Sporturi

Talent românesc cu medalii pentru alții. Export de sportivi pe bandă rulantă! Toţi cei care au părăsit ţara şi cel mai “greu” exemplu

17.05.2019 | 23:00
Talent romanesc cu medalii pentru altii Export de sportivi pe banda rulanta Toti cei care au parasit tara si cel mai greu exemplu

Bianca Andreescu este noua senzație a tenisului mondial, iar victoria ei de la Indian Wells a produs mult entuziasm în România. Dar și ceva frustrare, atunci când în dreptul sportivei de 18 ani apare steagul Canadei. Nu este primul caz, iar acest fenomen pare imposibil de stopat. Bianca Andreescu le-a mulțumit în limba română fanilor care au susținut-o în finala de la Indian Wells, cu Angelique Kerber. Românii au fost prezenți la toate partidele ei din California, iar tricolorul a fost nelipsit în tribune. Dar presa internațională a consemnat sec: „Victorie la Indian Wells pentru Andreescu, jucătoarea din Canada”.

Bianca Andreescu, încă un talent românesc cu medalii pentru alte ţări

Ascensiunea tinerei de 18 ani a produs chiar controverse în România. De mulți iubită, Bianca a fost receptată de alți români cu antipatie. A fost etichetată, nedrept, ca trădătoare. Sau cel puțin ca o nouă rivală, străină, a Simonei Halep.

Bianca nu este primul caz de sportiv care reprezintă altă țară decât cea a părinților săi, că natală nu-i putem zice atâta timp cât ea s-a născut în Canada. Chiar tenisul oferă cazuri celebre, ca Martina Navratilova (născută în Cehoslovacia, a reprezentat SUA) și Monica Seleș (născută în Iugoslavia, de etnie maghiară, a reprezentat SUA).

„Mi-am auzit numele strigat de mai multe ori în ultimele meciuri de la Indian Wells. Publicul a fost alături de mine. Am văzut multe steaguri românești și canadiene în tribune. Le datorez în mare măsură victoria lor. Românilor le-am spus că le mulțumesc că îmi sunt alături și că îi iubesc”
– Bianca Andreescu în presa din Canada, după ce s-a adresat fanilor săi şi în limba română după finala câștigată la Indian Wells

Iar România a pierdut, pierde și va continua să piardă talente. Din cauza infrastructurii precare din sport, din cauza lipsei fondurilor, dar cel mai mult din cauza condițiilor de trai mult sub nivelul celor țărilor din Vest.

Am pierdut și una dintre cele mai bune șahiste din lume!

În martie, la Astana, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Șah pe echipe. O competiție selectă, la care România nu a avut niciun sportiv. Nici la masculin, nici la feminin. Totuși, una dintre cele cinci sportive care au reprezentat SUA a fost româncă. Sabina Foișor. Născută la Timișoara, Sabina este fostă campioană europeană de junioare U16 în 2004. Atunci, pentru România. Patru ani mai târziu, Sabina decidea să reprezinte SUA. A fost inclusiv la Jocurile Olimpice sub noul steag, iar în 2017 chiar reușea să devină campioană națională a SUA.

Sabina Foişor, campioană naţională în SUA
Sabina Foişor, campioană naţională în SUA

Continuă exportul de talente pe bandă rulantă!

Foarte probabil, și pe viitor vom fi nevoiți să urmărim sportivi români făcând performanță pentru alte țări. La 16 ani, Ana Pădurariu este cea mai talentată gimnastă din noua generație. Deja o rivală de luat în seamă pentru americanca Simon Biles. Ana are părinți români, dar s-a născut în Canada, Bracebridge, Ontario. Anul trecut a reușit să obțină medalie de argint la bârnă la Campionatul Mondial. Este văzută ca mare speranță pentru Canada la măcar o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2020, Tokyo.

În septembrie 2018, Italia obținea prima medalie la gimnastică ritmică din 1991 încoace. Bronz în finala mondială de la minge. Alexandra Agiurgiuculese este cea care a reușit această performanță. Ea a împlinit 18 ani la începutul acestui an a împlinit 18 ani. Alexandra este născută la Iași și a fost crescută de bunici. Părinții ei au plecat în Italia, în căutarea unui trai mai bun. După ce a reușit să se alăture părinților săi, Alexandra a obținut cetățenia italiană în 2015. România nu a mai câștigat din 1992 o medalie la gimnastică ritmică, bronz obținut atunci de Irina Deleanu.

Ana Pădurariu la un exerciţiu la bârnă
17 ani va împlini pe 1 august Ana Pădurariu, marea speranţă la o medalie olimpică în gimnastică a…Canadei!

„Hemoragia” de talente a României după decembrie ’89

În ultimii ani, România a pierdut foarte multe talente. Un fenomen care pare să se accentueze, dar care s-a văzut foarte clar imediat după 1990. Au fost numeroase cazuri, la mai multe sporturi.

Daniela Costin a fost printre primii sportivi de top care fugeau de România liberă și democrată post decembristă. Născută la Brăila, Daniela a obținut chiar în 1990 cetățenia australiană. Doi ani mai târziu obținea, la Barcelona, medalia de bronz la aruncarea cu discul pentru țara sa adoptivă.

Edit Miklos a fost prima care a reușit să puncteze pentru România la Cupa Mondială de schi alpin. A fost inclusiv la Jocurile Olimpice din 2010 sub „tricolor”. Pentru ca un an mai târziu să anunțe că va reprezenta Ungaria, invocând lipsa de susținere financiară din partea statului român. Sportiva născută la Miercurea Ciuc a participat alături de echipa maghiară la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, de la Soci.

Călin Creangă s-a născut la Bistrița, iar în 1989, când avea doar 17 ani, a obținut cetățenia greacă. Și-a schimbat numele în Kalinikos Kreangă, iar cariera sa în tenis de masă a fost una plină de realizări. A luat bronzul la mondialele din 2003, iar în 2011 a câștigat Europe Top 12, concurs la care participă cei mai buni jucători din lume.

Alina Astafei a fost una dintre cele mai importante atlete ale României. Dovadă este şi medalia de argint pe care aceasta a obţinut-o sub tricolor, în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Din 1995, Alina a decis să reprezinte Germania. Şi a făcut-o cu succes. Argint la mondialele din acelaşi an şi un bronz doi ani mai târziu. De asemenea, a devenit campioană mondială în sală, în 2005.

27 de ani au trecut de la ultima medalie românească la gimnastică ritmică. Alexandra Agiurgiuculese, născută la Iași, a cîștigat bronzul mondial în septembrie 2018 pentru… Italia!

Cel mai „greu” exemplu: Nicu Vlad

Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere, se află și el pe lista sportivilor care au reprezentat și alte tări. Medaliat cu aur, pentru România, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, Nicu Vlad este considerat cel mai bun halterofil român din toate timpurile. Patru ani mai târziu, acesta obținea o nouă medalie pentru România, argintul, la Jocurile Olimpice de la Seul. Între 1991 și 1996, Nicu Vlad a locuit în Australia, pe care a și reprezentat-o la nivel internațional. A obținut medalia de aur la Jocurile Commonwealth în 1994, în același an în care obținea argintul pentru Australia la Campionatul Mondial desfășurat la Istanbul. În 1996, după revenirea în țară, Nicu Vlad a reprezentat din nou România. Şi a adus o a treia medalie olimpică pentu România, bronzul de la Atlanta. În 2006, Nicu Vlad a fost inclus în Hall of Fame de Federaţia Internaţională de Haltere.

5 medalii majore a câștigat Nicu Vlad în cariera sa de halterofil: 3 pentru România, două pentru Australia

Reversul medaliei: Albert Saritov a devenit român în doar două săptămâni!

Există şi cazuri în care sportivi străini au făcut performanţă pentru România, chiar dacă mult mai puţine. Cel mai cunoscut nume de pe această listă este Albert Saritov, primul sportiv naturalizat care a obţinut o medalie pentru România. Bronz la lupte, câştigat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Născut în Republica Cecenă, Saritov a obţinut cetăţenia română cu doar două săptămâni înainte de startul competiţiei din Brazilia. A fost convins de preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pârcălab, să reprezinte România, după ce nu fusese selectat în lotul Rusiei pentru Rio de Janeiro. Saritov a fost repede îndrăgit de români, mai ales după ce a fluturat „tricolorul” deasupra capului, imediat după performanţa obţinută la Rio.

A fost unul dintre puţinele motive de bucurie la capătul competiţiilor de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde sportul românesc a dezamăgit, cu doar cinci medalii obţinute. „M-am adaptat, am reuşit să cunosc Bucureştiul, sper ca în viitor să devină noua mea casă. Obiectivul meu principal este să ajung campion olimpic, la fel cum îşi doresc toşi sportivii care vor să facă performanţă de cel mai înalt nivel. Ştiu ce mă aşteaptă acolo şi sper să nu dezamăgesc aşteptările românilor”, declara Saritov.