Life

Țara care oferă 30 de zile de concediu plătit după căsătorie. De ce a fost nevoie de această măsură

Autoritățile oferă 30 zile de concediu cuplurilor care se căsătoresc din dorința de a încuraja creșterea natalității. Unde se întâmplă acest lucru?
22.02.2023 | 18:47
Tara care ofera 30 de zile de concediu platit dupa casatorie De ce a fost nevoie de aceasta masura
China oferă 30 de zile de concediu plătit după căsătorie. Foto.: Unsplash
ADVERTISEMENT

Autoritățile din China sunt îngrijorate din cauza faptului că rata natalității este în scădere, astfel că au decis să apeleze la o măsură prin care să încurajeze cuplurile să se căsătorească. Prin urmare, tinerii căsătoriți vor avea parte de un concediu plătit de 30 de zile.

Tinerii căsătoriți din China primesc 30 de zile de concediu plătit din partea autorităților

Vești bune pentru tinerii căsătoriți! China a decis să le ofere cuplurilor care hotărăsc să pornească împreună în viață și să-și întemeieze o familie, șansa de a se bucura de o vacanță mai lungă după nuntă.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum, în China, concediul plătit de care beneficiau tinerii căsătoriți era de numai trei zile, acum fiecare provincie în parte va putea să decidă cât de lungă să fie perioada. Prin urmare, regiunile Gansu și provincia producătoare de cărbune Shanxi au decis să ofere 30 de zile.

Shanghai a extins concediul plătit la 10 zile, în timp ce Sichuan a adăugat numai trei zile la cele deja stabilite prin lege. Motivul pentru care autoritățile au recurs la această măsură este din dorința de a încuraja căsătoria și creșterea natalității. 

ADVERTISEMENT

„Extinderea concediului de căsătorie este una dintre modalitățile eficiente de creștere a ratei fertilității”, a declarat Yang Haiyang, decanul Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială al Universității de Finanțe și Economie de Sud-Vest, citat de româniatv.net. 

Yang Haiyang a precizat că, momentan, decizia de extindere a concediului plătit pentru căsătorie a fost luată la nivelul zonelor a căror dezvoltare este redusă sau lentă, împreună cu oferirea de subvenții pentru locuințe și concedii de paternitate.

ADVERTISEMENT

Natalitatea, în scădere în China

Pentru prima dată după șase decenii, natalitatea Chinei a început să intre în scădere anul trecut. În 2022, țara a înregistrat cea mai scăzută rată, de doar 6,77 nașteri la 1.000 de locuitori.

Începând cu anul 1980, China a impus cuplurilor să aducă pe lume un singur copil. În cazul în care cerința era încălcată, cetățenii riscau amenzi usturătoare și chiar pierderea locurilor de muncă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, se putea ajunge până la abuzuri sau supunerea femeilor la avorturi forțate. Odată cu înregistrarea natalității în scădere, China a permis familiilor să aibă trei copii.

ADVERTISEMENT