News

Țara europeană în care oamenii își pun panouri solare pe balcoane. Cât de eficiente sunt, de fapt

Într-o țară din Uniunea Europeană panourile solare sunt noua modă, mai ales când sunt montate pe balcon. Asta, pentru că sunt foarte ușor de montat.
24.04.2024 | 20:27
Tara europeana in care oamenii isi pun panouri solare pe balcoane Cat de eficiente sunt de fapt
Țara europeană în care oamenii își pun panouri solare pe balcoane. Cât de eficiente sunt, de fapt. xinpuguangsolar.com
ADVERTISEMENT

Mai ușor decât cele de pe acoperiș, așa cum arată specialiștii. Vorbim despre Germania, țară care deține deja peste 400.000 de sisteme solare conectabile. Astfel, nimeni nu se miră că nemții produc cea mai multă energie electrică din energia solară din toată Europa, fiind un adevărat model pentru ecologiștii din lume.

Țara europeană în care oamenii își pun panouri solare pe balcoane

Doar în prima parte a anului 2024, în Germania au fost montate 50.000 de panouri fotovoltaice, iar majoritatea sunt montate pe balcoane. Mult mai compacte decât cele instalate pe acoperiș, aceste panouri sunt conectate la o priză de electricitate, însă au și o parte ”proastă”: produc doar 10% din energia sistemelor fotovoltaice montate pe acoperiș.

ADVERTISEMENT

Partea bună e că sunt mult mai ușor de instalat și nu necesită instalatori autorizați. Panourile respective pot fi asezate pe o structură de montaj și atașate la un invertor care convertește curentul electric, iar bateriile sunt mult mai mici. Conform Euronews, mulți dintre germani cred că balconul solar este…mai atrăgător.

Potrivit sursei citate, principalii rivali ai Germaniei când vine vorba de industria fotovoltaică sunt China și Țările de Jos. Asta, pentru că mulți preferă să cumpere panouri din China, fiind cu 50% mai ieftine decât cele produse în Europa. De altfel, panourile fotovoltaice produse în Europa sunt în proporție de doar 3% din piața din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, concurența de la distanță cu China pune pe jar companiile mari din Europa, după cum mărturisește și directorul tehnic al Solarge, Gerard de Leede. ”Majoritatea companiilor observă impactul. Dar trebuie să ne orientăm după prețuri și să fim mai puțin competitivi și profitabili”, a explicat de Leede.

Românii încep să monteze tot mai multe panouri solare, la fel ca și europenii

Uniunea Europeană și-a propus deja să crească instalarea tehnologiilor cu energie verde cu 40%, în timp ce Parlamentul European se pregătește să interzică importul de produse din ”țări unde se practică munca forțată”. Așadar, China ar putea să primească o lovitură sub centură din partea UE, în curând.

ADVERTISEMENT

”Este important că piața panourilor fotovoltaice este în creștere în cauza că nu suntem încă la nivelul dorit pe care trebuie să-l atingem după obiectivele impuse pentru anul 2030”, a comentat situația și Dries Acke, directorul de la SolarPower Europe. Românii sunt, de asemenea, interesați de astfel de panouri solare.

Drept dovadă, în țara noastră anul trecut existau peste 30.000 de mici producători de energie electrică prin panouri solare, conform lui Valeriu Steriu, membru în conducerea ANRE. “Vor fi aproximativ 30.000 de prosumatori până la finalul anului, dinamica e absolut spectaculoasă”, declara Steriu pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Majoritatea românilor se felicită pentru alegerea făcută, cum este și cazul lui Sebastian. “Pe mine m-a costat sistemul în 2021 undeva la 1100 euro per kilowat pe putere instalată. Începând cu 2 februarie anul acesta am devenit prosumator, adică am livrat curent electric în rețea. Și am primit bani pentru ceea ce am livrat în rețea. Doar că tariful pe care tu îl vinzi distribuitorului tău este destul de mic, e de cam 1 la 3”, a declarat bărbatul.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni