News

Criză demografică în China. Populația a scăzut pentru prima dată din 1961

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele șase decenii, o schimbare care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de declin a numărului de cetățeni.
17.01.2023 | 14:05
Criza demografica in China Populatia a scazut pentru prima data din 1961
Este cea mai importantă scădere a populației din ultimele decenii Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Scăderea de anul trecut, cea mai gravă din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China, dă, de asemenea, greutate previziunilor potrivit cărora India va deveni cea mai populată națiune din lume în acest an.

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată din 1961

Populația Chinei a scăzut cu aproximativ 850.000 de persoane, ajungând la 1,41175 miliarde de locuitori la sfârșitul anului 2022, a anunțat Biroul Național de Statistică al țării.

ADVERTISEMENT

Pe termen lung, experții ONU consideră că populația Chinei va scădea cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului din previziunile lor anterioare din 2019, relatează Reuters.

Acest lucru i-a determinat pe demografii interni să deplângă faptul că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad, iar datoria guvernamentală crește din cauza costurilor tot mai mari cu sănătatea și asistența socială.

ADVERTISEMENT

“Perspectivele demografice și economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se așteptau. China va trebui să își ajusteze politicile sociale, economice, de apărare și externe”, a declarat demograful Yi Fuxian.

Acesta a adăugat că scăderea forței de muncă a țării și scăderea forței de muncă în sectorul manufacturier vor exacerba și mai mult prețurile ridicate și inflația ridicată din Statele Unite și Europa.

ADVERTISEMENT

Cea mai scăzută rată de natalitate înregistrată vreodată

Kang Yi, șeful biroului național de statistică, a declarat reporterilor că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu declinul populației, deoarece “oferta globală de forță de muncă încă depășește cererea”.

Rata de natalitate din China a fost anul trecut de doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere față de o rată de 7,52 nașteri în 2021 și marcând cea mai scăzută rată de natalitate înregistrată vreodată.

ADVERTISEMENT

Numărul de femei chineze aflate la vârsta fertilă, pe care guvernul o definește ca fiind între 25 și 35 de ani, a scăzut cu aproximativ 4 milioane, a mai declarat Kang.

Rata mortalității, cea mai mare din 1974, din timpul Revoluției Culturale, a fost de 7,37 decese la 1.000 de persoane, comparabilă cu rata de 7,18 decese din 2021.

ADVERTISEMENT
Tags:
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele...
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele ipoteze despre identitatea criminalului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”