Sunt vizați de această măsură în special acei părinți ”influenceri” care abuzează de fotografii cu copiii lor, tocmai pentru a obține popularitate și bani pe rețelele de socializare. Parlamentul de la Paris dezbate acum legea care prevede dreptul minorilor la intimitate, în condițiile în care peste 50% din părinți postează fotografii cu copilul pe internet.
Mai mult, 91% dintre aceștia au postat fotografii cu micuții înainte de a împlini 5 ani, iar impactul negativ la expunerea excesivă pe social media nu trebuie ignorat. Experții avertizează că fotografiile cu copii ajung deseori pe site-uri care promovează pornografia infantilă, iar această măsură a fost gândită tocmai pentru a descuraja acest flagel.
Potrivit DC News, Chat GPT a identificat mai multe probleme cu postarea fotografiilor celor mici pe Facebook sau Instagram, astfel că toți părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-și căuta faima cu ajutorul odraslei. O primă problema ar fi cea legată de confidențialitate.
Asta, pentru că publicarea imaginilor cu copii poate compromite serios intimitatea și securitatea acestora. Mai mult, persoane rău intenționate ar putea exploata aceste informații sensibile. În al doilea rând, prădătorii online stau la colț și așteaptă cu nerăbdare să folosească acele imagini în scopuri necurate.
O altă problemă pe care adulții o ignoră e cea legată de consimțământ. Când sunt mici copiii nu au niciun cuvânt de spus, însă atunci când vor fi mari s-ar putea să nu dorească ca fotografiile lor din copilărie să fie peste tot. ”Luați întotdeauna în considerare sentimentele și consimțământul lor înainte de a le posta”, transmit experții.
Mai mult, fotografiile vor rămâne mereu pe internet și ar putea afecta reputația și oportunitățile viitoare ale unui copil, când acestea va crește. ”Publicarea a prea multe fotografii ale copiilor poate duce la supraexpunere și la o lipsă de limite între viața personală și cea publică”, mai transmite și Chat GPT.
Desigur, împărtășirea imaginilor doar cu rudele sau prietenii nu ar trebui să afecteze prea mult viața și viitorul copilului, însă orice trebuie gândit și făcut cu măsură. ”Împărtășirea momentelor de bucurie: Postarea de fotografii cu copiii vă poate permite să împărtășiți momente fericite și înduioșătoare cu prietenii și familia. Aceasta poate aduce bucurie și pozitivitate în feed-ul dvs. de social media”, mai arată Chat GPT.
Un alt plus ar fi consolidarea conexiunulor cu cei mici și cu restul familiei, dar și crearea de amintiri. ”Mediile sociale pot servi ca un album digital, permițându-vă să documentați creșterea și etapele importante ale copilului dumneavoastră. Puteți privi înapoi la aceste amintiri în viitor”, a arată Chat GPT.
Între timp, psihologii avertizează că majoritatea oamenilor sunt enervați atunci când văd poze cu bebeluși pe Facebook sau Instagram, tocmai pentru că nu suportă nevoia de validare din partea părinților, care cerșesc astfel atenție pe internet. ”Nu este că ei nu-și iubesc bebelușii, dar copilul este folosit mai mult ca o recuzită sau o validare a faptului că sunt părinți buni și au nevoie de această validare”, avertizează medicul Wendy O’Connor, conform Elite Daily.