Life

Superstiții din popor în luna noiembrie. Ce trebuie să faci pentru bunăstarea gospodăriei

Superstiții din popor pentru luna noiembrie. Ce este bine să faci pentru bunăstarea gospodăriei tale în această perioadă.
07.11.2023 | 07:25
Superstitii din popor in luna noiembrie Ce trebuie sa faci pentru bunastarea gospodariei
Superstiții pentru luna noiembrie. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

De ce superstiții din popor se ține cont în luna noiembrie. Această perioadă este marcată de câteva sărbători și momente importante. Iată ce e bine să faci pentru bunăstarea gospodăriei.

Superstiții din popor pentru luna noiembrie. Ce e bine să faci

Cunoscută și ca Brumar, Brumarul mare, Promorar, din moment ce este perioada anului în care începe să cadă bruma groasă și promoroaca, noiembrie este ultima lună de toamnă din calendar. Temperaturile sunt mai scăzute în această perioadă, iar noaptea are 14 ore, în timp ce ziua are doar 10.

ADVERTISEMENT

Luna noiembrie este asociată cu câteva superstiții la noi în țară, de care e bine ca oamenii să țină cont pentru a păstra bunăstarea gospodăriei. Superstițiile pot să varieze în funcție de regiuni și tradiții locale.

La începutul lunii, pe 2 noiembrie, a fost Ziua Morților, în care au fost comemorați cei trecuți în neființă. În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir, acolo unde aprind lumânări și aduc flori pe mormintele celor decedați.

ADVERTISEMENT

Aducerea porcului în casă este o superstiție care se respectă în perioada 24 – 25 noiembrie. Înainte de Crăciun, există obiceiul de a sacrifica un porc, iar carnea acestuia să fie păstrată în timpul iernii.

În ziua aducerii porcului în casă, se obișnuiește respectarea mai multor ritualuri tradiționale, precum și superstiții care au legătură cu bunăstarea și norocul în gospodărie.

ADVERTISEMENT

Ultima sărbătoare din această lună, Sfântul Andrei, care are loc pe 30 noiembrie, vine cu o serie de tradiții și superstiții. Ziua este considerată una cu puteri magice și supranaturale, în care tinerii pot să afle diverse lucruri despre viitorul lor.

De exemplu, aceștia pot afla inclusiv lucruri despre partenerul de viață pe care îl vor avea. Românii au obiceiul de a pune grâu sau de sămânță de in în apă, notează dcnews.ro. Tot de Sfântul Andrei, românii obișnuiesc să-și ungă casa și ușile cu usturoi pentru a ține departe strigoii.

ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, românii încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Pe 14 noiembrie este Lăsata Secului de dinainte de postul Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie.

Totodată, în această lună sunt alte câteva sărbători importante. Printre acestea se numără Sfinții Mihail și Gavriil (8 noiembrie) și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (20 noiembrie).

ADVERTISEMENT
Tags: