News

SUA se pregătesc de alegeri parlamentare parțiale. Cine sunt cele șapte personaje pentru care scrutinul are cea mai mare miză

Alegerile de la jumătatea mandatului vor avea implicații uriașe pentru președintele în funcție, pentru partidul său și pentru republicanii care speră să îl înlocuiască la Casa Albă
03.11.2022 | 08:03
SUA se pregatesc de alegeri parlamentare partiale Cine sunt cele sapte personaje pentru care scrutinul are cea mai mare miza
Alegerile parlamentare parțiale ar putea marca o schimbare a echilibrului politic în SUA Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Carierele unora dintre cei mai în vârstă membri ai Congresului vor fi, de asemenea, în joc la alegerile de marțea viitoare. Pentru șapte persoane aceste alegeri vor avea cea mai mare miză pe măsură ce se vor afla rezultatele

SUA se pregătesc de alegeri parlamentare parțiale

Iată care sunt aceste șapte persoane și din ce motiv au atât de multă greutate aceste alegeri, potrivit unei analize realizate de publicația americană Politico.

ADVERTISEMENT

Președintele Biden

Dacă democrații pierd controlul Camerei Reprezentanților – un rezultat foarte probabil – Joe Biden i se vor pune piedici, pentru ultimii doi ani ai primului său mandat, cel puțin în ceea ce privește politica internă.

De asemenea, este aproape sigur că el, administrația sa și familia sa – în special fiul său Hunter Biden – se vor confrunta cu investigații conduse de Partidul Republican. Indiferent dacă se descoperă sau nu abateri reale, aceste anchete ar putea fi jenante din punct de vedere personal și dificile din punct de vedere politic.

ADVERTISEMENT
Joe Biden
Președintele Joe Biden Foto: hepta

Apoi, trebuie luat în considerare impactul asupra poziției politice mai largi a președintelui. Dacă democrații își mențin modestele pierderi din Cameră și păstrează controlul Senatului, Biden poate merge mai departe în încercarea de a obține un al doilea mandat.

Dar dacă partidul său suferă înfrângeri grele, șoaptele despre faptul că președintele ar trebui să se retragă după un singur mandat vor deveni mult mai puternice. Chiar dacă Biden ar alege să continue să lupte în acest scenariu, șansele apariției unui contracandidat în sânul propriului partid ar crește exponențial.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte Trump

Donald Trump s-a implicat de la bun început în “midterms” (alegerile de la jumătatea mandatului n.r.), susținând un număr uriaș de candidați în alegerile primare republicane. În cele mai multe cazuri, sprijinul său a contribuit la drumul candidaților pe care i-a ales spre victorie.

Dar ziua de marți, 8 noiembrie, va aduce momentul adevărului, întrucât fostul președinte și partidul său analizează posibilitatea ca el să candideze din nou în 2024.

ADVERTISEMENT

Soarta candidaților susținuți de Trump în curse strânse va fi crucială. Candidații la Senat Mehmet Oz în Pennsylvania, Herschel Walker în Georgia și J.D. Vance în Ohio, precum și doi candidați din Arizona – Kari Lake – pentru funcţia  de guvernator- și Blake Masters – pentru Senat – vor fi cei mai atent urmăriți dintre toți.

Donald Trump
Fostul președinte Donald Trump Foto: hepta

Dacă majoritatea sau toți acești candidați vor câștiga, va fi o replică puternică la argumentul că Trump și trumpismul au un farmec limitat sau în declin.

Pe de altă parte, dacă candidații susținuți de Trump pierd, este inevitabil să alimenteze îndoielile, chiar și în cadrul GOP (Partidului Republican n.r.), cu privire la abordarea sa beligerantă și polarizantă.

Un astfel de rezultat ar dovedi, de asemenea, că unul dintre principalii dușmani interni ai lui Trump, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, avea o bază solidă atunci când s-a arătat îngrijorat de “calitatea candidaților” în august.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis (republican)

DeSantis este considerat pe scară largă ca fiind singurul republican care are șanse să-l învingă pe Trump pentru nominalizarea prezidențială a partidului în 2024. Susținătorii lui DeSantis susțin că acesta are multe dintre aceleași instincte populiste de dreapta ca și Trump, dar aduce mai puțin haos autodistrugător la masă.

Argumentul “eligibilității” lui DeSantis va deveni probabil mai puternic marțea viitoare, când se așteaptă ca guvernatorul Floridei să câștige confortabil realegerea în fața adversarului său democrat, fostul deputat Charlie Crist.

Ron DeSantis
Ron De Santis, guvernator Florida Foto: hepta

În sondajul RealClearPolitics de marți, DeSantis l-a devansat pe Crist cu 12,3 puncte procentuale.

Dacă rezultatul real va fi apropiat de această marjă, va fi foarte impresionant într-un stat care este încă un câmp de luptă, deși unul cu înclinații republicane.

Trump l-a învins pe Biden în Sunshine State cu doar 3 puncte în 2020, iar DeSantis însuși l-a depășit pe democratul Andrew Gillum cu mai puțin de un punct în prima sa cursă pentru postul de guvernator în 2018.

În schimb, o performanță neașteptat de puternică a lui Crist ar pune la pământ speranțele guvernatorului Floridei în 2024.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom (democrat)

Pentru guvernatorul Californiei, marțea viitoare nu este vorba cu adevărat despre propria sa cursă electorală. Nu există nicio îndoială serioasă că Newsom va câștiga un al doilea mandat la conducerea statului de aur. Majoritatea sondajelor îi dau un avans de aproximativ 20 de puncte.

Dar rezultatele din alte părți ar putea fi cruciale pentru ambițiile sale viitoare.

Newsom a fost cel mai îndrăzneț democrat în a-și pune numele în cadru ca o potențială alternativă la Biden în 2024.

Gavin Newsom
Gavin Newsom, guvernator California Foto: hepta

El a difuzat reclame televizate în cealaltă parte a țării, înfruntându-l pe DeSantis în Florida – o mișcare care părea destinată în principal să stimuleze zvonurile și speculațiile din mass-media.

Newsom a criticat mesajele și abordarea generală a partidului național, întrebând retoric în timpul unei apariții din septembrie în Texas: “Unde suntem? Unde organizăm, de jos în sus, o narațiune alternativă convingătoare? Unde trecem la ofensivă în fiecare zi?”.

Și, deși susține că nu candidează la președinție, este greu de găsit mulți democrați care să-l creadă – mai ales dacă Biden se clatină. Pe de altă parte, o noapte neașteptat de puternică pentru democrați marțea viitoare ar putea închide fereastra de oportunitate pentru Newsom.

Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (democrată)

Pelosi a condus democrații din Camera Reprezentanților timp de aproape 20 de ani, dar cursa sa epică se va încheia probabil în curând dacă partidul va suferi o înfrângere semnificativă marțea viitoare.

Pelosi este un actor politic formidabil, dar pare foarte puțin probabil ca ea, la 82 de ani, să încerce să își păstreze poziția de lider în speranța de a revendica ciocănelul de președinte în 2024 sau mai târziu.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților Foto: hepta

O mulțime de democrați din Camera Reprezentanților sunt deja neliniștiți în legătură cu o echipă de conducere care este completată de Steny Hoyer, în vârstă de 83 de ani, ca lider al majorității și de James Clyburn, în vârstă de 82 de ani, ca șef al majorității.

Senatorul Rick Scott (republican)

Senatorul din Florida este menționat uneori ca un potențial candidat prezidențial pentru 2024, dar el depinde foarte mult de rezultatele de marți de la Senat și din alte motive.

Scott este șeful brațului de campanie al republicanilor din Senat, Comitetul Național Republican Senatorial.

Rick Scott
Senatorul republican Rick Scott Foto: hepta

Mai important, o propunere pe care a prezentat-o în februarie a fost preluată de democrați. Un aspect al planului în 11 puncte al lui Scott s-a dovedit a fi mai toxic din punct de vedere politic decât oricare altul – propunerea ca toată legislația federală să ”apună” după cinci ani, ceea ce înseamnă că ar expira dacă nu ar fi reautorizată.

Prevederea s-ar aplica la Securitatea Socială și la Medicare, programe extrem de populare de care depind persoanele în vârstă.

Democrații, inclusiv Biden și fostul președinte Obama, au lovit puternic acest punct în campania electorală, sugerând că republicanii ar decima aceste programe.

McConnell s-a îndepărtat în sprint de planul lui Scott aproape imediat ce a fost anunțat. Dacă republicanii din Senat vor avea o noapte dezamăgitoare, o parte din vină va reveni lui Scott.

Liz Cheney (republicană), Camera Reprezentanților

Cheney, cel mai înflăcărat dușman republican al lui Trump la Capitoliu, nu are alegeri de disputat. Ea a fost învinsă în mod zdrobitor de adversara pro-Trump Harriet Hageman în alegerile primare din august.

Îndepărtarea lui Cheney de actualul GOP este aproape completă – în ultimele săptămâni, ea a susținut chiar și unii candidați democrați, inclusiv pe reprezentantul Tim Ryan pentru Senat și pe reprezentanta Elissa Slotkin pentru realegerea în Cameră.

Liz Cheney
Liz Cheney, reprezentantă republicană Foto: hepta

Este un pariu foarte sigur că Cheney va urmări îndeaproape modul în care se vor descurca cei mai pro-Trump candidați – în special cei care s-au făcut ecoul afirmațiilor false ale fostului președinte privind frauda electorală, inclusiv Lake din Arizona.

GOP-ul în general nu va ajunge prea curând la punctul de vedere al lui Cheney. Dar ea ar avea probabil o oarecare satisfacție dacă aripa MAGA ar avea o noapte proastă.

Dacă rezultatele vor fi în cealaltă direcție, va fi doar un semn în plus că ea a fost de partea pierzătoare în războiul civil al GOP.

ADVERTISEMENT
Tags: