Următorul summit NATO va avea loc pe 11-12 iulie la Vilnius, capitala Lituaniei, oraș care se află la numai 151 de kilometri distanță de granița ruso-lituaniană și 32 de kilometri de cea dintre Lituania și Belarus. Pentru a asigura securitatea liderilor Alianței Nord-Atlantice s-au luat măsuri extraordinare de securitate, cu armament sofisticat adus din mai multe țări membre, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
Circa 1.000 de militari din 16 țări NATO au fost trimiși la Vilnius cu armament sofisticat pentru a-i ajuta pe militarii lituanieni să asigure buna desfășurare a unui summit al Alianței care are loc în vecinătatea graniței cu Rusia. „Ar fi cu atât mai iresponsabil ca spaţiul nostru aerian să nu fie protejat, în contextul sosirii lui Biden şi a liderilor din 40 de ţări”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
Cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au alocat sume consistente din PIB pentru apărare în condițiile în care se află la granița cu Rusia și au traume istorice legate de vecinătatea cu un stat agresiv. Însă acestea au însumat doar o populație de aproximativ 6.000.000 de oameni și nu au mijloacele să întreține armate vaste, dotate cu avioane de vânătoare sau sisteme sofisticate de apărare antiaeriană.
În aceste circumstanțe, protecția înalților demnitari va fi asigurată cu eforturi considerabile din partea altor state membre. Astfel, Germania a trimis 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru interceptarea rachetelor balistice sau a avioanelor de luptă, iar Spania a adus sistemul de apărare antiaeriană NASAMS.
În plus, Franţa a dislocat obuziere autopropulsate Cesar şi avioane de luptă, împreună cu Finlanda şi Danemarca. Capacitățile de luptă anti-drone sunt asigurate printr-un efort comun franco-britanic. Alte țări membre au trimis echipamente care să facă față unui potenţial atac chimic, biologic, radiologic sau nuclear.
Cele mai multe lansatoare de rachete Patriot trimise de Germania au fost amplasate pe aeroportul din Vilnius. Opt sunt îndreptate către exclava rusă Kaliningrad, iar alte două către Belarus. Încă de vineri dimineață, lansatoarele și sistemel radar aferente sunt operaționale.
„Ştii unde anume eşti situat din punct de vedere geografic şi ştii destul de bine din ce direcţie vine ameninţarea. Lituania ne-a cerut protecţie la summit, şi chiar şi NATO a cerut ajutorul Germaniei. Acesta este răspunsul nostru”, a declarat locotenent-colonelul Steffen Lieb, comandantul bateriei de rachete Patriot.
În parale cu întărirea securității în zona orașului Vilnius, Lituana a triplat efectivele de grăniceri de la frontierele cu exclava Kaliningrad și cu Belarus, fiind asistați de efective trimise de către Polonia și Letonia. „Ne pregătim pentru diverse provocări”, a declarat şeful forţelor de frontieră lituaniene Rustamas Liubajevas, care a menționat valuri de migranţi la graniţă sau vehicule militare care să apară la frontieră fără nicio explicaţie.
Primarul din Vilnius le-a sugerat locuitorilor să plece în concediu pe perioada summitului în condițiile în care porțiuni largi din centrul orașului vor fi închise pe durata reuniunii, din considerente de securitate, iar numărul mare de militari va crea perturbări în activitățile zilnice.