News

Valeriu Gheorghiță: „Situația se va înrăutăți, dar avem beneficii ale vaccinării”. Când se va administra a treia doză

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că sunt deja vizibile beneficiile imunizării populației, prin comparație cu situația epidemiologică de anul trecut.
29.08.2021 | 22:25
Valeriu Gheorghita Situatia se va inrautati dar avem beneficii ale vaccinarii Cand se va administra a treia doza
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV), a afirmat, într-o emisiune la Digi24, că situația epidemiologică actuală este mult mai bună decât cea din perioada similară a anului  trecut.

Pe de altă parte, Gheorghiță estimează că numărul de cazuri noi va crește substanțial în perioada următoare pe măsură ce varianta Delta se va răspândi.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, șeful CNCAV crede că va fi necesară și administrarea unei a treia doze de vaccin, însă după anumite reguli.

Creșterea numărului de cazuri, mai rapidă decât cea anticipată

În România vedem o mobilitate ridicată a persoanelor combinată cu o respectare scăzută a măsurilor de prevenție. Situația se va înrăutăți pe fondul răspândirii variantei Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță precizând că 4 din 10 români nu au  niciun fel de protecție față de virus astfel că boala are un bazin mare din populație în care se poate răspândi.

ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de cazuri a fost mai rapidă de cât ne așteptam”, a spus Gheorghiță care a pus acest lucru pe seama contagiozității ridicate a variantei Delta.

În schimb, Gheoorghiță a afirmat că există indicii statistice privind efectele vaccinării, chiar dacă rata de imunizare în  România este redusă.

ADVERTISEMENT

În acest moment, m-am uitat la săptămâna corespondentă din 2020, amplitudinea este la 60% față de anul trecut când nu aveam vaccinare.  Media la 7 zile a deceselor este de 15, față de 45 în 2020, adică la 33% față de săptămâna corespindentă a anului trecut. Categoric avem beneficii (…) Peste 80% din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate, 96% din decese, restul fiind la persoane vaccinate incomplet”, a detaliat medicul.

Persoanele vaccinate se debarasează de virus mai repede, iar perioada de contagiozitate este mai scurtă de 5-6 zile față 10-14 zile.

ADVERTISEMENT

Întrebat care ar fi motivele pentru care țintele de vaccinare stabilite la începutul campaniei au fost ratate, Gheorghiță a răspuns: „Fundamental este o problemă de perepție socială, de educație medicală la nivelul societății. Avem un număr important de persoane care nu cred în această epidemie, care cred în campania de dezinformare. Este o problemă a întregii societății, faptul că nu am atins aceste ținte. Nu cred că este cineva care ar fi schimbat acest ritm al campaniei.

Cei trecuți prin boală nu vor primi doza a treia

Totuși, șeful CNCAV speră că ritmul va crește pentru că, odată cu creșterea numărului de cazuri, sentimentul de insecuritate al populației se va amplifica și, în plus, odată cu începerea școlii, și mai mulți copii vor fi vaccinați. „Cred că va crește numărul persoanelor vaccinate pentru că situația epidemiologică se va înrăutăți”, estimează medicul.

În ce privește administrarea celei de-a treia doze, aceasta depinde de autorizările pe care le va elibera Agenția Europeană a Medicamentului. Gheorghiță a estimat ca la sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie să se înceapă administrarea dozei trei de vaccin.

Nu vor fi eligibili cei care au deja istoric de trecere prin boală, începându-se în schimb cu categoriile vulnerabile (bătrâni, bolnavi cronici) și cu cei expuși la risc mare de îmbolnăvire, cum este personalul medical.

Celor care li s-a administrat inițial vaccina Astra Zeneca vor primi Pfizer sau Moderna. Pentru Johnson&Johnson se va folosi tot acest ser. Persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna vor primi tot vaccin pe bază de ARN mesager.

ADVERTISEMENT