaţie paradoxală: un bun traducător de poezie nu trebuie să ştie foarte bine limba din care traduce, ci să posede perfect limba în care traduce. A nu trăda originalul îţi cere condiţia de te trăda pe tine însuţi”, spunea Ștefan Augustin Doinaș într-un interviu apărut în Adevărul literar și artistic, în anul 2001.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Care-i cea mai frumoasă prezentatoare de la Pro TV. Verdictul dat de doi...
Care-i cea mai frumoasă prezentatoare de la Pro TV. Verdictul dat de doi colegi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”