Life

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Sfântul Andrei. Nouă lucruri interzise de această sărbătoare cu cruce roşie

Ce nu ai voie sub nicio formă să faci de Sfântul Andrei! Sărbătoarea este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie și este foarte importantă pentru creștini.
29.11.2022 | 08:06
Calendar ortodox 30 noiembrie 2022 Sfantul Andrei Noua lucruri interzise de aceasta sarbatoare cu cruce rosie
Activitățile interzise de Sfântul Andrei. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei marchează una dintre cele mai importante sărbători pentru români. În calendarul ortodox, este trecut cu cruce roșie, iar anumite activități trebuie neapărat tăiate de pe listă în această zi cu semnificație parte.

Ce nu ai voie să faci pe 30 noiembrie. Sfântul Andrei este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie

Sărbătoarea de Sfântul Andrei se numără printre cele mai importante prăznuite în luna noiembrie. În calendarul ortodox, este trecut cu cruce roșie, iar românii țin cont fără dar și poate de acest lucru.

ADVERTISEMENT

Unii își sărbătoresc onomastica, primesc sau trimit mesaje de la „La mulți ani!” și se bucură cu toți cei dragi cu această ocazie.

Totuși, tradiția ne învață că anumite activități sunt strict interzise în ziua de Sfântul Andrei, în caz contrar, vor atrage după ele necazuri.

ADVERTISEMENT

Datinile spun că pe 30 noiembrie lupii umblă printre oameni, din acest motiv, lucrul este interzis. Conform povestirilor din bătrâni, animalele sălbatice vor provoca pagube dacă nu este nimeni să apere casele. O tradiție veche amintește chiar că cei care vor lucra de Sfântul Andrei se vor îmbolnăvi de afecțiuni grave.

De asemenea, de Sfântul Andrei nici curățenie nu se face, nu se dă cu mătura și nu se aruncă gunoiul. Printre altele, nu se fac pomeni și nu se dau bani cu împrumut.

ADVERTISEMENT

De Sfântul Andrei, obiectele ascuțite nu se lasă în curte

O altă superstiție presupune că în noaptea de Sfântul Andrei strigoii vin pe pământ și chiar sunt capabili să ia forme umane. În anumite regiuni ale țării se crede că aceste creaturi pun mâna pe coase și se bat cu ele la hotare. Tocmai din acest motiv este recomandat să nu se lase niciun fel de obiect ascuțite din curte. Ele trebuie să fie legate cu sfoară și ascunse.

Femeile nu au voie să gătească după miezul nopții și nici să toace ceva în ziua respectivă, tocmai pentru că asta necesită folosirea obiectelor ascuțite.

ADVERTISEMENT

De Sfântul Andrei este interzis pieptănatul părului. Pieptenele ar simboliza ghearele animalelor sălbatice, deci el trebuie adăugat pe lista lucrurilor de ascuns.

Pe de altă parte, se spune că nu este bine ca în ziua de 30 noiembrie să te cerți cu cineva, iar dacă sărbătoarea te prinde în conflict cu cineva, este necesar să vă împăcați.

Pentru a evita atragerea necazurilor în anul care vine, de Sfântul Andrei nu se coase, iar celor care țin post negru li se vor îndeplini dorințele legate de căsătorie sau de însănătoșire.

ADVERTISEMENT