News

SUA, amenințate din nou de un shutdown. Democrații și republicanii comandați de Trump se ceartă pe bugetul pe 2024

Posibilă paralizie a guvernului american. Scenariul unui shutdown se prefigurează, Donald Trump îl lovește din culise pe Biden
26.09.2023 | 17:42
SUA amenintate din nou de un shutdown Democratii si republicanii comandati de Trump se cearta pe bugetul pe 2024
Două milioane de funcționari publici federali și-ar putea vedea salariile suspendate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În Statele Unite, democrații și republicanii au termen până la 1 octombrie pentru a adopta bugetul pe 2024. Dar chestiunea ajutorului suplimentar pentru Ucraina divizează Congresul și țara. În lipsa unui acord, două milioane de funcționari publici federali și-ar putea vedea salariile suspendate pe durata shutdown-ului.

Spectrul paraliziei guvernului

Va fi o săptămână dificilă la Washington, unde cea mai radicală facțiune a republicanilor din Camera Reprezentanților, majoritatea loiali fostului președinte Donald Trump, pare hotărâtă să oprească activitățile guvernamentale din Statele Unite începând cu 1 octombrie, la miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Un scenariu dezastruos pentru milioane de angajați guvernamentali și pentru familii, ținuți ostatici de curentele politice polarizate care se ciocnesc de luni de zile în Congres.

Paralizia activităților guvernului are loc atunci când Congresul nu reușește să adopte proiecte de lege pentru finanțarea agențiilor guvernamentale sau să convină asupra unei prelungiri temporare a finanțării actuale. Procedura se află în acum  mijlocul unor furtuni politice.

ADVERTISEMENT

Din 1976, au existat 21 de astfel de situații din cauza crizelor legislative. Acestea au durat de la câteva ore la mai mult de o lună, notează Le Devoir.

Lipsa unui acord între democrați și GOP

Vor putea Statele Unite să-și plătească funcționarii publici săptămâna aceasta? Cea mai mare economie a lumii se confruntă din nou cu amenințarea ca administrația sa să fie paralizată de un blocaj politic, la patru luni după ce a fost aproape de a intra în incapacitate de plată a datoriilor.

ADVERTISEMENT

Bugetul pe 2024 trebuie să fie adoptat de Congres înainte de 1 octombrie. Însă, în lipsa unui acord între democrați și republicani, guvernul federal va trebui să oprească anumite plăți. Iar primele victime vor fi cele aproximativ două milioane de funcționari federali ale căror salarii vor fi suspendate pe durata shutdown-ului.

Cu puțin mai mult de un an înainte de alegerile prezidențiale, la care candidează președintele democrat Joe Biden, dar și rivalul său republican Donald Trump, cele două partide se află la cuțite.

ADVERTISEMENT

„Extremiștii republicani din Cameră”

„Finanțarea statului este cea mai elementară și fundamentală responsabilitate a Congresului, iar dacă republicanii nu încep să-și facă treaba, ar trebui să încetăm să mai votăm pentru ei”, a declarat luni Joe Biden. „Și-au dat acordul, și-au dat mâna, iar acum își reneagă acest acord, așa că nu este o surpriză atât de mare”, a spus el.

Casa Albă a adăugat luni alte declarații, acuzându-i pe „extremiștii republicani din Cameră” că își asumă riscul de a „compromite asistența alimentară vitală pentru aproape șapte milioane de femei și copii vulnerabili”, cu riscul de a „se juca cu viețile oamenilor”, o posibilă paralizie a serviciilor publice federale, reducând efectiv aceste cheltuieli federale, scrie France 24.

„Nici un cent pentru Ucraina”

Tensiunile se cristalizează în jurul ajutorului suplimentar pentru Ucraina, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi Washingtonul. Ambele partide din Senat îi sunt favorabile. Dar în Camera Reprezentanților, situația este alta, cu o mână de congresmeni din aripa dură „trumpistă” care refuză să voteze.

„Nu voi vota pentru a se cheltui nici măcar un cent pentru războiul din Ucraina. Sunt înainte de toate pentru America”, a declarat vineri republicana Marjorie Taylor Greene, o apropiată a lui Donald Trump, într-o înregistrare video filmată în fața unei săli de sport și publicată pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).

Tot într-o sală de sport, cu steagul american pe fundal, un alt congresmen, Eli Crane, a postat și el o înregistrare video în care a denunțat aceste ajutoare: „Oamenii din districtul meu, și din toată țara, s-au săturat să-i finanțeze pe alții”.

Tensiuni recurente

Votul necesar asupra bugetului în Congres se transformă uneori într-un duel, spectrul închiderii serviciilor federale fiind evocat în mod regulat de tabăra republicană pentru a obține concesii. De obicei, cu o rezolvare de ultimă oră. Dar aceste tensiuni recurente au fost exacerbate în acest an de polarizarea din Congres.

Din partea Senatului, liderii celor două partide, Chuck Schumer pentru democrați și Mitch McConnell pentru republicani, doi vechi cunoscători ai politicii, continuă să dialogheze. „Suntem amândoi ferm în favoarea ajutorului pentru Ucraina”, a declarat Chuck Schumer vineri la CNN, declarându-se „foarte, foarte optimist”.

Într-o notă publicată luni, cabinetul Moody’s a subliniat că absența unui acord ar „evidenția slăbiciunea guvernanței și a instituțiilor din Statele Unite în ceea ce privește politica fiscal” și ar avea „un efect negativ asupra datoriei suverane”, în ciuda faptului că este ultima agenție care a acordat cel mai înalt rating, AAA, datoriei americane.

În lipsa unui acord, ar putea fi adoptat un proiect de buget provizoriu, oferindu-le aleșilor un răgaz de câteva luni pentru a găsi un teren comun de înțelegere.

Consecințele unui shutdown

Această amenințare de paralizie intervine la doar patru luni de la precedenta telenovelă, cea a plafonului de îndatorare, ale cărei consecințe ar fi fost și mai grave, cu o posibilă intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite. În cadrul acordului semnat, democrații acceptaseră să limiteze anumite cheltuieli, ceea ce ar fi trebuit să permită adoptarea fără probleme a bugetului.

„Trebuie să ne închidem într-o cameră și să rezolvăm problema”, a declarat duminică alesul republican Tony Gonzales. „Nu vreau un shutdown, dar nu am niciun dubiu că țara se îndreaptă spre asta și toată lumea trebuie să fie pregătită”.

Printre consecințele care trebuie anticipate, este posibil ca unele cecuri de ajutor alimentar să nu fie trimise. Traficul aerian ar putea fi perturbat, parcurile naționale nu vor fi întreținute. Funcționarii publici considerați „neesențiali” vor fi rugați să rămână acasă și nu-și vor primi salariile până la rezolvarea problemei.

Țara a cunoscut patru situații similar majore din 1976 până în prezent. Ultima, cea mai lungă, a durat mai mult de o lună, la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, reducând PIB-ul SUA cu 3 miliarde de dolari, potrivit Congressional Budget Office.

Rolul lui Trump în criza politică

Fostul președintel Donald Trump joacă un rol de culise în această criză politică. De mai multe luni, fostul președinte și candidatul republican favorit la următoarele alegeri prezidențiale, provoacă diviziuni în propria tabără din Congres, în speranța de a profita de pe urma lor. Demersul republicanilor din Congres de a începe o posibilă anchetă pentru destituirea succesorului său democrat este o victorie pentru el.

Trump cultivă blocajul legislativ privind finanțarea guvernului pentru a-și promova cererile de reducere a bugetului departamentului federal al justiției. El acuză în mod regulat ministerul că duce o campanie politică împotriva sa.

Pentru că republicanul se confruntă cu 91 de capete de acuzare, pentru fraude economice, tentativă de corupție și, cea mai gravă, instigare la insurecție pentru a-l menține la Casa Albă, împotriva voinței de la urne a americanilor, în 2020.

Și tocmai Donald Trump s-a confruntat cu trei închideri ale activităților guvernului în timpul președinției sale, inclusiv cea care a durat 35 de zile, cea mai lungă din istoria țării. Aceasta a avut loc între decembrie 2018 și ianuarie 2019.

În centrul disputei se afla finanțarea zidului său de la frontiera de sud a Statelor Unite. În mod ironic, ambele camere ale Congresului aveau majorități republicane la acea vreme. Sosirea unei majorități democrate în Cameră, la mijlocul lunii ianuarie, a fost cea care a permis rezolvarea crizei.

Duminică, pe rețeaua sa de socializare, fostul președinte a făcut apel cu majuscule la supușii săi loiali din Congres să „închidă Washingtonul (…) până când vor obține tot” ceea ce doresc.

ADVERTISEMENT