News

Război în Ucraina, ziua 500. Avertismentul Rusiei pentru SUA: „Omenirea, mai aproape de un război mondial”

Ucraina ”nu va adera la NATO” la summitul de la Vilnius, a transmis consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.
08.07.2023 | 13:13
Razboi in Ucraina ziua 500 Avertismentul Rusiei pentru SUA Omenirea mai aproape de un razboi mondial
SUA anunță că Ucraina nu va adera la NATO. Foto; Japan Times
ADVERTISEMENT
08-07-2023
10:12

Munițiile cu dispersie furnizate Ucrainei, motivul iritării ruse

Decizia SUA de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie a provocat reacția dură a Moscovei care a avertizat că acest lucru este un pas în direcția unui nou război mondial, informează EFE, preluată de Agerpres.

Washingtonul continuă să ridice miza în conflict (…) Implicarea profundă a Statelor Unite în conflictul din Ucraina, chiar şi fără muniţii cu dispersie, nu a fost niciodată pusă la îndoială. Cu toate acestea, nivelul actual al provocărilor americane este cu adevărat depăşit şi aduce omenirea mai aproape de un nou război mondial”, a afirmat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, într-o postare pe contul de Telegram al ambasadei Rusiei în SUA.

Antonov susține că SUA nu îşi dau seama de gravitatea acţiunilor lor, fiind „obsedate” să obțină înfrângerea Rusiei în Ucraina. Ambasadorul susține că livările de muniții cu dispersie nu vor face decât să crească numărul victimelor și să prelungească „agonia regimului de la Kiev”.

Credem cu fermitate că armele occidentale nu vor sta în calea obiectivelor operaţiunii militare speciale care vizează eradicarea ameninţărilor la adresa securităţii Federaţiei Ruse, inclusiv a nazismului alimentat în Ucraina”,  susține ambasadorul rus.

Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a reacționat la anunțul făcut de Washington, citând pe canalul ei de Telegram o declarație făcută pe 28 februarie 2022 de către Jen Psaki, fostul secretar de presă de la Casa Albă, care a spus că folosirea munițiilor cu dispersie reprezintă „o crimă de război”.

Așadar, un răspuns ferm transmis de NATO Ucrainei, dar și Rusiei, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că vrea ca țara sa să adere la NATO cât de curând, chiar după summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, din 11 și 12 iulie 2023.

Război în Ucraina, ziua 500. SUA trimite arme cu dispersie în Rusia

Între timp, administrația Biden a anunțat oficial că trimite muniții cu dispersie în Ucraina, ca parte a celui de-a 42-lea pachet trimis de către Departamentul de Apărare. Un comunicat a transmis că administrația va furniza ”sisteme și muniții suplimentare de artilerie, inclusiv muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop (DPICM) extrem de eficiente și fiabile, asupra cărora administrația a efectuat consultări ample cu Congresul și aliații și partenerii săi”.

ADVERTISEMENT

În total, SUA au oferit Ucrainei ajutor de securitate de peste 41,3 miliarde de dolari de când a început invazia pe scară largă a Rusiei anul trecut. Consilierul pentru securitate națională al lui Biden a explicat decizia SUA de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina.

Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a explicat motivul din spatele deciziei Statelor Unite de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, explicând reporterilor că administrația președintelui Joe Biden a amânat efectuarea anunțului ”atâta timp cât s-a putut”.

ADVERTISEMENT

Sullivan a spus că, deși SUA recunosc că există un risc de vătămare civilă din cauza munițiilor neexplodate, există și un risc masiv dacă Rusia ia ”mai mult teritoriu ucrainean și subjugă mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie”.

”Este intolerabil pentru noi. Ucraina nu ar folosi aceste muniții într-o țară străină. Aceasta este țara lor pe care o apără. Aceștia sunt cetățenii lor pe care îi protejează. Sunt motivați să folosească orice sistem de arme pe care îl au într-un fel care minimizează riscurile pentru acești cetățeni”, a declarat Sullivan.

ADVERTISEMENT

În luarea deciziei, Sullivan a spus că, mai întâi, SUA își bazează deciziile de asistență în materie de securitate pe nevoile Ucrainei de pe teren. “Ucraina are nevoie de artilerie pentru a-și susține operațiunile ofensive și defensive. Artileria este în centrul acestui conflict”, a explicat specialistul. ”Nu vom lăsa Ucraina fără apărare în niciun moment al acestui conflict”, a spus oficialul.

În al doilea rând, Sullivan a subliniat utilizarea de către Rusia a munițiilor cu dispersie de când și-a început invazia. ”Rusia a folosit muniții cu dispersie cu rate ridicate de pierdere sau eșec, între 30% și 40%. În acest mediu”, a spus Sullivan, menționând că munițiile cu dispersie din SUA ”ar furniza rate de eșec mult sub cele pe care le oferă Rusia – nu mai mare de 2,5.%”

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Sullivan a declarat că SUA lucrează îndeaproape cu Ucraina în ceea ce privește cererea sa de muniție cu dispersie, deoarece va necesita deminarea post-conflict pentru a proteja civilii de vătămări. ”Acest lucru va fi necesar, indiferent dacă Statele Unite furnizează aceste muniții sau nu, din cauza utilizării pe scară largă de către Rusia a munițiilor cu dispersie”, a declarat Sullivan.

Sullivan a spus că anunțul oficial privind noul pachet de ajutor va veni de la Pentagon. Munițiile cu dispersie împrăștie ”bombițe” pe suprafețe mari care nu pot exploda la impact și pot prezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, similar minelor terestre. Peste 100 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au interzis munițiile în conformitate cu Convenția privind munițiile cu dispersie, dar SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

Statele Unite au consultat mai mulți aliați atunci când au cântărit decizia de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan. Aceasta a inclus discutarea cu aliații care sunt semnatari ai Convenției privind munițiile cu dispersie, un tratat internațional care nu permite producerea sau distribuirea armelor controversate.

”Deși nu pot susține în mod oficial ceva împotriva căruia au semnat o convenție, au indicat atât în ​​mod privat, cât și mulți dintre ei public de-a lungul zilei, că înțeleg decizia noastră și, în esență, că recunosc diferența dintre Rusia, care folosește munițiile cu dispersie pentru a ataca Ucraina și Ucraina, care va folosi muniții cu dispersie pentru a se apăra pe sine, pe cetățenii săi și pe teritoriul său suveran”, a explicat Sullivan.

Sullivan a spus că și alți aliați care nu sunt semnatari ai convenției au îmbrățișat decizia SUA ”cu brațele deschise”. ”Așa că simțim că acest lucru nu va perturba în niciun fel unitatea foarte puternică și fermă pe care o avem în vederea summitului NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare”, a declarat oficialul american.

ADVERTISEMENT