News

Studiul care ne dă fiori. Plasma recoltată de la pacienții vindecați, ineficientă pentru bolnavii cu forme grave

11.01.2021 | 20:01
Studiul care ne da fiori Plasma recoltata de la pacientii  vindecati ineficienta pentru bolnavii cu forme grave
ADVERTISEMENT

Un studiu efectuat recent i-a condus pe liderii testului REMAP-CAP (Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community-acquired Pneumonia) la concluzia că tratamentul cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de Covid este ineficient în cazul persoanelor care se confruntă cu forme grave ale bolii.

Aceștia au analizat cu atenție 900 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă a căror stare nu s-a îmbunătățit deloc după administrarea plasmei bogate în anticorpicare a fost prelevată de la bolnavi recuperați în urma infecției cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

REMAP-CAP este un studiu clinic internațional care explorează potențiale tratamente pentru COVID-19. I s-au alăturat până acum nu mai puțin de 4.100 de pacienți internați în peste 290 de unități medicale din Europa, America, Asia, Africa și Australia.

Tratamentul cu plasmă, ineficient pentru pacienții grav bolnavi de Covid-19

Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă. Studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a explicat Manu Shankar-Hari, unul dintre oamenii de știință care au condus acest studiu.

Potrivit spuselor sale, analiza inițială nu a evaluat efectele plasmei la pacienții spitalizați cu boală mai puțin severă. Rămâne, însă, „o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs.

ADVERTISEMENT

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții COVID-19 este aceea că anticorpii ar putea neutraliza virusul, împiedicând atât multiplicarea, cât și leziunile de țesut.

Această analiză inițială care a condus la suspendarea înscrierii pacienților cu forme severe a arătat, însă, că există o probabilitate foarte scăzută, de – 2,2%  să fi redus ratele de deces sau numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

De ce plasma convalescentă nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI? Nu știm încă. Poate pentru că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența“, a completat Alexis Turgeon, medic de terapie intensivă și profesor la Universitatea Laval din Canada.

Pe de altă parte, cercetătorii din cadrul REMAP-CAP au ajuns la concluzia că tratarea pacienților grav bolnavi de COVID-19 cu medicamentele RoActemra (produs de Roche) și medicamentul pentru artrită Kevzara (produs de Sanofi) au îmbunătățit semnificativ ratele de supraviețuire și au redus timpul petrecut la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT