News

Volodimir Zelenski merge la Washington săptămâna viitoare. Ce speră să obțină președintele Ucrainei

Liderul de la Kiev va vizita Washingtonul săptămâna viitoare. Programul lui Volodimir Zelenski include și participarea la Adunarea Generală a Națiunilor Unite
15.09.2023 | 18:35
Volodimir Zelenski merge la Washington saptamana viitoare Ce spera sa obtina presedintele Ucrainei
Volodimir Zelenski se va întâlni din nou cu Joe Biden la Washington Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planul lui Zelenski de a participa în persoană la Adunarea Generală de miercuri, în cadrul reuniunii anuale a ONU de la New York, era cunoscut anterior. Dar călătoria la Washington – unde ar urma să se întâlnească cu președintele Biden la Casa Albă și cu membri ai Congresului la Capitol Hill – nu a fost încă anunțată oficial.

Volodimir Zelenski merge la Washington săptămâna viitoare

Vizita lui Zelenski la Washington are loc în condițiile în care administrația Biden încearcă să consolideze sprijinul în Congres pentru un ajutor militar și umanitar suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul unei contraofensive ucrainene care a dat până acum rezultate dezamăgitoare. Zelenski insistă că Ucraina încă mai poate face progrese majore.

ADVERTISEMENT

Nu este de așteptat ca Zelenski să țină un discurs public oficial în fața Congresului, dar este de așteptat să organizeze întâlniri la Capitoliu, inclusiv cu liderii Congresului, potrivit unor consilieri familiarizați cu planurile, citați de The New York Times.

Deși majoritatea legiuitorilor sprijină în continuare ajutorul pentru Ucraina, un număr tot mai mare de republicani, majoritatea din Camera Reprezentanților, a încercat să limiteze asistența și chiar amenință să blocheze măsurile de finanțare a guvernului federal dacă acestea includ ceea ce ei numesc un “cec în alb” pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Președintele Camerei Deputaților, Kevin McCarthy, care se confruntă cu un flanc rebel de extremă dreapta al partidului său care l-ar putea costa funcția, a părut să se șovăie sub presiunea de a nu suplimenta fondurile, în ciuda faptului că a declarat anterior că susține continuarea ajutorului pentru Ucraina.

El are în vedere să împingă înainte un proiect de lege de finanțare suplimentară care s-ar concentra exclusiv pe chestiuni interne, cum ar fi asistența de urgență în caz de dezastre și securitatea frontierelor, punând în pericol finanțarea suplimentară pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Contre în Congresul american pe ajutorul pentru Ucraina

Capitoliul resimte presiunea în timp ce țara se îndreaptă spre un an electoral, iar ofensiva de vară foarte așteptată a Ucrainei a obținut până acum doar câștiguri teritoriale minore. Astfel, cu fiecare cerere de finanțare ulterioară, asigurarea aprobării Congresului va deveni probabil tot mai dificilă, au declarat legiuitori și analiști pentru The Washington Post.

Cursa pentru alegerile primare prezidențiale republicane joacă, de asemenea, un rol în conflictul din interiorul partidului cu privire la Ucraina, fostul președinte Donald Trump și alți candidați punând la îndoială necesitatea continuării asistenței de securitate.

ADVERTISEMENT

Administrația Biden a rămas hotărâtă. În timpul unei vizite la Kiev, capitala ucraineană, săptămâna trecută, secretarul de stat Antony J. Blinken a promis că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina.

Vizitele planificate ale lui Zelenski au loc în contextul în care se pare că administrația Biden s-ar putea apropia de o decizie privind trimiterea către Ucraina a sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, despre care oficialii ucraineni spun că au nevoie pentru a face progrese majore împotriva Rusiei. Oficialii ucraineni au declarat în ultimele săptămâni că speră că Biden va aproba trimiterea armelor.

Zelenski și Putin, întâlniri la nivel înalt

Aceasta va fi cea de-a doua vizită a lui Zelenski la Washington de la începutul războiului din Ucraina, după o călătorie la sfârșitul anului trecut – prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului.

În cadrul călătoriei din decembrie anul trecut, președintele ucrainean a vizitat Casa Albă, unde președintele Biden a reiterat angajamentul ferm al SUA de a sprijini Ucraina în timpul războiului.

De asemenea, liderul de la Kiev a ținut un discurs în fața Congresului, în care a rostit un apel pentru continuarea sprijinului împotriva agresiunii rusești.

În luna mai, Biden și Zelenski au avut o întâlnire bilaterală în persoană în Japonia în timpul summitului Grupului celor 7, parte a unei vizite dramatice de ultim moment a liderului ucrainean.

Vizita lui Zelenski la Washington are loc în urma unor întâlniri diplomatice de profil înalt de ambele părți ale războiului. Săptămâna trecută, secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, promițând o asistență suplimentară de 1 miliard de dolari din partea SUA.

Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește săptămâna aceasta cu Kim Jong-Un, liderul nord-coreean promițând sprijinul total al țării sale pentru guvernul rus în timpul războiului.

Vizita lui Kim Jong-Un, semn că Moscova ar putea exacerba amenințarea nord-coreeană

Kim Jong-Un a vizitat vineri instalațiile militare rusești care produc tehnologia interzisă pe care ar dori să o obțină pentru națiunea sa izolată, în timp ce Moscova îl tentează pe liderul nord-coreean, ale cărui stocuri de muniție, potrivit Statelor Unite, Rusia le râvnește pentru războiul din Ucraina.

Vizita lui Kim la o uzină care produce avioane de vânătoare în orașul Komsomolsk-on-Amur din estul Rusiei a avut loc la două zile după ce s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la cosmodromul Vostochnîi, unde liderul nord-coreean a văzut rachete puternice similare celor pe care speră să le construiască pentru a lansa sateliți militari.

În zilele următoare, Kim este așteptat, de asemenea, să viziteze Flota rusă din Pacific, potrivit lui Putin. Deși nu este clar ce facilități va vizita, flota include un număr mare de submarine modernizate – asemănătoare celor pe care Coreea de Nord ar dori să le dezvolte.

Programul turneului lui Kim pare conceput nu doar pentru a-l impresiona pe liderul nord-coreean cu abilitățile științifice ale Rusiei în domeniul militar, ci și pentru a sublinia modul în care Moscova ar putea exacerba amenințarea nord-coreeană ca răspuns la sprijinul occidental pentru Ucraina.

Sancțiunile Națiunilor Unite interzic ajutorul financiar, tehnologic sau de altă natură pentru programele de armament nord-coreene, inclusiv pentru programul său spațial, care este considerat ca fiind legat de dezvoltarea rachetelor balistice. Dar Putin a declarat, după întâlnirea cu Kim, că încă mai există “unele perspective” de cooperare militară. Nu a spus încă care sunt acestea.

ADVERTISEMENT