News

Studiu. Molnupiravir, medicamentul anti-Covid care reduce cu 50% riscul de spitalizare şi de deces

Oamenii de știință experimentează un nou medicament anti-Covid, Molnupiravir. Acesta ar reduce riscul de internare și de deces cu aproximativ 50%.
01.10.2021 | 17:34
Studiu Molnupiravir medicamentul antiCovid care reduce cu 50 riscul de spitalizare si de deces
ADVERTISEMENT

Molnupiravir ar putea fi medicamentul care i-ar putea salva pe mulți de coronavirus, în următoarea perioadă. Merck & Co Inc este producătorul acestui tratament, care s-ar administra pe cale orală.

Merck interacționeză cu grupul farmaceutic Ridgeback Biotherapeutics pentru lansarea Molnupiravir. Ambele companii vor să solicite și autorizare pentru folosirea în regim de urgență a acestei pastile în Statele Unite. Molnupiravir ar putea ajunge, astfel, primul tratament care ar putea combate Covid-19 pe cale orală.

ADVERTISEMENT

“Acest produs va schimba discuţiile despre modul în care trebuie să gestionăm maladia COVID-19”, potrivit spuselor lui Robert Davis, CEO-ul grupului Merck, pentru Reuters.

Peste 700 de oameni au participat la testarea Molnupiravir

775 de persoane, din diferite zone ale lumii, au luat parte la studiul Merck. Cercetătorii au aflat că 7,3% dintre ei au avut nevoie de spitalizare, la 29 de zile după tratament, comparativ cu 14,1% din grupul de control. De asemenea, nu s-au înregistrat decese din cauza Molnupiravir, ci doar opt în rândul celor care au primit placebo.

ADVERTISEMENT

“Tratamentele antivirale care pot fi administrate la domiciliu pentru a îi ţine pe oamenii cu COVID-19 departe de spitale sunt de o importanţă critică”, au fost și declarațiile lui Wendy Holman, CEO-ul companiei Ridgeback Biotherapeutics.

Molnupiravir poate combate chiar și varianta Delta

Toți cei înscriși în studiu au avut atât forme ușoare și moderate de SARS-COV2, cât și grave. În urma administrării medicamentului, unii au mai prezentat simptome Covid pentru cel mult cinci zile. Au participat și oameni care suferă de obezitate şi care sunt în vârstă.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Molnupiravir poate scăpa o persoană nu doar de forma severă de Covid, ci și de varinta Delta, despre care știm că este mult mai contagioasă.

Legat de reacțiile adverse, grupul Merck nu a transmis până acum date în acest sens. În schimb, au precizat că tratamentul nu produce modificări genetice în celulele umane.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru care s-a mai aflat despre participanți este referitor la bărbați. Ei au trebuit să ia o pauză de la a mai întreține relaţii sexuale/heterosexuale sau utilizarea de mijloace de contracepţie. De asemenea, femeile au trebuit să garanteze că nu vor rămâne însărcinate și să folosească pastile contraceptive.

Grupul Merck ar vrea să producă 10 milioane de cutii de Molnupiravir până la sfârşitul acestui an. Începând din 2022, stocul se va mări. Totodată, deja reprezentanții Merck au semnat un contract cu Guvernul din SUA pentru a se distribui 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir, la preţul de 700 de dolari per cutie, atunci când toate rezultatele studiului vor fi puse la punct.

Între timp, nu doar grupul Merck lucrează la crearea unui medicament anti-Covid, ci și compania americană Pfizer Inc şi cea elveţiană Roche Holding AG. Momentan, au fost aprobate cocktailuri de antibiotice, dar care nu se administrează oral, ci intravenos. Aceste cocktailuri se pot utiliza pentru pacienții contaminați cu Covid și care nu sunt spitalizaţi.

ADVERTISEMENT