News

SUA, demersuri pentru a treia doză de vaccin. Anthony Fauci, detalii despre campania de imunizare

În SUA s-au început demersurile necesare pentru administrarea celei de a treia doze a vaccinului anti-Covid. Renumitul medic infecționist american, Anthony Fauci, a oferit mai multe detalii despre acest subiect.
06.09.2021 | 17:58
SUA demersuri pentru a treia doza de vaccin Anthony Fauci detalii despre campania de imunizare
ADVERTISEMENT

Anthony Fauci a declarat că Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) va aproba, în curând, serul de la Pfizer/BionTech pentru a fi administrat ca a treia doză de vaccin anti-Covid, în SUA. Totul are loc după ce președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat dorința ca până pe data de 20 septembrie, să înceapă la nivel național campania de imunizare cu a treia doză.

Și serul de la Moderna s-ar putea administra ca a treia doză de vaccin în SUA, doar că nu a răspuns, momentan, tuturor solicitărilor FDA. Acest lucru înseamnă că nu va fi la fel de rapid aprobat, asemeni Pfizer.

ADVERTISEMENT

”Speram ca până pe 20 septembrie să fie aprobate ambele seruri, Moderna și Pfizer. Se pare că, momentan, Pfizer a respectat toate termenele limită”, a declarat Anthony Fauci pentru CBS News.

Motivul pentru care FDA nu va aproba Moderna la fel de rapid ca Pfizer

Întrebat și despre motivele care au determinat FDA să nu aprobe prea curând serul de la Moderna, Anthony Fauci a spus că:

ADVERTISEMENT

”Este nevoie de siguranță. Cu alte cuvinte, dorim să ne asigurăm de eficacitate. Compania analizează toate datele. Cred că în cel mult câteva săptămâni va fi aprobat”, a mai spus renumitul medic infecționist.

De asemenea, expertul american a mai spus că toți cetățenii se pot vaccina cu Pfizer, dacă va fi aprobat până pe 20 septembrie, ca a treia doză, chiar dacă sunt injectați cu seruri diferite. Întrebat dacă și serul de la Johnson & Johnson ar putea fi aprobat de FDA, Fauci a precizat că se fac studii.

ADVERTISEMENT

”Este o întrebare bună. Facem studii chiar acum. Sperăm că într-o perioadă rezonabilă de timp, măsurată în câteva săptămâni, vom avea toate datele”, a mai clarificat medicul infecționist.

Când va fi disponibilă în România vaccinarea cu a treia doză

Vaccinarea cu a treia doză ar putea fi valabilă și la noi în țară în luna octombrie, dar doar dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va face o astfel de recomandare.

ADVERTISEMENT

”Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare din România, Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

Pentru a ne imuniza cu a treia doză de vaccin trebuie să treacă șase luni de la rapel. Dacă va fi disponibilă, primii vaccinați vor fi medicii, persoanele din categoriile vulnerabile și, ulterior, și celelalte categorii de persoane.

„Vom începe cu aceleaşi categorii care au fost prioritizate în etapa iniţială a campaniei de vaccinare şi anume personalul medical, personalul din centre sociale, rezidenţii din centrele sociale, persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu boli cronice care sunt internaţi în aceste centre, precum şi persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani, şi ei vulnerabili. Progresiv, vor intra şi celelalte categorii populaţionale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT