News

SUA şi Marea Britanie au bombardat ținte din Yemen. Erdogan le acuză că vor să transforme Marea Roşie într-o “mare de sânge”. Update

SUA, susținută de Marea Britanie și alte state aliate au bombardat ținte din Yemen. Joe Biden anunță că operațiunea a fost una de succes.
12.01.2024 | 16:07
SUA si Marea Britanie au bombardat tinte din Yemen Erdogan le acuza ca vor sa transforme Marea Rosie intro mare de sange Update
Joe Biden anunță că a ordonat lovituri în Yemen. SUA, susținută de Marea Britanie. Sursa foto: Hepta / X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
12-01-2024
14:18

Proteste masive în capitala Yemenului

Sute de mii de oameni s-au adunat în capitala Yemenului, Sana’a, în sprijinul rebelilor houthi, după ce SUA și Marea Britanie au vizat mai multe ținte ale acestora.

Proteste sunt însă şi în alte guvernorate din Yemen, numărul total al manifestanţilor fiind de peste un milion. Aceştia sprijină Gaza și forțele armate yemenite împotriva agresiunii SUA-Marea Britanie asupra Yemenului

Marșurile se desfăşoară sub sloganul: „Triumful promis și Jihadul sacru” şi „Gaza, nu ești singură”.

12-01-2024
12:04

Erdogan, furios după atacurile anglo-americanilor asupra rebelilor houthi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o primă reacţie la atacurile aeriene ale Statelor Unite și Regatului Unit asupra țintelor militare ale rebelilor houthi, din Yemen, susținuți de Iran.

“Statele Unite și Regatul Unit încearcă să transforme Marea Roșie într-o mare de sânge. Vedem că Houthii se apără cu succes împotriva acestor atacuri”, a spus Erdogan, adăugând că este vorba despre „folosirea disproporționată a forței”.

Din cauza atacurilor rebelilor houthi ]n Marea Roşie, veniturile Canalului Suez au scăzut drastic. Este vorba despre o scdere cu 40 la sută de la începutul anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, a declarat șeful administrației, Osama Rabie, în condiţiile în care transportatorii îl ocolesc, pentru a evita atacurile rebelilor din Yemen.

12-01-2024
09:14

Rebelii houthi anunță că cinci dintre luptătorii săi au fost uciși

Houthii din Yemen au anunțat că atacurile SUA și Marea Britanie “nu vor rămâne nepedepsite”. Purtătorul de cuvânt al grupării a declarat că loviturile aeriene au ucis cinci luptători și au rănit alți șase, dar și că rebelii vor continua să blocheze trecerea navelor în Marea Roșie și Marea Arabiei.

În acelaşi timp au apărut şi primele reacţii internaţionale. Astfel, China a transmis că este îngrijorată de escaladarea tensiunilor din Marea Roșie și a cerut reținere în urma atacurilor militare comune ale SUA și ale Marii Britanii asupra țintelor Houthi din Yemen. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Beijingul „îndeamnă toate părțile relevante să rămână calme și să-și exercite reținerea pentru a preveni răspândirea conflictului”.

„Suntem pregătiți să comunicăm cu toate părțile și să reducem tensiunile, cu scopul de a menține în comun securitatea căii navigabile internaționale”, a adăugat el.

SUA și Marea Britanie, cu sprijin de la alte state aliate, au bombardat ținte din Yemen. Într-o reacție avută după aceste atacuri, Joe Biden a precizat că operațiunea a fost un ”succes”.

Joe Biden anunță că a ordonat lovituri în Yemen. SUA, susținută de Marea Britanie

De la Casa Albă, Joe Biden a anunţat că a ordonat, joi, 11 ianuarie 2024, atacuri asupra unor ţinte din Yemen. Acestea ar avea legătură directă cu sediile în care se află rebelii Houthi.

ADVERTISEMENT

Operațiunea SUA a fost susținută de Marea Britanie. Au mai fost implicate Australia, Bahrain, Canada şi Olanda. Bombardamentele asupra Yemen vin ca un ”răspuns direct” la atacurile rebelilor asupra navelor internaţionale în Marea Roşie.

Astăzi (n.r. joi), la indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Biden a mai atras atenția, în comunicatul Washingtonului, că ”nu va ezita” să ”ordone alte măsuri”, dacă este necesar. Președintele american a mai spus că loviturile sunt ”un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi”.

O reacție după aceste atacuri a venit și de la Londra. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniţi au fost ”limitate, necesare şi proporţionale”.

ADVERTISEMENT

În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua. Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare”, a spus el într-un comunicat, notează Sky News.

Rebelii Houthi amenință

La scurt timp după aceste atacuri, liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat dur. Acesta a scris, pe rețeaua X, că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează presa britanică.

ADVERTISEMENT

America şi Marea Britanie au făcut o greşeală declanşând războiul în Yemen pentru că nu au profitat de experienţele lor anterioare”, a scris rebelul pe rețeaua de socializare. În același timp, liderul rețelei teroriste a spus că rebelii vor continua să atace navele care se îndreaptă spre Israel.

ADVERTISEMENT
Tags: