News

A treia lună la rând în care inflația din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană

România a bifat a treia lună consecutivă în care inflația e cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Rata anuală a inflației a scăzut la 2,6% în UE.
17.04.2024 | 16:51
A treia luna la rand in care inflatia din Romania este cea mai ridicata din Uniunea Europeana
România rămâne ţara cu cea mai mare inflaţie din UE. Diferenţa faţă de media UE este de peste patru procente
ADVERTISEMENT

Dacă în luna februarie inflația era de 2,8% și în ianuarie 3,1%, iată că inflația a scăzut în Uniunea Europeană la 2,6% în martie. Din păcate țara noastră rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, conform datelor oficiale publicate de Eurostat. Doar Croația, Estonia și Austria stau aproape la fel de prost ca țara noastră.

A treia lună la rând în care inflația din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană

Așadar, dacă România are o inflație de 6,7%, Croația 4,9% și Estonia cu Austria fiecare cu 4,1%, la pol opus se află Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) și Danemarca (0,8%). Statistic, comparativ cu luna februarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 13 state membre, inclusiv în România de la 7,1% la 6,7%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în 10 state din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Conform Economica.net, Institutul Național de Statistică a anunțat că, deși inflația a scăzut în țara noastră de la 7,23% în februarie la 6,61% în martie, produsele alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%. Între timp, Banca Națională a României a revizuit, în scădere, la 4,7% prognoza de inflație pentru finalul anului 2025.

Astfel, deși inițial specialiștii se așteptau ca inflația la finele anului să fie de 4,8%, acum se anticipează că inflația va ajunge la 3,5% până la finele anului 2025. Chiar și așa, inflația din țara noastră are toate șansele să rămână la coada clasamentului în Uniunea Europeană, dacă vor fi respectate aceste prognoze.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, atac la guvernarea actuală pentru măsurile economice luate

În urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu prezenta drept o victorie măsurile luate de guvernul său, care ar fi dus la scăderea inflației.  ”Cea mai importantă veste este scăderea inflaţiei în luna martie la 6,6% de la 7,2%, cât era în februarie. Asta arată că prelungirea plafonării la energie şi gaze, precum şi plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază au fost deciziile corecte.

Şi, în continuare, vom lua măsurile necesare, astfel încât inflaţia să continue pe acest trend descendent, aşa cum am promis, fiind una dintre cele mai bune soluţii pentru creşterea nivelului de trai”, declara premierul și liderul PSD înainte de o ședință de Guvern. Între timp, fostul lider PNL Florin Cîțu a atacat dur actuala guvernare și măsurile gândite de specialiștii PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

România are și în martie CEA MAI MARE inflație din UE (de 3 ori mai mare) pentru că are și cel MAI MARE deficit bugetar. AJUNGE! PNL trebuie să iasă URGENT din această coaliție monstruoasă. Românii suferă în fiecare zi din cauza taxelor, a prețurilor și a dobânzilor. Este încă timp să redresăm economia. ACUM! Trebuie doar să vreți binele românilor.

Ciolacu duce mai departe planul lui Dragnea, ca un vâslaș ascultător. Măsurile socialiste ale celor doi au făcut ca România să aibă cea mai mare inflație și cel mai mare deficit din UE în perioada 2023/2024 exact că în 2017/2019.

ADVERTISEMENT

O voi spune până înțeleg toți colegii mei liberali: măsurile socialiste duc DOAR la creșteri de prețuri, la dobânzi mari, penurie de produse și SĂRĂCIE. Doar liberalismul livrează inflație și dobânzi mici și bunăstare pentru toți cetățenii”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

ADVERTISEMENT