News

Suspiciuni de vandalizare a cetății dace de la Căpâlna. Poliția Alba a deschis dosar penal

Un panou turistic și o bancă din apropierea cetății dace Căpâlna au fost vandalizate, iar polițiștii vor să stabilească dacă a fost vandalizată și cetatea propriu-zisă.
05.11.2023 | 17:10
Suspiciuni de vandalizare a cetatii dace de la Capalna Politia Alba a deschis dosar penal
Banca și panoul vandalizate în apropierea cetății Căpâlna/ Sursă foto: Alba24
ADVERTISEMENT

Polițiștii din Alba au întocmit un dosar penal pentru distrugere, după ce persoane neidentificate au aruncat cu vopsea roșie pe un panou de orientare și pe o bancă din lemn din apropierea cetății dacice de la Căpâlna. Oamenii legii vor să stabilească dacă actul de vandalism a afectat și cetatea propriu-zisă.

Demersul poliției vine după ce presa locală a relatat că cetatea ar fi fost vandalizată, după ce paznicul a descoperit banca de lemn pe care a fost aruncată vopsea roșie, precum și bucăți metalice care au fost fixate de panoul de orientare turistică cu șuruburi, scrie publicația locală Alba24.

ADVERTISEMENT

La data de 27 octombrie 2023, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-au sesizat, din oficiu, în legătură cu faptul că persoane necunoscute ar fi distrus, prin vopsire, un semn de orientare turistică şi o bancă din lemn aflate în proximitatea Cetăţii Căpâlna şi ar fi montat pe panou mai multe obiecte metalice.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, iar obiectele au fost ridicate, urmând să fie expertizate”, se spune într-un comunicat al Inspectorului Județean de Poliție Alba.

ADVERTISEMENT

Deocamdată este neclar dacă a fost afectată și cetatea propriu-zisă, polițiștii precizând doar că, în funcție de rezultatele expertizării obiectelor metalice, cercetarea penală ar putea fi extinsă pentru furt și braconaj arheologic.

Paza sitului arheologic de la Căpâlna cade în sarcina Consiliului Județean Alba. Paznicul angajat de CJ Alba a descoperit panoul și banca vandalizate și a făcut fotografii cu acestea. Bărbatul susține că a văzut mai mulți bărbați cu motociclete care au urcat către cetate în seara care precedat descoperirea actului de vandalism.

ADVERTISEMENT

Se pare că piesele metalice au fost tăiate cu flexul și apoi fixate în șuruburi. Expertiza urmează să stabilească dacă respectivele bucăți de metal au fost scoase din perimetrul cetății și dacă au valoare arheologică, caz în care pagubele devin greu de estimat.

Potrivit arheologilor, cetatea dacă de la Căpâlna a fost ridicată la mijlocul secolului I î.Hr. de către regele Burebista. Cetatea a fost ocupată de romani în timpul războiului din 101-102 dintre Dacia și Imperiul Roman, pentru ca în timpul celui de-al doilea război (105-106) să fie incendiată.

ADVERTISEMENT

Căpâlna făcea parte din rețeaua de fortificații construită de daci în jurul capitalei Sarmizegetusa, iar până astăzi au rămas intacte doar  o parte din zidurile de piatră şi trei şanţuri de apărare. Cetatea avea un perimetru de aproximativ 300 de metri, cu două linii de ziduri, iar în mijloc se afla un turn-locuință.

ADVERTISEMENT