News

Cum și-a bătut joc un afacerist român de o cetate veche de sute de ani. A fost sesizată și Poliția Locală

Un om de afaceri din România, ce are în administrare un restaurant situat într-o cetate medievală, a adăugat o ușă de termopan
12.08.2023 | 21:49
Cum sia batut joc un afacerist roman de o cetate veche de sute de ani A fost sesizata si Politia Locala
Ușă de termopan în zidul cetății medievale din Bistrița. Sursa foto: Bistrițeanul
ADVERTISEMENT

Cetatea Bistriței, a cărei construcție a început în secolul XIII și avea să devină una dintre cele mai puternice fortificații din Transilvania, se poate lăuda cu o ușă de termopan, nou montată. Este opera unui om de afaceri local, care administrează un restaurant din zona istorică.

Ușă de termopan la cetatea medievală

Presa locală scrie că aceasta este opera omului de afaceri Gelu Drăgan, administratorul unei firme care a preluat recent restaurantul Parc, aflat în zona istorică a orașului. Acesta ar fi intervenit chiar asupra zidului cetății, unde a amplasat o ușă de termopan, fapt ce a afectat zidul de apărare al cetății, scrie Bistrițeanul.

ADVERTISEMENT

Poliția locală, sesizată în acest caz, a transmis că patronul firmei nu deține nici autorizație de construire emisă de Primăria Bistrița și nici aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Autoritățile au precizat că au fost făcute mai multe modificări la construcția medievală, fiind extins și un acoperiș care a ajuns să se sprijine pe zidul cetății, fiind astfel afectat șanțul de apărare al acesteia.

ADVERTISEMENT

„În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip „restaurant”, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces.

Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea”, a transmis Poliția Locală a municipiului Bistrița.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri nu este la primul incident

Poliția Locală din Bistrița a mai precizat că a înștiințat atât Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, cât și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru continuarea cercetărilor în acest caz.

Presa locală scrie că omul de afaceri Gelu Drăgan nu este la primul incident de acest fel. În urmă cu doi ani acesta ar fi făcut, de asemenea fără autorizație, lucrări la o altă clădire istorică din centrul orașului, de această dată demolând interiorul clădirii de la nr. 1-4 din parcul Eminescu. La fel, cu o altă ocazie, tot pentru propriile lucrări acesta ar fi închis o stradă care trece pe lângă parcul Eminescu timp de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cetatea Bistriței a fost nu doar una dintre cele mai importante fortificații din Transilvania dar și unul dintre cele 7 „burguri” în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România.

ADVERTISEMENT