News

Streinu-Cercel, mesaj categoric împotriva parteneriatului MAI -BOR: „Nu au ce să caute voluntarii la oameni în poartă!”

16.04.2020 | 21:28
StreinuCercel mesaj categoric impotriva parteneriatului MAI BOR Nu au ce sa caute voluntarii la oameni in poarta
Streinu-Cercel le cere oamenilor să nu primească lumină și paști. Inquam Photos Octav Ganea (2)
ADVERTISEMENT

Doctorul Streinu-Cercel a criticat dur modul în care cei de la MAI au făcut un parteneriat cu BOR în Noaptea de Înviere. Expertul în sănătate le cere oamenilor să nu primească voluntarii BOR sau orice alte persoane care ar aduce „paști” și „lumină”.

Streinu-Cercel, împotriva împărțirii de „lumină”

Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” , a comparat voluntarii care vor să împartă lumină și paști în numele Bisericii Ortodoxe Române cu cei bolnavi de coronavirus și fugiți din carantină.

ADVERTISEMENT

„Ne așteaptă zile grele. Rata de mortalitate e 5.7%. Gripa e sub 1%. Mai avem o curbă în creștere bunicică, curba vindecărilor.

Peste ea e rata infectărilor, că acolo intră cei asimtopmatice, cei cu forme ușoare sau medii, e pantă mare. Ecartul dintre cele două e semnificativ.

ADVERTISEMENT

Nu ieșiți din casă! Dacă vrem să menținem acest aspect trebuie să stăm aceste zile acasă. Nu trebuie să primim pe nimeni, n-are ce să caute la noi în poartă, de oriunde ar veni el! Să nu ne băgăm în casă ce n-avem nevoie.

E vorba de programul pus la cale, e ca și cum scot pe unul din carantină și le-aș da drumul spre stradă. N-au voie să se plimbe din poartă în poartă, trebuie să stea acasă. Înțeleg că este gest simbolic, hai să luăm de la catolici exemplu. Au stat frumos acasă, nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Cercel la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Medicul le cere oamenilor să nu facă greșeli pe care să le regrete peste două săptămâni.

„Mai scoate masca, mai strănută, este risc de contaminare. Când ți-ai luat paharul, ți-ai luat virusul la pachet. Nu toate măștile sunt 100% obturante, doar FFP3 și FFP2. Dacă mască e purtată sub nas, cum am văzut la televizor.

Haideți să nu ne jucăm cu așa ceva, pe urmă o să ne plângem în pumni. Președintele a spus-o cât se poate de clar. Potoliți-vă, stați acasă. Hai să nu ne batem joc de acest moment! Va fi o pantă abrubtă pe care nu o vom putea stăpâni. Nu avem posibilitatea în România să absorbim un număr mare de pacienți, e o realitate cruntă.

ADVERTISEMENT

Ne mai trebuie 2 luni de sacrificiu. Poate e momentul să ne vină mintea la cap. Nu e cazul de daruri de la greci. Dacă vor asculta oamenii, vor lua lumină cu adevărat, ne vom deștepta. Virusul ăsta e foarte parșiv, e de ajuns să dai jos masca.

6 generații din familia mea au fost preoți, eu sunt cel care am rupt tradiția! Dacă eu spun să stați acasă, stați acasă”, a concluzionat Cercel la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: