Life

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu, cea mai tragică poveste de dragoste din cultura românească: ”O prea mare iubire ucide”

Poetul Ștefan Augustin Doinaș și iubirea vieții lui, balerina Irinel Liciu, poveste de dragoste cu sfârșit tragic. Ea și-a pus capăt zilelor după moartea poetului.
26.04.2023 | 09:00
Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu cea mai tragica poveste de dragoste din cultura romaneasca O prea mare iubire ucide
Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Ștefan Augustin Doinaș s-a născut pe data de 26 aprilie 1922, iar anul acesta se împlinesc 21 de ani de când a trecut în neființă. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români din perioadei comuniste, cunoscut pentru versurile sale profunde. Viața sa a fost marcată de controverse politice, însă povestea de dragoste pe care a trăit-o cu soția sa este demnă de scenariul unui film. Sfârșitul tragic al poveștii de iubire dintre cei doi a rămas pe veci întipărit în amintirile oamenilor.

Cum s-au cunoscut Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu

Ştefan Augustin Doinaş și Irinel Liciu s-au cunoscut în ‘50, în Bucureşti. El era încă un poet necunoscut, originar din Arad. Ea era vedeta Bucureştiului, balerină la Operă. Frumoasa balerină avea studii făcute la Moscova și Leningrad.

ADVERTISEMENT

Doinaș și-a întâlnit sufletul pereche pe vremea când stătea în gazdă la un balerin. O perioadă bună a privit-o pe scena Operei pe grațioasa balerină şi a făcut o obsesie pentru ea. Pe bună dreptate, ea era considerată “Femeia fatală a Bucureştiului”. Dar, la scurt timp s-a îndrăgostit iremediabil de talentatul poet.

La începutul anului 1957, Doinaş era condamnat la închisoare politică. Motivul a fost unul absurd. Nu a denunțat un coleg de la revista ”Teatru“, care vorbea despre extinderea revoluției maghiare și în România. Doinaș a fost eliberat în februarie 1958. La vremea respectivă se spunea că eliberarea sa ar fi avut legătură cu Irinel Liciu, prietenă cu fiicele lui Gheorghiu Dej.

ADVERTISEMENT

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu s-au iubit 42 de ani

Cei doi au fost împreună timp de 42 de ani. Cu toate că își adora soția, se spunea prin cercurile bucureștene că poetul ar fi avut o slăbiciune pentru femei. Tocmai de aceea, Irinel a fost de multe ori tentată să-l părăsească, dar nu a făcut-o. Ștefan Augustin Doinaș știa cum să o împace. Îi scria soției sale o poezie să o îmbuneze iar ea uita de greșelile lui.

„Ani de zile, după căsătorie, am fost prinţ consort. Nevastă-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerină la Opera din Bucureşti, pur şi simplu m-a întreţinut. Am trăit pe spinarea ei.

ADVERTISEMENT

Aveam interdicţie de a publica şi toate uşile îmi erau închise. Mergeam să îmi aştept soţia la Operă, după repetiţii, iar portarul mă striga ‘domnul Irinel“, a declarat regretatul poet într-un interviu citat de adevarul.ro.

Ștefan Augustin Doinaș și Irinel Liciu, împreună și după moarte

Pe data de 25 mai 2002, poetul de 80 de ani a murit pe masa de operație, în urma unui infarct. Acesta se lupta de ani buni cu o boală cruntă. O zi mai târziu, soția sa, care avea 74 de ani a realizat că viața nu mai are rost fără el. S-a îmbrăcat frumos, s-a machiat și s-a așezat la biroul lui Ștefan Augustin Doinaș.

ADVERTISEMENT

A scris câteva cuvinte pe o foaie de hârtie, care au rămas în memoria tuturor. ”Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”. Apoi, jumătatea îndrăgitului poet a luat un pumn de somnifere și a plecat să îi fie alături celui care i-a fost alături aproape jumătate de veac.

Cei doi soți au fost decoraţi post-mortem. Doinaș, cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Cruce, și Irinel, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincioşilor. Au fost coborâți împreună în mormântul de la Bellu.

După impresionanta poveste de dragoste și moarte împărtășită de ei, pentru prima dată în istorie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut o excepție canonică. Acesta a dat dezlegare ca Irinel Liciu să fie înmormântată creştineşte, în pământ sfințit, chiar dacă și-a pus capăt zilelor.

Cele mai faimoase opere ale lui Ștefan Augustin Doinaș

Doinaș este cunoscut pentru poezia sa profundă și plină de însemnătate. Printre cele mai faimoase opere ale sale se numără “Lampa lui Aladin”, “Poezie și modă poetică”, “Orfeu și tentația realului”, “Lectura poeziei”. Unul dintre cele mai frumoase poeme românești scrise vreodată, “Mistrețul cu colți de argint”, îi aparține tot lui Doinaș.

Doinaș a fost, de asemenea, un traducător talentat, traducând opere ale unor autori precum Goethe și Friedrich Nietzsche, în limba română. Ștefan Augustin Doinaș a fost un poet remarcabil, care a lăsat în urmă atât opere semnificative cât și o poveste de iubire cu final tragic.

“Un bun traducător dispune de un fel de vocaţie parodică sau cameleonică: putinţa de a lua, firesc, culoarea (de a împrumuta modul de expresie poetică) originalului pe care “se aşează”.

A transforma în bun al limbii tale un original aparţinând altei limbi, altei culturi – iată în ce constă talentul de a traduce versuri. Încât eu cutez să fac chiar o afirmaţie paradoxală: un bun traducător de poezie nu trebuie să ştie foarte bine limba din care traduce, ci să posede perfect limba în care traduce. A nu trăda originalul îţi cere condiţia de te trăda pe tine însuţi”, spunea Ștefan Augustin Doinaș într-un interviu apărut în Adevărul literar și artistic, în anul 2001.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are...
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are în România! Tocmai a încasat milioane de euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,...
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Ucis de un chips picant. Copil de 14 ani, sfârșit înfiorător
Ucis de un chips picant. Copil de 14 ani, sfârșit înfiorător
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face...
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face primele declarații: „Eu am invitat-o în oraș”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii