News

Washingtonul nu va mai semnala că este ”iminentă” o intervenție militară rusă în Ucraina. Explicația Casei Albe

SUA anunță că nu va mai descrie ca fiind ”iminentă” o invazie a Rusiei în Ucraina. Anunțul Casei Albe a fost făcut după ce inclusiv Kievul a făcut un apel la oprirea răspândirii mesajelor de panică.
03.02.2022 | 11:47
Washingtonul nu va mai semnala ca este iminenta o interventie militara rusa in Ucraina Explicatia Casei Albe
ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii ianuarie, Administrația Joe Biden considera că riscul ca Rusia să atace Ucraina este unul ”iminent”. Casa Albă sublinia că situația este ”extrem de periculoasă”.

Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oficial occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia, care este acuzată că pregăteşte o invazie în Ucraina

ADVERTISEMENT

Miercuri, 2 februarie, purtătoarea de cuvânt de la Washington, Jen Psaki, a afirmat că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca ”iminentă”, notează CNN.

SUA anunță că nu va mai cataloga drept ”iminentă” o invazie a Rusiei în Ucraina. Explicația Washingtonului

Psaki a declarat, într-o conferință de presă, că administrația americană a ”încetat să mai folosească (acest termen) pentru că a trimis un mesaj diferit de ceea ce doream să transmitem”.

ADVERTISEMENT

”Am folosit asta (n.r. exprimarea termenului ”iminent) o dată. Cred că alții l-au folosit o dată, iar apoi am încetat să-l mai folosim”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, la un briefing,

Aceasta a explicat că termenul ”iminent” a transmis în mod eronat faptul că americanii ar fi siguri de intențiile ofensive ale președintelui rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

”Cred că a trimis un mesaj pe care nu intenționam să-l transmitem, și anume că știam că președintele Putin a luat o decizie. Aș spune că de cele mai multe ori am vorbit despre asta, am spus că poate invada oricând. Este adevărat. Încă nu știm că a luat o decizie sau nu”, a spus Psaki.

Oficialii SUA au început să-și intensifice avertismentele cu privire la amenințarea rusă în urmă cu 2 săptămâni. Aceeași Psaki a declarat, pe 18 ianuarie, la o conferință de presă, că situația de securitate este ”acum într-un stadiu în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac în Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Aceeași Psaki Psaki și-a reiterat această poziție pe 25 ianuarie, spunând reporterilor: ”Cred că atunci când am spus că este iminent, rămâne iminent”.

Ulterior, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, la un briefing de presă, că Putin ”se poate muta iminent, în orice moment” cu trupele în Ucraina.

Ucraina, deranjată de avertismentele SUA

La finalul lui ianuarie, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski le-a cerut oficialilor din întreaga lume să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia.

”Nu avem nevoie de această panică”, pentru că ”trebuie să stabilizăm economia” ţării, a subliniat Zelenski într-o conferinţă de presă pentru media străine.

Acesta a recunoscut că ”Probabilitatea unui atac (rus) există, nu a dispărut şi nu a fost mai puţin gravă în 2021”, dar ”nu vedem o escaladare superioară celei care exista anul trecut”.

ADVERTISEMENT