News

Război în Ucraina, ziua 493. Șeful CIA, vizită secretă la Kiev. Care este strategia ucrainenilor pentru a forța Rusia la negocieri

Război în Ucraina, ziua 493. Kievul susține că au fost uciși 560 de soldați ruși în doar 24 de ore. 11 sisteme de artilerie rusești, distruse.
01.07.2023 | 22:40
Razboi in Ucraina ziua 493 Seful CIA vizita secreta la Kiev Care este strategia ucrainenilor pentru a forta Rusia la negocieri
Război în Ucraina, ziua 493. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-07-2023
19:46

Lukaşenko interzice presa străină "neprietenoasă" în Belarus

Potrivit unui comunicat de presă al administrației prezidențiale din Belarus, președintele Alexander Lukaşenko a semnat sâmbătă o lege prin care a fost interzisă presa străină „neprietenoasă” în Belarus.

„Legea are ca scop îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie a intereselor naţionale în sfera media, precum şi extinderea instrumentelor de răspuns la acţiunile neprietenoase împotriva Belarusului”, se arată în comunicatul citat.

Această nouă decizie vine după ce vineri seară președintele Lukaşenko a vorbit despre armele nucleare pe care Moscova le-a desfășurat pe teritoriul Belarusului, spunând că nu crede că vor fi folosite în condițiile în care niciun dușman nu va avea curajul să atace țara. De asemenea, Lukașenko a jucat un rol cheie în încheierea revoltei Wagner de weekendul trecut, oferindu-se a fi gazdă pentru șeful grupării și circa 8.000 de mercenari.

“Legea prevede posibilitatea de a impune o interdicţie asupra activităţilor presei străine pe teritoriul Republicii Belarus în cazul în care statele străine manifestă acţiuni neprietenoase împotriva presei din Belarus”, se mai arată în comunicatul citat.

01-07-2023
13:15

Lukaşenko, declarații despre armele nucleare desfășurate de Moscova în Belarus

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a lăudat decizia Moscovei de a desfășura arme nucleare în Belarus, catalogând-o ca „cea mai fermă iniţiativă” a sa. Acesta a precizat că este sigur că aceste arme nu vor fi folosite niciodată, subliniind că nimeni nu va avea curajul să invadeze țara sa.

„Pe măsură ce avansăm, devenim din ce în ce mai convinşi că ele (armele) trebuie să fie staţionate aici, în Belarus, într-un loc de încredere. Sunt sigur că nu va trebui să le folosim niciodată în timp ce ele sunt aici. Şi niciun duşman nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru”, a spus președintele Belarusului.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat vineri că desfășurarea acestor arme tactice în Belarus nu încalcă Tratatul de neproliferare nucleară din 1968, deoarece Rusia a păstrat controlul asupra armelor. Acesta a susținut că desfășurarea armelor nucleare a fost “impusă” Rusiei.

01-07-2023
11:22

Șeful CIA, William Burns, vizită secretă la Kiev

Potrivit publicației The Washington Post, în luna iunie, directorul CIA, William Burns, a efectuat o vizită secretă la Kiev, acolo unde a avut întâlniri cu oficiali ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Potrivit unui oficial american, directorul CIA a reafirmat “angajamentul american de a împărtăşi informaţii pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruseşti”. Aceleași surse au mai precizat că William Burns “a mers în Ucraina, aşa cum a făcut-o în mod regulat de când a început agresiunea Rusiei, în urmă cu mai bine de un an”.

Această vizită ar fi avut loc înainte de 24 iunie, atunci când a avut loc scurta rebeliune a grupului paramilitar rus Wagner și a liderului acestuia Evgheni Prigojin.

Totuși, poate cea mai importantă informație furnizată de cei de la Washington Post se referă la strategia militară a Kievului, care în urmă cu trei săptămâni a pornit mult-așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse din teritoriile ocupate. Potrivit sursei citate, liderii ucraineni au prezentat planuri de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti şi de a forța astfel Moscova să accepte să vină la masa negocierilor, totul până la sfârşitul anului.

Astfel, strategie ucrainenilor ar fi să reușească să recucerească teritorii importante până la toamnă, lucru care să le permită să desfășoare sisteme de artilerie la granița cu Crimeea și să avanseze spre est apoi. Un alt aspect important relatat de presa americană este că, în ciuda declarațiilor rezervate, în care se plâng de ritmul lent în care sunt livrate ajutoarele militare, comandanții ucraineni sunt extrem de încrezători în reușita contraofensivei.

Război în Ucraina, ziua 493. 560 de soldați ruși au fost uciși de forțele de la Kiev, a transmis armata ucraineană, vineri, 30 iunie. De asemenea, unsprezece sisteme de artilerie rusești au fost nimicite.

Război în Ucraina, ziua 493. 560 de soldați ruși au fost uciși de forțele de la Kiev

Mai mult, de la începutul războiului, Moscova ar fi pierdut 228.340 de soldați, 4.041 de tancuri și 7.863 de vehicule blindate de luptă. SUA a transmis că este posibil să trimită muniții cu dispersie ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește contraofensiva ucraineană, aceasta progresează lent, dar constant. Anunțul a fost făcut de generalul armatei americane Mark Milley. „Merge mai încet decât au prezis oamenii. Nu mă surprinde. „Avansează în mod constant, deliberat, își croiește drum prin câmpuri minate foarte dificile”, a transmis acesta, potrivit The Guardian.

Rușii au lansat un atac cu rachetă în zona unei școli in regiunea Doneţk. În urma acestuia, două persoane au murit, inclusiv o profesoară. Alți șase oameni au fost răniți, potrivit informațiilor transmise de autoritățile ucrainene.

ADVERTISEMENT

Nu vorbim de mai mulți răniți, din fericire, deoarece școlile din Ucraina nu au fost deschise pentru elevi vineri, 30 iunie. „Trupele ruseşti, într-un atac direct, au distrus o şcoală în care se aflau civili”, au anunțat polițiștii.

Angajații de la Zaporojie ar fi primit ordin să părăsească centrala

Direcţia Principală de Informaţii Militare a Ucrainei (GUR) a transmis că ar avea informații potrivit cărora „contingentul de ocupaţie părăseşte gradual teritoriul centralei nucleare Zaporojie. trei angajaţi ai Rosatom, care gestionează activitatea ruşilor, au fost primii care au părăsit centrala”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Rusia susține că nu au fost date astfel de ordine angajaților și că centrala nucleară Zaporojie funcţionează normal. „Nu am dat astfel de instrucţiuni angajaţilor. Nimeni nu pleacă nicăieri”, au transmis rușii.

Amintim că în urmă cu o săptămână, președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia ar pune la cale un act terorist la centrala de la Zaporojie. Acesta ar urma să provoace o scurgere de radiații și în acest fel, luptele ar fi oprite.

ADVERTISEMENT

Trupele rusești ar urma, apoi, să stabilească o repoziționare pentru a ataca Ucraina, conform strategiei pe care Volodimir Zelenski bănuiește că rușii au gândit-o. „Centrala este minată. Acesta este un fapt (…) Am aflat de la serviciile noastre de informaţii despre planurile (Rusiei) de a provoca o scurgere radioactivă”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

ADVERTISEMENT