News

Suedia și Finlanda vor să depună împreună cererile de aderare la NATO. Cum văd populațiile celor două țări această decizie

Suedia și Finlanda au anunțat că vor să depună împreună cererile de aderare la NATO. Populațiile celor două țări susțin această decizie, finlandezii fiind mai dornici de aderare decât suedezii.
25.04.2022 | 21:08
Suedia si Finlanda vor sa depuna impreuna cererile de aderare la NATO Cum vad populatiile celor doua tari aceasta decizie
Suedia și Finlanda vor să depună împreună cererile de aderare la NATO. Cum văd populațiile celor două țări această decizie
ADVERTISEMENT

Suedia și Finlanda au convenit să își depună simultan cererile de aderare la NATO la mijlocul lunii viitoare, potrivit presei din cele două țări, chiar în aceeași zi. Autoritățile de la Helsinki au fost de acord, în timp ce conducerea suedeză urmează să ia o decizie în acest sens.

Când se vor depune cererile de aderare

Premierii din cele două țări au anunțat că vor lua o decizie asupra aderării la NATO, întrucât invazia Rusiei în Ucraina a schimbat complet peisajul de securitate din Europa și a modificat și felul în care nordicii gândesc.

ADVERTISEMENT

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că țara sa, care are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia, ar putea decide „destul de repede, în săptămâni, nu în luni” aderarea la NATO, în ciuda riscului de a enerva Moscova.

Iar Magdalena Andersson, premier al Suediei, a declarat că țara sa este „pregătită pentru orice fel de acțiuni din partea Rusiei” și că „totul s-a schimbat” când Kremlinuk a decis invadarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Suedia și Finlanda ignoră amenințările Rusiei

Declarațiile vin în contextul în care Moscova a avertizat cele două țări, în repetate rânduri și pe diverse canale, împotriva deciziei de a adrea la Alianța Nord-Atlantică. Kremlinul a adăugat că va fi nevoit să reechilibreze balanța militară în regiunea Mării Baltice, inclusiv prin amplasarea de arme nucleare, dacă cele două state renunță la statutul de țări nealiniate.

Iar ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a spus săptămâna trecută că această revizuire de amploare a politicii de securitate a țării a făcut ca data de 13, în loc de 31 mai să fie mai potrivită pentru depunerea actelor de aderare la NATO, mai ales că Finlanda a finalizat deja analizele în vederea acestui scop. Publicația Expressen scrie că cele două țări ar putea depune cererile în săptămâna ce începe pe 16 mai, când președintele finlandez Sauli Niinistö se va afla la Stockholm.

ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie au arătat că 68% dintre finlandezi sunt de acord cu aderarea la NATO, o cifră mai mult decât dublă față de situația anterioară invaziei ruse în Ucraina, când doar 12% doreau ca țara lor să facă acest pas. În Suedia, sondajele arată o majoritate destul de mică a celor ce doresc intrarea țării lor în NATO.

Ambele state nordice sunt în prezent state nealiniate, dar au devenit partenere ale NATO și au participat la exerciții comune și la schimb de informații, după ce și-au abandonat statutul de strictă neutralitate prin aderarea la Uniunea Europeană, din 1995, după sfârșitul Războiului Rece.

ADVERTISEMENT