News

Țara europeană care prelucrează aurul din Rusia. Cum reușește să ocolească sancțiunile impuse Kremlinului

Fabricile elvețiene prelucrează 75 de tone de aur din Rusia în timpul invaziei în Ucraina. Află ce au descoperit jurnaliștii europeni.
01.07.2023 | 20:22
Tara europeana care prelucreaza aurul din Rusia Cum reuseste sa ocoleasca sanctiunile impuse Kremlinului
Elveția prelucrează aurul rusesc. Foto: Colaj Fanatik/Captura Video.
ADVERTISEMENT

Fabricile elvețiene au primit 75 de tone de aur din Rusia pentru prelucrare începând cu martie 2022, în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către armata lui Putin. Această descoperire a fost făcută în urma unei investigații comune realizate de publicațiile elvețiene SRF și Die Wochenzeitung.

Aurul rusesc, prelucrat în Elveția

Rafinăriile elvețiene au prelucrat o cantitate semnificativă de aur de origine rusă, care a fost adusă în Elveția prin Londra. În total, în 2021, 110 tone de aur în valoare de peste șase miliarde de franci elvețieni (6,6 miliarde de dolari) au trecut prin rafinăriile elvețiene.

ADVERTISEMENT

În primii cinci luni ai anului 2022, au fost importate 38 de tone de aur din Rusia în Elveția, prin Londra, ceea ce indică o creștere semnificativă față de media de 20 de tone înainte de război. Totodată, s-a observat o creștere a exporturilor de aur rusești către Marea Britanie în ultimii ani.

Unii experți intervievați de jurnaliștii europeni consideră că această creștere a vânzărilor de aur din Rusia către Elveția prin Marea Britanie ar putea indica o pregătire pentru un posibil război la scară largă și ar putea deveni o sursă suplimentară de venit pentru Rusia în fața sancțiunilor impuse.

ADVERTISEMENT

Totuși, rafinăriile elvețiene susțin că nu există o legătură între prelucrarea aurului de origine rusă și agresiunea Rusiei în Ucraina, afirmând că acest aur a fost importat în Marea Britanie înainte de invadarea Ucrainei și impunerea sancțiunilor.

În urma acestei investigații și a contextului geopolitic, începând din august 2022, Elveția a interzis cumpărarea, importul sau transportul de aur din Rusia. Cu toate acestea, serviciul vamal al țării susține că toate importurile recente de aur de origine rusă nu încalcă sancțiunile și legislația.

ADVERTISEMENT

Spionii ruși se “cuibăresc” în inima Europei

Elveția s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Kremlinului, dar în același timp au existat exporturi semnificative de produse farmaceutice din Elveția către Rusia în ultimul an.

Serviciile de informații germane au tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă intensificare a spionajului rusesc. Avertismentul vine în urma reținerii a doi spioni ruși în Slovenia, care au fost surprinși sub identitatea de cetățeni argentinieni. Aceștia colectau informații importante pentru Moscova, ridicând temeri cu privire la activitățile de spionaj desfășurate de Rusia în regiune.

ADVERTISEMENT

În paralel, serviciile de informații poloneze au anunțat că au deconspirat o rețea extinsă de spionaj care acționa în favoarea Rusiei. Această rețea era implicată în planificarea și pregătirea de acțiuni de sabotaj pe teritoriul Poloniei, în special în sistemul feroviar și pe autostrăzi.

Scopul principal al acestor activități era transportul clandestin de arme către Ucraina, într-o încălcare flagrantă a legilor internaționale și a suveranității Poloniei.

 

ADVERTISEMENT