Life

Violeta Andrei, actrița de o frumusețe rară pe care n-a suportat-o Ceaușeasca. De ce s-a răzbunat pe ea Ion Iliescu, după Revoluție

Violeta Andrei a rămas în memoria tuturor pentru frumusețea ei, dar și pentru dușmănia pe care i-a purtat-o Elena Ceaușescu, iar apoi, după Revoluție, Ion Iliescu.
02.04.2023 | 10:13
Violeta Andrei actrita de o frumusete rara pe care na suportato Ceauseasca De ce sa razbunat pe ea Ion Iliescu dupa Revolutie
Violeta Andrei, actrița de o frumusețe unică, urâtă de Elena Ceaușescu / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Actrița care a stârnit invidia multor femei, dar mai ales a Elenei Ceaușescu a avut de suferit din pricina frumuseții cu care a fost înzestrată. După anul 1990, Violetei Andrei i s-a interzis să mai joace în filme, la intervenția lui Ion Iliescu.

Violeta Andrei, actrița de o frumusețe rară pe care o ura Elena Ceaușescu

Atunci când spunem Violeta Andrei, ne fuge gândul la acea frumusețe care străpunge granița timpului. Dar cum frumusețea poate fi atât o binecuvântare, cât și un blestem, celebra actriță a atras o serie de antipatii din pricina trăsăturilor sale care nu treceau neobservate.

ADVERTISEMENT

În jurul Violetei Andrei și a Elenei Ceaușescu s-au creat multiple legende cu iz de scandal. Adevăratul motiv pentru care frumoasa actriță a atras antipatiei soției lui Nicolae Ceaușescu a rămas la nivel de controversă. Culmea cele două s-au întâlnit o singură dată.

Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata.” a declarat, în trecut, Violeta Andrei atunci când a fost întrebată de motivele pentru care ”savanta” a urât-o.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă reamintește faptul că Violeta Andrei a avut legături cu lumea politică, prin prisma soțului său, cu care s-a căsătorit în anul 1961. La vremea aceea, Ștefan Andrei, ocupa funcția de șef al Relațiilor Externe al UTM.

Se pare că soții Ceaușescu îl admirau pe Ștefan Andrei. Mai mult decât atât, și-ar fi dorit ca acesta să facă parte din familia lor. Nu oricum, ci în calitate de ginere. Însă cum fostul om politic s-a îndrăgostit de frumoasa Violeta Andrei, acesta se pare că a fost un alt motiv pentru care Elena Ceaușescu nu a privit-o cu ochi buni pe actriță.

ADVERTISEMENT

Violeta Andrei a fost exclusă din televiziune și nu a mai primit niciun rol pe marile ecrane, la ordinul Elenei Ceaușescu

Violeta Andrei a avut o carieră de succes, făcându-se remarcată nu doar prin frumusețea izbitoare, ci și prin talentul său. Era cunoscută pentru aparițiile sale în filmele “Saltinbancii”, “Veronica se întoarece” sau “Un august în flăcări”. Pentru Violeta Andrei rolurile veneau ca pe bandă rulantă până în anul 1972. Dar atunci actrița și soțul ei i-au cunoscut pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Diva Epocii de Aur a jucat în peste 60 de filme și a fost răsplătită cu zeci de premii. Dar doar până în anul 1982, atunci când soția fostului dictator a ordonat ca actrița cu chip de păpușă să nu mai apară la televizor și nici în filme. Motivul invocat?

ADVERTISEMENT

Aparițiile Violetei Andrei ar fi fost prea sexy și atrăgea prea mult atenția cu atuu-rile sale fizice. Actrița s-a luptat cu invidia Elenei Ceaușescu timp de aproape 20 de ani, până în momentul în care soții Ceaușescu au murit, în anul 1989.

Ion Iliescu a fost cel care s-a răzbunat pe Violeta Andrei, după Revoluție

Interdicțiile au continuat pentru actriță și după anul 1990. Cu toate că regimul comunist a fost desființat, practicile nu s-au destrămat cu una, cu două. După Revoluție, Violeta Andrei a fost solicitată să joace din nou în filme. Cel care i-a pus bețe în roate a fost chiar Ion Iliescu. El ar fi fost cel care a dat-o afară din teatru. Ba chiar, mai mult decât atât, fostul președinte al României post-decembriste a ordonat și arestarea soțului Violetei Andrei.

“A fost o răzbunare ieftină, Ştefan are aceeaşi meserie ca şi Iliescu şi, la un moment dat, s-a opus când Iliescu a vrut să aplice tehnologia sovietică în hidroconstrucţii. Pentru asta l-a pedepsit. Elena Ceauşescu m-a scos din cinematografie şi Ion Iliescu din teatru.”, povestea actrița într-un interviu pentru Libertatea.

Paradoxal, cu toate că Violeta Andrei s-a confruntat cu interdicțiile ceaușiste, iar mai apoi Ion Iliescu a dus mai departe răzbunarea Elenei Ceaușescu, toate aceste neplăceri i-au adus actriței și mai multă notorietate. A rămas în atenția publicului și a purtat cu ea și eticheta de “diva invidiată de Elena Ceaușescu”.

ADVERTISEMENT