News

Taliban din Afganistan, descoperit în România. Unde l-au găsit autoritățile

Autorităţile anunță că au depistat prezența primului taliban din Afganistan, în România. A fost descoperit, mai exact, în Giurgiu, într-un centru pentru azilanți.
06.01.2022 | 20:05
Taliban din Afganistan descoperit in Romania Unde lau gasit autoritatile
Taliban din Afganistan, descoperit în Giurgiu. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România pare a fi într-o alertă de securitate națională, după ce autoritățile au anunțat, joi, 6 ianuarie, că într-un centru pentru azilanți din Giurgiu a fost găsit un taliban din Afganistan.

Individul, pe numele său Darwesh Muhamadulah, promova în centru ”Mișcarea Talibană”, cu toate că, potrivit spuselor sale, în Afganistan s-a declarat împotriva acestui regim, transmit Știrile Protv.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns talibanul din Afganistan în țara noastră

Darwesh Muhamadulah este originar din provincia Logar, Afganistan. În țara natală el spune că ar fi în pericol de moarte, de aceea a părăsit-o.

Mai mult, talibanul a spus judecătorilor că, deja, membri ai ”Mișcării Talibane” l-au vizitat pe tatăl său acasă pentru a-i cere informații despre ceea ce face el în România.

ADVERTISEMENT

Totodată, atunci când era în Turcia și se îndrepta spre țara noastră, un taliban l-ar fi contactat. Cu acesta din urmă se cunoscuse în timp ce se afla în drum spre Europa.

Autoritățile l-au declarat indezirabil pe talibalul din Afanistan. S-a dat ordin pentru expulzarea sa

Odată cele auzite, procurorii Parchetului Curții de Apel București au ajuns la concluzia că afganul se află într-un stadiu avansat de radicalizare, dar și că ține legătura cu insurgenții talibani.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, procurorii au hotărât ca Muhamadulah să fie declarat indezirabil pentru următorii zece ani, deoarece este nu doar un risc pentru securitatea națională, dar și pentru că există suspiciuni că:

”Urmează să desfășoare activități subversive în favoarea grupării insurgente ”Mișcarea Talibană Afganistan”, este menționat în sentința Curții de Apel București, mai citează Știrile Protv.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au mai ordonat ca Darwesh Muhamadulah să fie expulzat într-o țară terță, de el aleasă. Aici, din cauză că acasă, în Afganistan, riscă să-i fie luată viața. Darwesh Muhamadulah a dezvăluit că are rude în Europa, în țări precum Marea Britanie și Franța.

Reamintim, de altfel, că în 2021 Afganistanul a fost, din nou, cucerit de talibani, după o perioadă de 20 de ani, când a fost eliberat, cu ajutorul americanilor, de această mișcare. Afganistanul s-a mai aflat sub dominația talibanilor în intervalul 1996-2001.

ADVERTISEMENT
Tags: