News

Convorbire telefonică tensionată Joe Biden – Volodimir Zelenski. De ce și-a pierdut cumpătul președintele american

De la începutul războiului din Ucraina, Joe Biden și Volodimir Zelenski au purtat dese discuții telefonice. O convorbire dintre cei doi a fost însă una mai tensionată.
31.10.2022 | 15:42
Convorbire telefonica tensionata Joe Biden  Volodimir Zelenski De ce sia pierdut cumpatul presedintele american
Joe Biden și-a pierdut cumpătul într-o convorbire cu Volodimir Zelenski. Ce l-a nemulțumit pe liderul SUA. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cele peste 8 luni trecute de la debutul agresiunii ruse în Ucraina, Joe Biden și Volodimir Zelenski au fost într-un contact telefonic permanent.

Joe Biden și-a pierdut cumpătul într-o convorbire cu Volodimir Zelenski. Ce l-a nemulțumit pe liderul SUA

Înainte de fiecare pachet militar trimis de Washington către statul invadat de ruși, între cei doi președinți exista o convorbire telefonică.

ADVERTISEMENT

O astfel de discuție, care a avut loc în luna iunie, s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, declară patru persoane familiarizate cu momentul, scrie NBC News.

Joe Biden, care tocmai îi spunea lui Zelenski despre un sprijin militar în valoare de un miliard de dolari, a fost întrerupt de o replică a liderului de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a început să-i enumere lui Biden tot ajutorul de care avea nevoie țara sa și nu l-a primit. În acel moment, liderul de la Casa Albă și-a pierdut cumpătul, spun martorii.

Biden i-ar fi spus lui Zelenski, pe un ton foarte ridicat, că poporul american a fost extrem de generos, iar administrația sa și armata americană au depus eforturi mari pentru a ajuta Ucraina. Președintele SUA i-a cerut lui Zelenski să fie mai recunoscător față de acest lucruri.

ADVERTISEMENT

Încă dinainte de acest apel telefonic, care a avut loc pe 15 iunie, frustrările președintelui SUA față de Zelenski erau destul de mari, mai scrie sursa citată.

Biden și unii dintre consilierii săi de top au considerat că administrația de la Casa Albă făcea tot ce-i stătea în putință pentru a ajuta Ucraina. Pe de altă parte, Zelenski continua să se concentreze public doar pe ceea ce nu se face.

ADVERTISEMENT

Când s-a detensionat relația dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski

Relația dintre Washington și Kiev avea să se amelioreze rapid. După un alt ajutor militar anunțat de SUA pentru Ucraina, tot în iunie, Zelenski a ieșit public cu mulțumiri pentru omologul său american și pentru administrația de la Casa Albă.

De la începutul mandatului lui Joe Biden, ajutorul militar total acordat de SUA către Ucraina se ridică la suma de 18,3 miliarde de dolari.

Mare parte din sprijin a fost oferit de când Rusia şi-a lansat invazia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT