News

Summit NATO la granița Rusiei, cu măsuri de securitate extraordinare. Orașul Vilnius, transformat într-o cazarmă

Liderii țărilor NATO se reunesc într-un summit care se va desfășura aproape de granițele Rusiei, în Vilnius, capitala Lituaniei.
08.07.2023 | 16:56
Summit NATO la granita Rusiei cu masuri de securitate extraordinare Orasul Vilnius transformat intro cazarma
Soldați germani la instrucție în Lituania/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Următorul summit NATO va avea loc pe 11-12 iulie la Vilnius, capitala Lituaniei, oraș care se află la numai 151 de kilometri distanță de granița ruso-lituaniană și 32 de kilometri de cea dintre Lituania și Belarus. Pentru a asigura securitatea liderilor Alianței Nord-Atlantice s-au luat măsuri extraordinare de securitate, cu armament sofisticat adus din mai multe țări membre, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Circa 1.000 de militari din 16 țări NATO au fost trimiși la Vilnius cu armament sofisticat pentru a-i ajuta pe militarii lituanieni să asigure buna desfășurare a unui summit al Alianței care are loc în vecinătatea graniței cu Rusia. „Ar fi cu atât mai iresponsabil ca spaţiul nostru aerian să nu fie protejat, în contextul sosirii lui Biden şi a liderilor din 40 de ţări”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

ADVERTISEMENT

Cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au alocat sume consistente din PIB pentru apărare în condițiile în care se află la granița cu Rusia și au traume istorice legate de vecinătatea cu un stat agresiv. Însă acestea au însumat doar o populație de aproximativ 6.000.000 de oameni și nu au mijloacele să întreține armate vaste, dotate cu avioane de vânătoare sau sisteme sofisticate de apărare antiaeriană.

Orașul Vilnius, apărat cu tehnică sofisticată de luptă

În aceste circumstanțe, protecția înalților demnitari va fi asigurată cu eforturi considerabile din partea altor state membre. Astfel, Germania a trimis 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru interceptarea rachetelor balistice sau a avioanelor de luptă, iar Spania a adus sistemul de apărare antiaeriană NASAMS.

ADVERTISEMENT

În plus, Franţa a dislocat obuziere autopropulsate Cesar şi avioane de luptă, împreună cu Finlanda şi Danemarca. Capacitățile de luptă anti-drone sunt asigurate printr-un efort comun franco-britanic. Alte țări membre au trimis echipamente care să facă față unui potenţial atac chimic, biologic, radiologic sau nuclear.

Cele mai multe lansatoare de rachete Patriot trimise de Germania au fost amplasate pe aeroportul din Vilnius. Opt sunt îndreptate către exclava rusă Kaliningrad, iar alte două către Belarus. Încă de vineri dimineață, lansatoarele și sistemel radar aferente sunt operaționale.

ADVERTISEMENT

Ştii unde anume eşti situat din punct de vedere geografic şi ştii destul de bine din ce direcţie vine ameninţarea. Lituania ne-a cerut protecţie la summit, şi chiar şi NATO a cerut ajutorul Germaniei. Acesta este răspunsul nostru”, a declarat locotenent-colonelul Steffen Lieb, comandantul bateriei de rachete Patriot.

În parale cu întărirea securității în zona orașului Vilnius, Lituana a triplat efectivele de grăniceri de la frontierele cu exclava Kaliningrad și cu Belarus, fiind asistați de efective trimise de către Polonia și Letonia. „Ne pregătim pentru diverse provocări”, a declarat şeful forţelor de frontieră lituaniene Rustamas Liubajevas, care a menționat valuri de migranţi la graniţă sau vehicule militare care să apară la frontieră fără nicio explicaţie.

ADVERTISEMENT

Primarul din Vilnius le-a sugerat locuitorilor să plece în concediu pe perioada summitului în condițiile în care porțiuni largi din centrul orașului vor fi închise pe durata reuniunii, din considerente de securitate, iar numărul mare de militari va crea perturbări în activitățile zilnice.

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților