News

Marina SUA distruge trei nave ale rebelilor houthi în Marea Roșie. O navă port container a fost atacată și a cerut ajutor de urgență

Marina SUA distruge și scufundă trei nave ale rebelilor houthi din Yemen în Marea Roșie. O rută de tranzit naval crucială, sub amenințarea teroriștilor
31.12.2023 | 20:01
Marina SUA distruge trei nave ale rebelilor houthi in Marea Rosie O nava port container a fost atacata si a cerut ajutor de urgenta
Marina SUA distruge trei nave ale rebelilor houthi în Marea Roșie. O navă port container a fost atacată și a cerut ajutor de urgență
ADVERTISEMENT

Marina americană a scufundat trei ambarcațiuni ale rebelilor houthi care au atacat o navă port container în Marea Roșie. Elicopterele marinei americane au răspuns la apelurile de urgență ale echipajului navei Maersk Hangzhou, o navă sub pavilion Singapore.

Echipajele au fost ucise

Elicopterele marinei americane au scufundat trei ambarcațiuni aparținând rebelilor houthi din Yemen, care au atacat o navă port containere în Marea Roșie la trecerea prin strâmtoarea Bab al-Mandeb, a anunțat duminică comandamentul militar american (Centcom).

ADVERTISEMENT

După ce rebelii houthi au tras asupra elicopterelor americane, acestea din urmă „au ripostat la foc în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru nave mici și ucigând echipajele”, a precizat acesta într-un comunicat, adăugând că a patra navă „a fugit din zonă”.

Nu a fost raportat niciun supraviețuitor printre ocupanții celor trei ambarcațiuni scufundate. Potrivit unor surse din portul yemenit Hodeida, zece rebeli houthi au fost uciși.

ADVERTISEMENT

Centcom a precizat că Marina americană a răspuns la o cerere de asistență din partea Maersk Hangzhou, o navă porty containere sub pavilion Singapore aparținând grupului danez Maersk.

Nava Maersk Hangzhou a raportat că a fost atacată pentru a doua oară în 24 de ore în timp ce naviga în Marea Roșie. Anterior, nava fusese ținta a două rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit controlat de houthis, care au fost doborâte de armata americană.

ADVERTISEMENT

12% din comerțul mondial

De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, houthis au vizat în mod repetat navele care folosesc ruta maritimă vitală din Marea Roșie, prin atacuri despre care spun că sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza.

Aceste atacuri amenință o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerțul mondial, ceea ce au determinat Statele Unite să înființeze la începutul acestei luni o forță navală multinațională pentru a proteja navele din Marea Roșie, scrie La Tribune.

ADVERTISEMENT

Imediat după anunțul SUA, gigantul danez Maersk a anunțat că suspendă pentru 48 de ore tranzitul flotei sale printr-o strâmtoare strategică din Marea Roșie, în urma unui atac asupra uneia dintre navele sale de către rebelii houthi din Yemen.

Nava port containere Maersk Hangzhou a anunțat că a fost lovită de o rachetă în timp ce trecea prin strâmtoarea Bab al-Mandeb și a fost apoi atacată de patru nave ale rebelilor Houthi care au încercat să urce la bord.

Rachete balistice anti-navă

Un distrugător american a doborât deja sâmbătă două rachete balistice anti-navă lansate din Yemen, în timp ce răspundea la un apel de ajutor de la o navă port container lovită de un alt atac, a anunțat armata americană.

Rachetele au fost lansate de pe un teritoriu controlat de rebelii houthi, apropiați de Iran, a precizat Comandamentul Central al SUA (Centcom) pe rețelele de socializare.

Potrivit Centcom, distrugătoarele USS Gravely și USS Laboon au răspuns la o cerere de asistență din partea Maersk Hangzhou, un portcontainer danez care navighează sub pavilion Singapore, care a declarat că a fost lovit de o rachetă în Marea Roșie.

În timpul acestei operațiuni de salvare, USS Gravely a doborât rachete care fuseseră trase „în direcția navelor militare americane”, a adăugat Centcom.

Statele Unite sunt principalul aliat al Israelului și, alături de alte țări, patrulează în această parte strategică a lumii în cadrul unei coaliții internaționale pentru a proteja traficul maritim de atacurile rebelilor houthi.

ADVERTISEMENT