News

Suma fabuloasă încasată de un român în octombrie după ce a cazat 26 de refugiați ucraineni

Un român a încasat o sumă fabuloasă în doar 30 de zile după ce a cazat 26 de refugiați din Ucraina. Ajutorul vine din partea statului.
15.11.2022 | 20:58
Suma fabuloasa incasata de un roman in octombrie dupa ce a cazat 26 de refugiati ucraineni
Refugiați Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Timișoreanul a încasat 54.000 de lei pentru cazarea și hrana a 26 de refugiați din Ucraina. Bărbatul a încasat din partea ISU Timiș nu mai puțin de 9 milioane de lei în perioada martie – septembrie 2022.

Sumă fabuloasă încasată de un român

Guvernul României oferă mai multe facilități pentru cei care găzduiesc refugiați ucraineni, oferind diverse sume de bani pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

”România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot fi cazați atât în spațiile asigurate de stat, cât și la unități sau persoane private care și-au exprimat disponibilitatea de a oferi spații pentru cazare.

Cheltuielile aferente, inclusiv pentru hrană, sunt asigurate din fondurile alocate în acest scop de la bugetul de stat, cât și din donații. De asemenea, vor fi asigurate și alte tipuri de resurse – hrană, produse de igienă și îmbrăcăminte – colectate prin intermediul platformei online creată de Guvernul României, prin alte structuri și inițiative private”, menționează Guvernul atunci când e chestionat pe această temă, conform sursei citată.

ADVERTISEMENT

O metodă de sprijin pentru refugiații ucraineni care ajung în țara noastră e programul ”50/20” prin care statul acordă 50 de lei pe zi pentru cazare, per refugiat și 20 de lei pe zi.

În Timișoara oamenii care doresc să ajute și să-și pună la dispoziție locuințele pentru refugiați pot participa la programul ”Timișoara pentru Ucraina”. Doar că, din banii primiți oamenii trebuie să ofere refugiaților trei mese pe zi. Românii, inventivi, aleg să păstreze suma de 50 de lei pentru a ”plăti utilitățile”, iar 20 de lei sunt acordați refugiatului.

ADVERTISEMENT

La un calcul sumar, un român primește 1.500 de lei pe lună ajutor pentru cazarea unui refugiat. În Timișoara, conform datelor oficiale, au fost cazați în luna octombrie 672 de refugiați din Ucraina.

54.000 de lei au fost primiți de un român care cazează 26 de refugiați într-o casă cu etaj. Pentru a se asigura că nimeni nu comite fraudă, refugiații sunt chestionați dacă au beneficiat de acest ajutor și vor declara acest lucru în scris, autorităților.

ADVERTISEMENT

În județ, doar perioada martie – septembrie, autoritățile au decontat 9.1 milioane de lei pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni. Persoanele fizice au primit cea mai mare sumă, peste 7.5 milioane de lei.

ADVERTISEMENT